Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Egy elfogott üzenet – „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” ???

Egy elfogott üzenet – „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” ???

Pallós Mihály – KWS Magyarország Kft.

Az elmúlt napokban, hetekben megjelent egyik repcevetőmag nemesítőház piaci kommunikációja a fenti szalagcímmel borzolja a kedélyeket.

Sokat gondolkoztam, hogy szabad-e és kell-e egyáltalán reagálni az irományban megfogalmazott és közölt “A vetőmagvállalatok piaci értékesítése Magyarországon” grafikonra, de mivel a Szerző ránk (KWS) is hivatkozik mint forrás, úgy gondoltam, hogy muszáj.

Muszáj már csak azért is, mert, ahogy Winston Churchill mondta: “A hazugság már félig megkerülte a világot, amikor az igazság még csak a nadrágját húzza.”

A cikk Szerzője sikeresen összeállított egy olyan grafikont – magasan „felhúzva” a saját értékesítésüket- melyben, ha az értékesített repce vetőmagzsákokat forgalmazónként összeadjuk, minimum 350.000-360.000 hektárt, de még inkább a feletti vetésterületet mutatnak a számok.

Ezt nem látja senki, sem Hatóság, sem egyik nemesítőház sem, sem Termelő, sem piackutató, sem műhold, merthogy nincs is ennyi repce vetésterület Magyarországon.

Mindenki elhiszi, hogy a grafikonon említett vetőmagos cég kiszámláz cca. 23.000 zsákot Magyarországon, de ebből érdekes módon csak egy része (a Kleffmann szerint cca. 14.000 zsák körüli mennyiség) kerül Magyarországon elvetésre. Azt senki sem gondolhatja, hogy a piackutató cég 65%-os tévedési rátával dolgozik, és, hogy ez csak ebben az egy esetben lenne így.

Kedves Zoli!

Nyilván nem azzal a céllal “ragadtam” tollat, hogy matematikai levezetést és kijavítást tegyek, ezt majd gondolom (remélem), Te mint felelős Vezető megteszed a Kollégáiddal.

Az ok ennél sokkal komolyabb és lényegesebb!

Úgy gondolom, hogy az egész beszállítói piac, köztük a vetőmag is, sokat küzdött és küzd ma is a hitelességért, megbízhatóságért és kölcsönös tiszteletért, mely vásárlóink, végfelhasználóink legfontosabb elvárása.

Az ilyen és ehhez hasonló félretájékoztatások és információk teszik tönkre az eddigi erőfeszítéseket! A fenti értékrendet a KWS-nél Mi messze a legfontosabb üzenetnek és küldetésnek tartjuk a munkánkban, de meggyőződésem, hogy így van ezzel sok más cég is.

Ha már építeni nem akarjátok, legalább ne romboljátok, amit mások felépítenek!

Őszintén szólva, nem is nagyon értem, hogy egy Cégnek, akinek bizonyos kultúrákban versenyképes minőségi termékek állnak a rendelkezésére, miért van szüksége csúsztatásokra, dezinformálásra, a partnerek megtévesztésére.

Kérlek, gondoljátok ezt át, és vizsgáljátok felül kommunikációtokat!

Tudod!

Tisztesség, Hitelesség és Megbízhatóság!

Sok sikert és jó munkát kívánok!

 

Pallós Mihály
Ügyvezető
KWS Magyarország Kft.

 

 

 

 

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

2019. július 17. 08:36

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

RAPOOL-REPCÉK: PHOENIX CL - Új szintre emeli a Clearfield-hibridek teljesítményét

2018. augusztus 7. 16:52

A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket.

Kockázatokat rejt a génszerkesztés

2018. január 23. 12:00

Óvatosságra int a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben - Gazdavélemények

2018. október 29. 10:27

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra két új kukorica-, és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak.