Zöldség-Gyümölcs

Magnéziumhiány a paradicsomban

Hortidaily  

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Hogyan akadályozhatják meg a termesztők a növényekben fellépő tápanyaghiányt? A talajvizsgálatokat ősszel érdemes elvégezni, hogy a műtrágya maximális hasznosulása érdekében a pH-szinteket olyan talajjavító szerekkel, mint amilyen a mész, be lehessen állítani.

Miért kell beállítani a pH-értéket a megfelelő szintre? A növények tápanyagellátása akadályozott, ha a talaj pH-értéke túl magas vagy túl alacsony. A pH mellett a tápanyagszinteket is fontos figyelemmel kísérni és beállítani ültetés előtt, hogy az új palánták a lehető legjobban induljanak.

A paradicsomtermesztés esetében köztudott, hogy a talaj kalcium (Ca) szintje fontos a virágvégi rothadás megelőzése szempontjából. Ezért a paradicsomtermesztők a megfelelő, sőt magas kalciumszintek biztosítására összpontosítanak annak érdekében, hogy megelőzzék ezt a betegséget. Emellett fontos odafigyelni a magnézium (Mg) szintre is. A Ca és a Mg egyaránt fontos a paradicsomtermesztésben, és bár a virágvégi rothadás a paradicsomtermés piacképtelenségét okozhatja, a Mg hiánya ronthatja a növény általános egészségi állapotát, ami végső soron a minőséget és a terméshozamot is befolyásolja.

A paradicsomnál a magnézium létfontosságú szerepet játszik a fotoszintézisben (a növény által a növekedéshez szükséges energia előállításának folyamatában), a fehérjeszintézisben (ami a sejtképzéshez szükséges), a növényi enzimek aktiválásában (ami a sejtek és a növekedési funkciók jelentős részéhez szükséges) valamint a klorofill szintézisében.

Magnéziumhiány különösen a homokos talajokon, a talaj túlöntözésekor vagy heves esőzések után fordulhat elő. Ugyanakkor, ha a Ca és a Mg szintje nincs egyensúlyban, akkor is kialakulhat hiány, még akkor is, ha a talajban mindkettő megfelelő mennyiségben van jelen. Sokkal fontosabb, hogy a tényleges szinteket vizsgáljuk. Ha az egyik jelentősen magasabb, mint a másik, hiánytünetek léphetnek fel. Mivel a Ca és a Mg egyaránt +2 értékű ion a talajban, amikor a növények gyökerei felveszik, a növény válogatás nélkül használja fel ezt a két tápanyagot. Ezért, ha a Ca bőséges, a Mg viszont alacsony, Mg-hiány léphet fel.

Ezzel szemben, ha a Mg-szint magasabb, mint a Ca-szint, akkor virágvégi rothadás figyelhető meg. A legjobb, ha a talajban e két tápanyag azonos szinten van, hogy a felvétel egyensúlyban maradjon, és ezáltal elősegítse mind a termés egészséges kialakulását, mind a lombozat növekedését. Ha hagyjuk, hogy a növény Mg-szintje alacsony maradjon, az alacsonyabb terméshozamot és kevesebb termésre fordítható energiát eredményez a növény életciklusának későbbi szakaszában.

A magnéziumhiány a paradicsompalántákon legelőször a levelek közötti klorózis – a levél szöveteinek sárgulása az idősebb levelek erezete között – formájában jelentkezik. A levelek idővel többnyire megsárgulnak, és lilás-vöröses színű foltokat mutathatnak, amelyek a levél közötti szöveteken elhalnak.

A hiánytünetek a növekedés bármely szakaszában jelentkezhetnek, de általában akkor észlelhetők először, amikor a növények virágzásnak indulnak, megkezdődik a terméskötés és a gyümölcsök növekedése. Amikor a növények a vegetatív növekedésről (levelek és szárak képzése) a reproduktív növekedésre (virágzás és termésképzés) váltanak, a levelek stresszes állapotba kerülnek, és az energia és az erőforrások átcsoportosulnak a növekedés és az új utódnövények (magok és termések) fejlődésébe.

A Mg-hiány szerencsére könnyen orvosolható, ha ezt a növény növekedésének korai szakaszában észleljük, mégpedig Epsom-só alkalmazásával. Az adagok a talajtípustól, a talajszintektől és a növényi szövetek szintjétől függően változnak. A Mg adagok 2-12 kg/hektár között változhatnak. A kijuttatás történhet csepegtető öntözőrendszereken keresztül, vagy a talajfelszínre, a gyökérzóna közelében történő permetezéssel. Csepegtető szalagon keresztül történő kijuttatás esetén ügyeljen arra, hogy a só kijuttatása után legalább 20 percen keresztül tiszta vízzel folyassa át a vezetékeket, hogy megelőzze a szórófejekben a só lerakódását.

A Mg lombozatra történő kijuttatása permetezéssel is elvégezhető a növényeken, de nem olyan hatékony, mint a talajba történő kijuttatás és a gyökerek általi felvétel. Az alacsony Mg-szint korrigálására más készítmények is kaphatók, de a Mg-szint emeléséhez a legtöbben az Epsom-só használatát javasolják. A növények ültetését megelőzően a magas Mg-tartalmú meszezőszerek alkalmazásával a talaj Ca és Mg szintje egyensúlyba hozható, ha a Mg-szint alacsonyabb, mint a Ca-szint. Ezért amikor a pH-érték javításához mészre van szükség, nagyon fontos, hogy a talajvizsgálat eredményei alapján megnézzük a Ca és Mg szintjét, mielőtt kiválasztjuk, hogy melyik mésztípus lesz a legmegfelelőbb e két nagyon fontos növényi tápanyag szintjének beállításához.

A sikeres növénytermesztés érdekében a termőképesség szabályozásakor fontos tisztában lenni a növényi tápanyagok talaj- és szövetvizsgálatokból származó szintjeivel. Ugyanilyen fontos megérteni a növényi tápanyagok közötti kölcsönhatásokat és azt, hogy azok hogyan befolyásolják a növények növekedését. Ha egy talaj- vagy szövetvizsgálati jelentésben az „optimális” vagy a „kielégítő” szintet látjuk, az nem elegendő annak teljes meghatározásához, hogy mire van szükség a magas terméshozamú, kiváló minőségű növények előállításához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni?

2022. augusztus 16. 04:37

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni? Milyen körülmények kedveznek az érésnek?

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Mi okozza a paradicsom leveleinek foltokban történő barnulását?

2025. augusztus 27. 04:38

A paradicsom levelein vettem észre számomra ismeretlen tüneteket, foltokban történő barnulást. Mi okozza ezt a levélbetegséget?

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2021. április 4. 06:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?