11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Növénytermesztés

Hamarosan hozzá kell szoknunk az új kávéfajtákhoz

Agrofórum Online

Világszerte a kávét két fajból főzik: Coffea arabicából és a Coffea canephorából. Az előrejelzések szerint 2050-re az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen fajtákkal lehet az arabicát helyettesíteni.

Ön is kávéval indítja a reggelt? Világszerte 2,2 milliárd csészényi kávé fogy naponta, és ezt az irtózatos mennyiséget 100 millió gazdálkodó termeszti. A kávéfogyasztók az arabica kávébabot részesítik előnyben különleges íze és enyhébb savassága miatt, mondta Felipe Ferrao, a Floridai Egyetem kertészettudományi kutatóasszisztense.

2050-re azonban az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. Ezért Ferrao és francia, valamint brazil kollégái azt vizsgálják, hogy találnak-e az arabicát helyettesítő kávéfajtákat.

A robusta lesz az új tömegkávé

A tudósok két alternatívát látnak az arabica pótlására: az egyik, hogy a kávétermesztés módját az új, megváltozott környezethez igazítják, a másik, hogy megpróbálnak ellenállóbb fajtákat találni. A kutatások szerint a robusta kávé jó jelölt lehet az arabica helyettesítésére. „Világszerte a kereskedelmi forgalomba kerülő kávébabok mintegy 60%-a arabica fajtából származik, ezért a kávéipar alternatívák után kutat – mondta Ferrao, az új tanulmány vezető szerzője. – Ebben jó jelöltnek mutatkozik a robusta kávé.”

Az elmúlt évtizedekben a robusta kávé termelése mintegy 30%-kal nőtt, ami jelentős előrelépés. Ugyanis a robusta nagyobb termést ad, mint az arabica, kevesebb ráfordítással, beleérte a műtrágyát és a vizet. Ahogy a neve is mutatja, a növény „robusztusabb”. Ebben a helyzetben a tudósok szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a kávéellátási lánc által megkövetelt minőségi és termelékenységi igényeket a termesztők ki tudják elégíteni.

Bírják az új klímát

Ferrao és kollégái a robusta és az arabica fajtákat vizsgálták több tulajdonság tekintetében Brazília három magasan fekvő helyszínén, öt éven keresztül. Azt akarták kideríteni, hogy a robusta fajták jó terméshozamot biztosítanak-e, ha számukra szokatlan éghajlaton termesztik őket, és hogy megfelelő-e az ízük.

A tanulmány szerint a robusta jól alkalmazkodik a számára új körülményekhez is, és a magasan fekvő, eddig arabica termesztésére használt területeken is megterem. Ebben a helyzetben is megfelelő termésmennyiséget ad, és nem utolsósorban a belőle főzött kávé íze is megfelelő. „A robusta rugalmasan alkalmazkodik, mert nagy a variabilitása, ezért az időjárási viszonyoktól függően lehet megválasztani, hogy mely fajtákat használjuk – mondta Ferrao. – Ezzel megoldhatjuk a jövő kávéjának alapvető problémáját – és kézhez kapjuk az éghajlathoz alkalmazkodó kávét.”

A kutatók szerint a robusta három alaptulajdonságot egyesít, amelyek a termesztők számára kedvezőek:

  • fenntarthatóság – kevesebb ráfordítással többet terem;
  • minőség – jó íz, amelyet a fogyasztók is jól fogadnak;
  • alkalmazkodóképesség az új termelési rendszerekhez.

Most, hogy Brazíliában jó eredményeket értek el a robusta fajtával, a tudósok megpróbálják kideríteni, hogy Floridában is megteremhet-e, ahol nagyon különböznek a körülmények – talaj, csapadék eloszlása, hőmérséklet és időjárás – attól, amelyek a brazíliai kísérleteket jellemezték.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Tippek a növénytermesztés inputköltségeinek csökkentésére

2025. február 2. 08:10

Növénytermesztési szaktanácsadók ötletei arra, hogyan növelhető a termesztés bevétele. Avagy lehetőleg kerüljük a pénzköltést, de ne mindenáron.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

7 burgonyatermesztési probléma, amely tönkreteheti a termést

2023. október 31. 12:10

Bár a burgonyát világszerte termesztik, időről-időre a termesztőknek olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek, ha nincsenek rájuk felkészülve, komoly terméskiesést okozhatnak.

Hogyan termeszthetünk otthon gyömbért?

2024. október 13. 04:36

Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e otthon is gyömbért termeszteni? Amennyiben igen, akkor hogyan?