Növénytermesztés

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

Agrofórum Online

A kenyérliszt fehérjetartalmának legalább 12 százalékosnak kell lennie. Ha a fehérjetartalom ennél alacsonyabb, az ára csökken, mivel a búza szinte csak állati takarmányozásra alkalmas.

A gluténfehérje különösen a tészta állaga szempontjából döntő, ami a fagyasztott áruk és bizonyos kenyérfélék készítése gyártása során nagy jelentőséggel bír.

Péksütik, kenyerek, kekszek és a maradék

A búza főként keményítőből és fehérjékből áll, ez utóbbiak közül elsősorban a gluténből. Ezek a fehérjék elengedhetetlenek ahhoz, hogy a tészta megkeljen, és elérje a kívánt gyúrhatóságot és tapadást. A magas fehérjetartalom különösen fontos a meghatározott formájú és lágy textúrájú termékek előállításához. Ezek közé tartoznak a pirítósok és a croissant-ok, de a fagyasztott pékáruk is, amelyeknek a szállítás során meg kell tartaniuk az alakjukat.

A többféle lisztből készült és teljes kiőrlésű kenyerekhez viszont elegendő az átlagos lisztminőség. Kekszek és sós rudak készítésekor az alacsonyabb fehérjetartalmú búzát részesítik előnyben, hogy a tészta ne essen össze.

Optimális fehérjetartalom: optimális mennyiségű nitrogén, optimális időben

A fehérjének két összetevője van, amely befolyásolja annak minőségét és mennyiségét. Mindkettőre hatással van a növény nitrogén- és kénellátottsága a vegetációs időszak során.

Ha nagyobb a termés, az általában együtt jár a gabona fehérjetartalmának csökkenésével, ezért is nem mindegy, hogy a termelő milyen céllal termel gabonát. A sikérfehérjék biztosítják ugyanis biztosítják a búzából készült termékek (liszt, tészta) nyújthatóságát és jó feldolgozhatóságát. A fehérjék képződése érdekében optimális mennyiségű nitrogénre van szükség, ami mellett a kénszükséglet kielégítése sem maradhat el, ez javítja ugyanis a nitrogénbeépülés hatékonyságát.

Optimális nitrogénellátás esetén a takarmánybúza fehérjetartalma 11% körül mozog. Ugyanakkor a kenyérbúzánál 12% körül optimalizálódik a fehérjetartalom, s gyakran külön nitrogénpótlásra van szükség ahhoz, ha 13%-ot meghaladó fehérjetartalmat szeretnénk elérni. A gabona alacsony fehérjetartalma – azaz a 10%-os érték alatti takarmánybúza fajták esetén – az optimálisnál kevesebb nitrogénre utal.

A nitrogén kijuttatásának időzítése is fontos. A korán kijuttatott nitrogént a növény főként a terméshozam biztosítására használja fel, míg a gabonaszemek fehérjetartalmának növelése érdekében a nitrogént közvetlenül a zászlóslevél megjelenése előtti időszakban érdemes alkalmazni.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Újabb intézkedéseket hoznak az ukrán gabonadömping megfékezése érdekében

2023. április 9. 13:10

Új intézkedéseket vezet be és még szigorúbban ellenőrzi hazánk az Ukrajnából a szolidaritási folyósón érkező ukrán gabonát, hogy az ténylegesen eljuthasson az eredeti célországokba – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

Lélektani szintig drágult a szójabab

2020. november 24. 06:23

Jól indult a hét a chicagói árutőzsdén, a búza 1,1 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal a szójabab pedig szintén 0,9 százalékkal drágult.