Növénytermesztés

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

Agrofórum Online

A kenyérliszt fehérjetartalmának legalább 12 százalékosnak kell lennie. Ha a fehérjetartalom ennél alacsonyabb, az ára csökken, mivel a búza szinte csak állati takarmányozásra alkalmas.

A gluténfehérje különösen a tészta állaga szempontjából döntő, ami a fagyasztott áruk és bizonyos kenyérfélék készítése gyártása során nagy jelentőséggel bír.

Péksütik, kenyerek, kekszek és a maradék

A búza főként keményítőből és fehérjékből áll, ez utóbbiak közül elsősorban a gluténből. Ezek a fehérjék elengedhetetlenek ahhoz, hogy a tészta megkeljen, és elérje a kívánt gyúrhatóságot és tapadást. A magas fehérjetartalom különösen fontos a meghatározott formájú és lágy textúrájú termékek előállításához. Ezek közé tartoznak a pirítósok és a croissant-ok, de a fagyasztott pékáruk is, amelyeknek a szállítás során meg kell tartaniuk az alakjukat.

A többféle lisztből készült és teljes kiőrlésű kenyerekhez viszont elegendő az átlagos lisztminőség. Kekszek és sós rudak készítésekor az alacsonyabb fehérjetartalmú búzát részesítik előnyben, hogy a tészta ne essen össze.

Optimális fehérjetartalom: optimális mennyiségű nitrogén, optimális időben

A fehérjének két összetevője van, amely befolyásolja annak minőségét és mennyiségét. Mindkettőre hatással van a növény nitrogén- és kénellátottsága a vegetációs időszak során.

Ha nagyobb a termés, az általában együtt jár a gabona fehérjetartalmának csökkenésével, ezért is nem mindegy, hogy a termelő milyen céllal termel gabonát. A sikérfehérjék biztosítják ugyanis biztosítják a búzából készült termékek (liszt, tészta) nyújthatóságát és jó feldolgozhatóságát. A fehérjék képződése érdekében optimális mennyiségű nitrogénre van szükség, ami mellett a kénszükséglet kielégítése sem maradhat el, ez javítja ugyanis a nitrogénbeépülés hatékonyságát.

Optimális nitrogénellátás esetén a takarmánybúza fehérjetartalma 11% körül mozog. Ugyanakkor a kenyérbúzánál 12% körül optimalizálódik a fehérjetartalom, s gyakran külön nitrogénpótlásra van szükség ahhoz, ha 13%-ot meghaladó fehérjetartalmat szeretnénk elérni. A gabona alacsony fehérjetartalma – azaz a 10%-os érték alatti takarmánybúza fajták esetén – az optimálisnál kevesebb nitrogénre utal.

A nitrogén kijuttatásának időzítése is fontos. A korán kijuttatott nitrogént a növény főként a terméshozam biztosítására használja fel, míg a gabonaszemek fehérjetartalmának növelése érdekében a nitrogént közvetlenül a zászlóslevél megjelenése előtti időszakban érdemes alkalmazni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

A látványos kurzus-ingadozások hete a gabonapiacon

2020. március 23. 13:38

Összességében nagy a volatilitás, azaz az árjegyzések látványos emelkedése és csökkenése az agrártermékek piacán.

Többrétű védelem a gabonában

2018. szeptember 13. 07:31

Köztudott, hogy a csávázás a növényvédelmi eljárások közül a legcélzottabb, ugyanakkor a környezetet legkevésbé terhelő, illetve veszélyeztető.

A kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba az aszály miatt

2019. április 10. 13:03

Jelenleg az is elképzelhető, hogy a fent említettnél lényegesen nagyobb lesz a kár, mert a klímaváltozás hatására nem akkor és nem abban a mennyiségben érkezik a csapadék, ahogy megszokták.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.