Életmód, gasztronómia

A bélflóra állapota kihat az öregedés gyorsaságára

Agrofórum Online

Magyar kutató részvételével tárták fel az emberi bélflóra állapota és az öregedés közötti összefüggést.

A gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és a fizikai edzettség közötti kapcsolatot vizsgálta egy nemzetközi kutatás, amelyben a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) tudományos munkatársa, Kerepesi Csaba is részt vett. Az eredményekről a rangos Aging Cell szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberi bélflóra állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával és a fizikai edzettséggel.

Ami számít: az edzettség és a mikrobiom állapota

A mesterségesintelligencia-alapú epigenetikai órák képesek az öregedési folyamat mérésére és betegségek, illetve a halál előrejelzésére. A magasabb edzettségi fokot a kutatók a lassabb öregedéssel és az egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe. A mikrobiom – ezen belül a bélfóra is – különféle betegségek és az öregedés hatására változik, azonban az epigenetikai öregedésórákkal való kapcsolata eddig ismeretlen volt.

Az összefüggés feltérképezése érdekében a kutatók aktív emberek bélflórájából metagenomikai, vérükből pedig epigenetikai mintákat gyűjtöttek, amelyeket edzettségi adataikkal vetettek össze.

Egészséges középkorúakat vizsgáltak

„Az epigenetikai öregedésórák alkalmazásával összefüggéseket kerestünk a gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és az edzettség között. Azt találtuk, hogy a fizikailag aktív középkorú, illetve idős egyének körében a gyorsult öregedés a bélflóra megnövekedett megváltozásával (entrópiájával) és alacsonyabb edzettségi fokkal, valamint rosszabb egészségi állapottal párosult” – mondta Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI tudományos munkatársa.  

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassult öregedést és magasabb edzettségi szintet mutatók bélflórájában nagyobb arányban fordultak elő a gyakran gyulladásgátlással összefüggésbe hozott jótékony baktériumok. Összefoglalva, az eredmények arra utalnak, hogy a mikrobiomban bekövetkezett bizonyos változások összefüggésbe hozhatók a vérből mért gyorsult öregedéssel és az edzettséggel.

Forrás: HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

2024. november 19. 16:10

Pontosabban: a tasakospatkányok a felszínre hozták a mikorrhiza gombákat, amelyek pedig a növények fejlődését gyorsították fel.

Tudta, hogy a szájában élő mikrobiom tükrözi az életmódját?

2024. november 7. 14:40

Ki mint él – olyan a szájában a mikrobiomja; avagy az életmód erősebben hat a mikroba-összetételre, mint a származás.

El kell hinni, hogy van másik út... csak ki kell próbálni

2023. február 13. 14:37

A ,,ma” gazdálkodója nem élhet abban a tudatban, hogy a talajaink minősége így marad. Szakértői vélemények – röviden.

Adjuk meg az esélyt a választásra – avagy a növény az aktuális igényei szerint szabályozza mikrobiomjának összetételét

2020. június 11. 08:35

Ki ne ismerné a levegőben szálló levágott fű üde illatát? De, vajon ezzel a számunkra kellemes illatcsokorral mit üzen a növény a környezetének? Hogyan válogatja ki az egészséges növény az egyedi és aktuális szükségleteinek megfelelően a fejlődését támogató baktériumok és gombák összetételét?