Időjárás
Időjárás

Már a jövő évi termést is tönkre vágták az árvizek Brazíliában

Már a jövő évi termést is tönkre vágták az árvizek Brazíliában

Agrofórum Online

A Föld jelentős részén a bőséges csapadék okozott óriási gondokat a mezőgazdaságban a közelmúltban. Nyugat-Európában a betakarítási, majd a vetési munkákat is hátráltatták a szokatlanul gyakori esők, Dél-Amerika viszont még a mi kontinensünknél is rosszabbul járt.

Jelentések szerint az állandó esőzések és a pusztító árvizek igen nehéz helyzetbe sodorták a brazil gazdálkodókat is. Olyannyira, hogy a hosszú távú hatásuk is számottevő, a szinte iszapossá vált talajokon a következő szezonra szánt búzát és rizst is nehéz lesz elvetni.

Rio Grande do Sul államban, a hatalmas ország délkeleti részén a termelők alighanem kénytelenek lesznek – legalább ideiglenesen – új kultúrákra váltani. A prognózis szerint mintegy 4,3 százalékkal kevesebb búza lehet idén abban a térségben a májusban kezdődő új szezonban, sőt az áradások még ennél is nagyobb mértékben vethetik vissza a kenyérgabona termesztését.

Rio Grande do Sul extrém módon csapadékos időjárása eddig 149 ember halálát okozta. Több mint 600 ezren voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat, negyedrészüknek az árvizek egyszerűen lerombolták a házaikat. Becslések szerint mintegy 2,1 millió embert érint a klímakrízis.

Az állam fővárosának számító Porto Alegre településen a Guaíba folyó 5,5 méteren fog tetőzni. Óvatos becslések szerint eddig 1 millió tonna szójabab semmisült meg, de a termésveszteség ennek akár a háromszorosát is elérheti.

A traktorok és különféle munkagépek terén is óriási az esők, árvizek kártétele. Mindez természetesen a 2024–2025-ös szezonra is kihat, vagyis a brazil gazdálkodók már most hatalmas veszteségeket könyvelhetnek el a jövő esztendőre vonatkozóan is.

Baromfi- és sertéstenyésztő telepek is kerültek bajba, valamint különféle feldolgozóüzemek. Canoas településen az ár egy szójafeldolgozót tett tönkre, a raktáraiban lévő 100 ezer tonna terményt is veszélybe sodorva. Az üzem működését egyelőre felfüggesztették.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Viharkár és 190 ezer villámcsapás Ausztriában

2024. július 17. 10:40

Óriási károkat, árvizeket, iszaplavinát okoztak Ausztria-szerte az elmúlt napok viharai. 5000 hektárnyi termény is az időjárás áldozatául esett.

Háromnegyedével nőtt a jégesők száma: extrém időjárás veszélyezteti az európai mezőgazdaságot

2024. július 10. 14:10

A szélsőséges események száma nő, ami az élelmiszer-termelésre is hatással van. De hogyan kellene alkalmazkodni?

40 napos csapadékot hoz Medárd, vagy már túl vagyunk rajta?

2024. június 7. 12:10

Úgy tűnik, az idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál.

Megjöttek a fagyosszentek, és kiderült, kell-e tartanunk tőlük

2024. május 13. 06:10

Kedden derült, napos idő lesz, helyenként gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. A minimum-hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul.

Mitől hullanak le zölden a 30 éves fenyőfa tűlevelei?

2023. augusztus 25. 04:39

Harmincéves fenyőfám tűlevelei pár hete zölden elkezdtek hullani, valamint a friss hajtások is puhának, fonnyadtnak tűnnek. Mi lehet az oka? Eddig hasonlót sem tapasztaltam, csak szeles időben szaporodtak meg a barnás tűlevelek a talajon.

Kell-e öntözni a kerti gyümölcsfákat?

2022. június 28. 04:36

A gyümölcsfákat mikor és hogyan kell locsolni? Egyáltalán szükséges a kerti fák számára a rendszeres vízutánpótlás?

Erdőtüzek és hőhullámok pusztítanak Európában

2022. augusztus 13. 09:36

Az elmúlt hetek hőhullámai, áradásai és az olvadó gleccserek fokozták az éghajlatváltozással, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságával és intenzitásával kapcsolatos aggodalmakat világszerte.

Átáztak a földek, de még két napig szakad az eső

2023. december 1. 13:40

Átmeneti szárazabb időszak után kedden ismét csapadékosabbra fordult időjárásunk, és november utolsó napjaiban az igazi tél is beköszöntött már. Az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek.