Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: enyhülés csapadékkal és sáros talajjal

Agrometeorológia: enyhülés csapadékkal és sáros talajjal

Agrofórum Online

Kedden sokfelé kisebb csapadék, szerdától szárazabb, enyhébb idő, a hét végére újabb csapadék - tömören így lehetne összefoglalni az előttünk álló hét időjárását.

Az elmúlt hét első napjaiban sokfelé hullott az országban 10 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A hét közepi szárazabb idő után péntektől ismét többfelé hullott eső, de jellemzően 5 mm alatti mennyiségben. A hét végi lehűlés hatására az Északi-Középhegységben a magasabb részeken már hó is hullott. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső néhányszor 10 cm az északnyugati országrész kivételével szinte telített, de főleg az Alföldön 50 cm-nél mélyebben még jelentős nedvességhiány van. Ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 m mélységig átnedvesedett a talaj.

A hőmérséklet az átlagos körül alakult az elmúlt napokban. A múlt hét közepén, és a hét végén sokfelé volt fagy reggelre. Délutánonként jellemzően 5 és 10 fok között alakult a csúcsérték. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 3 és 7 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az eddigi kedvező körülmények (az ősz eddig eltelt része az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb volt) hatására az őszi vetések jól fejlettek. Az őszi talajmunkák a sokfelé sáros talaj miatt viszont nehezen végezhetők.

Kedden egy melegfront hatására sokfelé kell csapadékra számítani: jellemzően esőre, de északkeleten, és a hegyekben hó is valószínű. A csapadék összmennyisége szerda délig nagyrészt 5 mm alatt marad. A délnyugati országrész akár teljen ki is maradhat a csapadékból, északnyugaton viszont akár 10 mm-nél is több eshet. Szerdára megszűnik a csapadék és jelentősen enyhül az idő.

A legszebb idő szerdán és csütörtökön alakulhat ki, amikor az ország jelentős részén napsütés is valószínű és a hőmérséklet a déli országrészben akár a 15 fokot is elérheti. Északkeleten már szerdától-csütörtöktől, másfelé inkább majd péntektől számíthatunk borongós, párás, ködös időre helyenként ködszitálással.

Számottevő fagy a héten nem valószínű, a minimumok eleinte 0 fok körül, majd inkább kevéssel a fölött alakulnak majd. A borongós időben pedig a maximumok többnyire 5 és 10 fok között maradnak, csak az egyre kevesebb napos terület melegszik föl ettől jobban. A hét legvégére újabb frontrendszer várható csapadékkal és lehűléssel. A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, 10 cm alatt stagnálás valószínű.

Szerdától a csapadékmentes, eleinte még szeles és részben napos időben a talaj fölső rétege kissé szikkadni kezd, viszont a ködök megjelenésével ismét sokfelé sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával, ill. az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Részletes, lokális adatok itt érhetők el!

(Országos Meteorológiai Szolgálat)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komlótermesztésben Németország maga mögé utasította az Egyesült Államokat

2024. június 23. 14:10

Sokkal kevesebb komlót ültettek Amerikában, ami lehetővé teszi, hogy Németország visszatérjen az élre a termelők listáján.

A tápanyagok segítenek a növényeknek legyőzni a hőséget

2024. június 21. 11:40

A globális felmelegedés hatására a növények gyorsabban nőnek. Emiatt több nitrogénre és foszforra van szükségük.

Aratnak Békésben, a repcével gond van, az árpával viszont elégedettek

2024. június 20. 08:40

Jelenleg Békésben az őszi árpa az aratás végéhez közelítve hektáronként 5–7 tonnás termésmennyiségekkel örvendezteti meg a gazdákat.

Búza: csalódást okozó év várható Franciaországban

2024. június 19. 10:10

Nehéz megjósolni a várható hozamot, miután az eső miatti vetésátütemezés nagyon változatossá tette a terméskörülményeket.

Megszületett az eke talajkímélőbb változata – nagy ötlet!

2023. október 11. 07:40

Számtalan támadás éri manapság a szántás műveletét, de ennek is léteznek olyan alternatívái, amelyek a fenntarthatóság kritériumát is teljesíteni tudják. Egy ilyen innovációt mutatott be egy osztrák fejlesztő.

A szántás mellett igen kevés érvet sorakoztathatunk fel – interjú Dr. Gyuricza Csabával

2023. október 13. 14:10

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora lapunk számára adott interjújában feltárta meglátásait, többek között a jelenleg uralkodó talajművelési gyakorlat kapcsán.

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Márpedig a szántás kockáztatás

2023. augusztus 14. 13:15

A szántás létjogosultsága minden esetben felülvizsgálandó ilyen szélsőséges időjárási körülmények, és talajaink állapota miatt. A több generáción átívelő megszokás jelentősen hozzájárulhat a talajdegradációs folyamatok erősödéséhez. Okszerűen, a talajállapot felmérését követően azonban vannak esetek, amikor akár ,,ekéhez is nyúlhatunk”. A talaj víztároló kapacitásának növelése, szervesanyaggal való feltöltése, a megfelelő talajélet fenntartása azonban egyéb más gyakorlatok előtérbe helyezésével hatékonyabban támogatható.