Növénytermesztés

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

Agrofórum Online

A kenyérliszt fehérjetartalmának legalább 12 százalékosnak kell lennie. Ha a fehérjetartalom ennél alacsonyabb, az ára csökken, mivel a búza szinte csak állati takarmányozásra alkalmas.

A gluténfehérje különösen a tészta állaga szempontjából döntő, ami a fagyasztott áruk és bizonyos kenyérfélék készítése gyártása során nagy jelentőséggel bír.

Péksütik, kenyerek, kekszek és a maradék

A búza főként keményítőből és fehérjékből áll, ez utóbbiak közül elsősorban a gluténből. Ezek a fehérjék elengedhetetlenek ahhoz, hogy a tészta megkeljen, és elérje a kívánt gyúrhatóságot és tapadást. A magas fehérjetartalom különösen fontos a meghatározott formájú és lágy textúrájú termékek előállításához. Ezek közé tartoznak a pirítósok és a croissant-ok, de a fagyasztott pékáruk is, amelyeknek a szállítás során meg kell tartaniuk az alakjukat.

A többféle lisztből készült és teljes kiőrlésű kenyerekhez viszont elegendő az átlagos lisztminőség. Kekszek és sós rudak készítésekor az alacsonyabb fehérjetartalmú búzát részesítik előnyben, hogy a tészta ne essen össze.

Optimális fehérjetartalom: optimális mennyiségű nitrogén, optimális időben

A fehérjének két összetevője van, amely befolyásolja annak minőségét és mennyiségét. Mindkettőre hatással van a növény nitrogén- és kénellátottsága a vegetációs időszak során.

Ha nagyobb a termés, az általában együtt jár a gabona fehérjetartalmának csökkenésével, ezért is nem mindegy, hogy a termelő milyen céllal termel gabonát. A sikérfehérjék biztosítják ugyanis biztosítják a búzából készült termékek (liszt, tészta) nyújthatóságát és jó feldolgozhatóságát. A fehérjék képződése érdekében optimális mennyiségű nitrogénre van szükség, ami mellett a kénszükséglet kielégítése sem maradhat el, ez javítja ugyanis a nitrogénbeépülés hatékonyságát.

Optimális nitrogénellátás esetén a takarmánybúza fehérjetartalma 11% körül mozog. Ugyanakkor a kenyérbúzánál 12% körül optimalizálódik a fehérjetartalom, s gyakran külön nitrogénpótlásra van szükség ahhoz, ha 13%-ot meghaladó fehérjetartalmat szeretnénk elérni. A gabona alacsony fehérjetartalma – azaz a 10%-os érték alatti takarmánybúza fajták esetén – az optimálisnál kevesebb nitrogénre utal.

A nitrogén kijuttatásának időzítése is fontos. A korán kijuttatott nitrogént a növény főként a terméshozam biztosítására használja fel, míg a gabonaszemek fehérjetartalmának növelése érdekében a nitrogént közvetlenül a zászlóslevél megjelenése előtti időszakban érdemes alkalmazni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ritka növénykultúrára kaptak rá Magyarország szívében, pedig rengeteg víz kell hozzá

2025. október 8. 09:10

A kisebb kultúráknak is van jövőjük és biztos piacuk idehaza, erre találhatunk bizonyítékot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Furcsa anyag került a vetőgépbe Veszprém vármegyében, ezt juttatták a talajba

2025. október 5. 13:10

Ritka látványt örökített meg egy magyarországi gépforgalmazó, a direktvetőgépét a búzavetőmag mellett igen hasznos szervestrágya-pellettel töltötte fel. De mire jó ez?

35 ezer forintos kukoricaárakkal riogatják egymást a magyar gazdák, de az alacsony hozam inkább a baj

2025. október 4. 09:10

Az Alföld lassan alkalmatlanná válik kukoricatermesztésre, amit az egymás után sorjázó aszályos évek hatására egyre több magyar gazda lát be.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

A határidős búza árfolyama emelkedik az export erősödésével

2023. december 1. 09:10

Vegyesen teljesítettek a terményárak a csütörtöki kereskedés során. Chicagóban a búza 2,2 százalékkal, a kukorica pedig 1,6 százalékkal drágult, miközben a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza és a kukorica drágult, míg a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Még mindig az időjárási helyzet diktálja a tempót a terménypiacon

2023. november 16. 09:40

A korrekciók napja volt a szerdai a terménypiacokon mind a tengerentúlon, mind Európában. Chicagóban a búza 1,8 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal lett olcsóbb. A repce 2,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Beszéljünk a gabona árvakelésről!

2023. október 16. 10:10

Vegyes képet mutatnak az idei évben a repcevetések. Attól függően, hogy a táblák mikor kapták meg a csapadékot, némelyeken már szép állomány növekedik, másokon még csak kelőfélben van a repce. Egy dolog azonban mindegyikre igaz, ha gabona után került a vetésforgóban a repce, megjelent a gabona árvakelés.

Figyelem: a sárgarozsda gondot okozhat + videó

2025. június 13. 16:10

Az idei évben nem volt jellemző a sárgarozsda jelenléte. Vannak bizonyos hosszú tenyészidejű gabonák, ahol azonban gondot okozhat!