Gépinfo
Gépinfo

VERSATILE újdonságok a moszkvai Agrosalon kiállításon (+KÉPEK)

VERSATILE újdonságok a moszkvai Agrosalon kiállításon (+KÉPEK)

Agrofórum Online

A Rostselmash háromezer négyzetméteren mutatta be a kiállításon piacvezető termékeit és legújabb fejlesztéseit.

Oroszország és a FÁK országok legnagyobb nemzetközi mezőgép-kiállítása a kétévente zajló Agrosalon immár hatodik alkalommal, 2016. október 4-7. között nyitotta meg kapuit a moszkvai Crocus Expo területén.

A látogatók hatvanezer négyzetméter nagyságú kiállítási térben összesen kilencszáz mezőgazdasági gépet tekinthettek meg, melyek közül ötven itt mutatkozott be először. A huszonhat országból érkező több, mint ötszáz cég legújabb innovációival és legkiválóbb fejlesztéseivel ismerkedhettek meg a szakemberek és a gyakorló gazdák. A kiállításon nem csupán a világ legnagyobb mezőgépgyártói által bemutatott újdonságok megtekintésére nyílt lehetőség, hanem regionális és nemzetközi üzleti kapcsolatok kialakítására és szorosabbá fűzésére is alkalom volt.

A Rostselmash, mely a világ egyik legjelentősebb, Oroszország legnagyobb mezőgazdasági gépgyára háromezer négyzetméteren mutatta be a kiállításon piacvezető termékeit és legújabb fejlesztéseit. A cégcsoport kínálatában 24 mezőgazdasági és kommunális géptípus, összesen 150 modell szerepel. A nagy múltra visszatekintő vállalatot 1929-ben alapították. Az első orosz betakarítógép, a Kolhoz 1930 júniusában gördült ki a Don menti Rosztovban található gyár kapuján. A mezőgazdasági gépgyár nyolc és fél évtizedes története során több, mint 2,6 millió betakarítógépet gyártott.


1. kép: Maltsev Valery Viktorovich, elnök fogadja Pohárnok Pált a Vektor-Holding Kft. ügyvezetőjét

A három legújabb kombájncsaládnak – TORUM, ACROS, VECTOR – több változata létezik. Ezek az európai és észak-amerikai piacokon mind a VERSATILE márkanév alatt egyesülnek. A Rostselmash betakarítógépei több mint 40 ország szántóföldjein dolgoznak. A vállaltcsoport tizenhárom összeszerelő-üzemet foglal magába, melyek a világ különböző pontjain – Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Európában, Ukrajnában és Kazahsztánban találhatók meg. Az orosz mezőgépgyártó óriás üzletpolitikájának célja az innovatív modern berendezések és technológiák alkalmazása és az iparág vezető világcégei által alkalmazott alapelvek szem előtt tartása.

A vállalat egyik legfontosabb európai export célországa hazánk, az Európai Unió országai közül itt találhatók meg legnagyobb arányban a VERSATILE gabona- és takarmány-betakarítógépek, valamint traktorok. Az európai központ, a Rostselmash EU Kft. Győrben található.

Magyarországon a Vektor-Holding Kft. forgalmazza a cégcsoport tulajdonában levő VERSATILE gyártmányú kombájnokat, traktorokat és takarmány-betakarító gépeket. A Vektor-Holding Kft. a mezőgazdasági gépkínálatát úgy állítja össze, hogy a Kárpát-medencei környezeti viszonyoknak leginkább megfelelő tulajdonságokkal rendelkezők kerüljenek a magyar piacra. A mezőgép-forgalmazó cég az ügyfél igényeinek felmérése után személyre szabott ajánlattal áll a vásárlók rendelkezésére, fő törekvései között szerepel a kölcsönös bizalmon alapuló jó partneri viszony kialakítása. A termék mellé folyamatos tanácsadást és támogatást kínál a gazdálkodóknak technikai és műszaki kérdésekben, valamint a legmegfelelőbb agrotechnika kiválasztását illetően. E hozzáadott szellemi érték a gazdálkodás hatékonyságának növelését, ezen keresztül a jövedelmezőség javulását, emellett a környezettel való harmonikus együttélést szolgálja. A magyar mezőgéppiacot jelenleg három nagyvállalat (John Deere, CLAAS és New Holland) uralja – mondta el Pohárnok Pál a Vektor-Holding Kft. ügyvezetője, akit az Agrosalon kiállításon Maltsev Valery Viktorovich, elnök fogadott a Rostselmash képviseletében (1. kép). Az Oroszországban összeszerelt, VERSATILE gyártmányú betakarítógépekkel a kft. a magyarországi gazdálkodók számára elérhető kombájnpiacot olyan kiváló minőségű, jó ár-érték arányú termékekkel szélesíti, melyek a hazai viszonyoknak leginkább megfelelnek.


2. kép: TORUM gabonakombájn

TORUM – az axiálrotoros gabonakombájn

A Rostselmash Global 11 000 alkalmazottat foglalkoztató, komoly hagyományokkal és sok évtizedes tapasztalattal rendelkező transznacionális vállalat. Fő törekvései között szerepel a minőség, a fejlődés és a fejlesztés hármas egységének a folyamatos fenntartása, melynek gyakorlati megvalósulását az Agrosalon kiállításon bemutatott gabonakombájnok, takarmány-betakarítógépek és traktorok is bizonyítják. Malykhin Anton Aleksandrovich a Rostselmash európai piacokért felelős menedzsere mutatta be a Vektor-Holding Kft. és a sajtó képviselőinek a cégcsoport piacvezető termékeit és legígéretesebb gépújdonságait. A TORUM betakarítógépek a világ egyik leghatékonyabb axiálrotoros gabonakombájnjai (2. kép). A speciális „ARS” axiálrotor a Rostselmash szabadalmaztatott rendszere (3. kép). Működésére jellemző, hogy maga a rotorkosár forog szembe a rotorral percenként kb. 8 fordulatszámmal, mely azt eredményezi, hogy 360 fokban és 100 százalékban csépel és választ le. 120 fokonként található benne összesen három cséplőszegmens, így egy fordulattal három cséplést végez. A gép a beállítást követően többféle kultúra cséplésére alkalmas, a termények köre széles egészen a búzától a rizsig terjed. A rotor másik specialitása, hogy apró magvú növények és repce betakarítására is használható kosárcsere nélkül.


3. kép: A TORUM lelke az axiálrotor

Az európai piacokon forgalmazott TORUM Cummins-motorral hajtott, a magtartály mérete 12.000 liter. A kiállított TORUM kombájn 9 méteres vágóasztallal volt felszerelve, mely precíz talajkövetésre alkalmas elektrohidraulikus talajkövető rendszerrel ellátott. A vezetőfülke kialakítása során a tervezők a kényelmes munkavégzést és az egyszerű kezelhetőséget tartották szem előtt.

NOVA – még tesztüzem alatt

A NOVA még tesztüzem alatt álló kisebb teljesítménykategóriába tartozó gabonakombájn, mely várhatóan 2017 folyamán kerül az európai piacokra (4. kép). A betakarítógépet 175 LE Cummins-motorral kínálják majd az ügyfelek részére. A kombájnhoz 4-7 méteres vágóasztalok választhatók; Európában az 4-6 méteresek az ajánlottak, a 7 méteres változatot a szibériai viszonyokra tervezték. A Float Stream flexibilis kaszaszerkezet szója és egyéb elfekvésre hajlamos pillangós virágú növény betakarítása esetén kiválóan alkalmazható. A kombájn különlegessége a ferdefelhordó kialakítása, mely a többi géppel összehasonlítva hosszabb (5. kép). Ennek az újításnak két előnye van. A konstrukció azt eredményezi, hogy az egész vágóasztal előrébb helyezkedik el, melyre így a gépkezelő kényelmesen rálát a vezetőfülkéből. Másrészt egyenletes és folyamatos anyagáramlást biztosít, így a cséplőrész terhelése sem ingadozó, ami a hatékonyság javulását eredményezi.


4. kép: NOVA gabonakombájn

A cséplőrendszer kialakítása hagyományos; a 600 mm átmérőjű cséplődobból (láncos felhordóval), leválasztóból és szalmarázó ládákból áll – a 4 láda horganyzott, nedves termények betakarításakor vagy párás körülmények között tesz jó szolgálatot. Külön hangsúlyozni kell, hogy a dob a kategóriájában a legnagyobb leválasztó területtel rendelkezik, így hatékonysága kiemelkedő. Ezt a robosztus betakarítógépet 4500 literes magtartállyal látták el. Szalma szecskázó berendezésében kiemelkedő, hogy egy átváltó kar segítségével állítható be a szecskázási és a rendterítési funkció. Az 50 cm-es hasmagasság az egyenetlen felszínű talajon is jó munkavégzést tesz lehetővé. Az összkerékhajtás, mint opció nedves talajviszonyok között jelent nagy előnyt. Vezetőfülkéje a TORUM-hoz hasonlóan kényelmes munkavégzést és az egyszerű kezelhetőséget tesz lehetővé.


5. kép: A NOVA ferdefelhordója egyenletes és folyamatos anyagáramlást biztosít

Az új fejlesztésű NOVA kombájn a hagyományos orosz mérnöki iskola elvei alapján készült, mely szerint a gépeket úgy kell összerakni, hogy egyszerű legyen fenntartani, tisztítani, beállítani és karbantartani. A NOVA-t Rosztovban szerelik össze a nagy világcégektől beszerzett szerkezeti elemek felhasználásával.

RSM 161 – a nagyteljesítményű gabonakombájn

Márciusban, a Vektor-Holding Kft. által hazánkban is bemutatott, 380 LE Cummins-motor erőforrással működő RSM 161-es kombájn 10.500 literes magtartállyal rendelkezik, opcionálisan összkerékhajtással is megrendelhető (6. kép). A kiállított betakarítógép a vezetőfülkéből egy gombnyomással állítható Active Stream vágóasztallal (hevederes asztal flexibilis kaszaszerkezettel, valamint oldalankénti talajkövetéssel) volt ellátva, melyre igény szerint oldalkaszák is szerelhetők repcebetakarítás esetén. A kombájnhoz napraforgó és kukorica csőtörő adapterek is rendelkezésre állnak (7,8. kép).


6. kép: RSM 161 gabonakombájn


7. kép: 12 méteres sorfüggetlen napraforgó vágóasztal

A TETRA processzor cséplőmű 800 mm átmérőjű cséplődobbal ellátott. A vezetőfülke kialakítása luxus kategóriájú (Luxury Cabin), mely stresszmentes munkavégzésre ad lehetőséget (9. kép). Mérete 30 %-kal megnövelt, klímaberendezéssel ellátott, a kormányoszlop állítható, a vezetőülés is a gépkezelő kényelmét szolgálja. A legfontosabb kezelőszervek könnyen elérhetők, jól áttekinthetők. A kombájn Adviser III. fedélzeti számítógéppel felszerelt, a színes érintőképernyős monitoron az összes munkafolyamat ellenőrizhető. A hatalmas panorámaablak az akadálytalan kilátást biztosítja.


8. kép: Kukorica csőtörő adapter


9. kép: RSM 161 vezetőfülkéje luxus kategóriájú

RSM 1401 és az RSM 2650 – az önjáró silózók

A Rostselmash a kiállítóterén két önjáró silózógép mutatkozott be. Az RSM 1401 az orosz piacra készült, ennek egy másik változata, az RSM 1403, mely a Versatile Panther 500 néven Mercedes-motorral ismert Európában, így hazánkban is (10. kép). A Panther 500, szemroppantóval és automatikus kamerarendszerrel felszerelt. Magyarországon a Vektor-Holding Kft. teljes specifikációval kínálja az ügyfelek számára. A silózógép Kemper gyártmányú sorfüggetlen adaptere kiváló vágási teljesítményt nyújt vegyes kultúrák, mint például cirkos siló, vagy szudáni fű, vagy éppen GPS, ill. lucerna betakarításakor is.


10. kép: RSM 1401 önjáró silózógép

A legújabb, 650 LE teljesítményű Mercedes-motorral kínált RSM 2650 takarmány-betakarítógép különlegessége, hogy a vágási méretet a gépkezelő a kabinban be tudja állítani, fokozatmentes szecskahossz-állításra van lehetőség, továbbá a szemroppantó is a kabinból aktiválható vagy éppen deaktiválható attól függően, hogy kukorica vagy zöldtakarmány a betakarított termény (11. kép). A most piacra került silózógép ergonómiai előírásoknak megfelelő Komfort kabinnal felszerelt.


11. kép: RSM 2650 önjáró silózógép

VERSATILE 620 DT és VERSATILE traktoróriások

A VERSATILE 620 DT, 620 LE-s Cummins-motorral felszerelt nagyteljesítményű traktor (12. kép). A 28 tonna össztömegű derékcsuklós gumihevederes gép megfelelő vonóerőt biztosít és kellő mértékű adhéziós súllyal rendelkezik ahhoz, hogy a talajművelő eszközök a kívánt mélységben kielégítő munkát végezzenek. A kettős BOGIE-hevederes futómű kiegyenlített felfekvést biztosít.


12. lép: VERSATILE 620 DT hevederes traktor

A VERSATILE gumikerekes robosztus, nagy teljesítményű, 350-620 LE-ig Cummins-motorral felszerelt derékcsuklós traktor (13. kép). A 18 és 26 tonna önsúlyú VERSATILE nagytraktorokat a Vektor-Holding Kft. közvetlenül Kanadából forgalmazza hazánkban. Delta Truck-ból (DT) pedig a VERSATILE 450, 500 és 550 DT áll a magyar gazdák rendelkezésére.


13. kép: VERSATILE gumikerekes traktor

(Polgárné Balogh Eszter – Agrofórum Online)

Átadták Debrecenben az Amazone-Werke Kft. új telephelyét

2019. szeptember 19. 11:47

Azt szeretnénk, ha ez az épület a gazdák, a gyártók és a szaktanácsadók közötti intenzív információ cserének lenne otthona.

Inspiráló szakértővel bővül a STIHL csapata

2019. szeptember 18. 08:04

Az Andreas STIHL Kft.-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a szakértelemre, és folyamatosan arra törekszünk, hogy első kézből nyújtsunk profi segítséget a fogyasztóinknak, a lakosságnak és a szakmának kertápolás témakörben.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

2019. szeptember 9. 12:46

Az összevont eladási listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent.

A CLAAS NEXOS sorozata most rugózott első híddal

2018. november 13. 14:32

Az aktuális NEXOS sorozat, melyet a 2016-os EIMA kiállításon mutatott be a CLAAS, 14, egymástól teljesítményükben és méretükben különböző traktor modellt foglal magába.

Jogosítvány nélkül, ittasan, lopott traktorral indult sörért

2019. január 10. 09:27

A férfi a munkaadója tanyájáról vitte el a traktort, hogy sört vegyen magának.

Gépvásárlási kisokos - hogyan legyél tudatos termelő?

2018. szeptember 12. 04:30

A mezőgazdasági piacon igen szokatlan, de annál szórakoztatóbb formában jelenteti meg mondanivalóját az AgroMax Gépkereskedelmi Kft. Képregényt készítenek ugyanis a termelőket érintő kérdésekről, problémákról, a hétköznapi életről.

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.