Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Egy elfogott üzenet – „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” ???

Egy elfogott üzenet – „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” ???

Pallós Mihály – KWS Magyarország Kft.

Az elmúlt napokban, hetekben megjelent egyik repcevetőmag nemesítőház piaci kommunikációja a fenti szalagcímmel borzolja a kedélyeket.

Sokat gondolkoztam, hogy szabad-e és kell-e egyáltalán reagálni az irományban megfogalmazott és közölt “A vetőmagvállalatok piaci értékesítése Magyarországon” grafikonra, de mivel a Szerző ránk (KWS) is hivatkozik mint forrás, úgy gondoltam, hogy muszáj.

Muszáj már csak azért is, mert, ahogy Winston Churchill mondta: “A hazugság már félig megkerülte a világot, amikor az igazság még csak a nadrágját húzza.”

A cikk Szerzője sikeresen összeállított egy olyan grafikont – magasan „felhúzva” a saját értékesítésüket- melyben, ha az értékesített repce vetőmagzsákokat forgalmazónként összeadjuk, minimum 350.000-360.000 hektárt, de még inkább a feletti vetésterületet mutatnak a számok.

Ezt nem látja senki, sem Hatóság, sem egyik nemesítőház sem, sem Termelő, sem piackutató, sem műhold, merthogy nincs is ennyi repce vetésterület Magyarországon.

Mindenki elhiszi, hogy a grafikonon említett vetőmagos cég kiszámláz cca. 23.000 zsákot Magyarországon, de ebből érdekes módon csak egy része (a Kleffmann szerint cca. 14.000 zsák körüli mennyiség) kerül Magyarországon elvetésre. Azt senki sem gondolhatja, hogy a piackutató cég 65%-os tévedési rátával dolgozik, és, hogy ez csak ebben az egy esetben lenne így.

Kedves Zoli!

Nyilván nem azzal a céllal “ragadtam” tollat, hogy matematikai levezetést és kijavítást tegyek, ezt majd gondolom (remélem), Te mint felelős Vezető megteszed a Kollégáiddal.

Az ok ennél sokkal komolyabb és lényegesebb!

Úgy gondolom, hogy az egész beszállítói piac, köztük a vetőmag is, sokat küzdött és küzd ma is a hitelességért, megbízhatóságért és kölcsönös tiszteletért, mely vásárlóink, végfelhasználóink legfontosabb elvárása.

Az ilyen és ehhez hasonló félretájékoztatások és információk teszik tönkre az eddigi erőfeszítéseket! A fenti értékrendet a KWS-nél Mi messze a legfontosabb üzenetnek és küldetésnek tartjuk a munkánkban, de meggyőződésem, hogy így van ezzel sok más cég is.

Ha már építeni nem akarjátok, legalább ne romboljátok, amit mások felépítenek!

Őszintén szólva, nem is nagyon értem, hogy egy Cégnek, akinek bizonyos kultúrákban versenyképes minőségi termékek állnak a rendelkezésére, miért van szüksége csúsztatásokra, dezinformálásra, a partnerek megtévesztésére.

Kérlek, gondoljátok ezt át, és vizsgáljátok felül kommunikációtokat!

Tudod!

Tisztesség, Hitelesség és Megbízhatóság!

Sok sikert és jó munkát kívánok!

 

Pallós Mihály
Ügyvezető
KWS Magyarország Kft.

 

 

 

 

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

A vetőmagkínálat és fajtanemesítés az aszály tükrében

2019. január 18. 12:16

Az AGROmashEXPO-n január 25-én pénteken, 13.00 órai kezdettel a G pavilon fórum színpadán az Agrofórum szervezésében interaktív vetőmag fórumot tartunk.

Változás a vetőmagtörvényben

2018. június 28. 06:16

A növényfajták állami elismeréséről szóló rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre vonatkozó eljárási szabályok kialakítása.

Saaten-Union-hibridbúzák terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján, 2014-2018 (FRISS EREDMÉNYEK+VIDEÓK!)

2018. augusztus 22. 11:04

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt, 2015 és 2016 júliusában hat-hat, 2017 júliusában pedig hét helyszínen végzett terméstanúsítást a SAATEN-UNION Hungária Kft. megbízásából.

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.