Növénytermesztés

Hamarosan hozzá kell szoknunk az új kávéfajtákhoz

Agrofórum Online

Világszerte a kávét két fajból főzik: Coffea arabicából és a Coffea canephorából. Az előrejelzések szerint 2050-re az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen fajtákkal lehet az arabicát helyettesíteni.

Ön is kávéval indítja a reggelt? Világszerte 2,2 milliárd csészényi kávé fogy naponta, és ezt az irtózatos mennyiséget 100 millió gazdálkodó termeszti. A kávéfogyasztók az arabica kávébabot részesítik előnyben különleges íze és enyhébb savassága miatt, mondta Felipe Ferrao, a Floridai Egyetem kertészettudományi kutatóasszisztense.

2050-re azonban az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás miatt az arabica termesztése mintegy 80%-kal visszaesik. Ezért Ferrao és francia, valamint brazil kollégái azt vizsgálják, hogy találnak-e az arabicát helyettesítő kávéfajtákat.

A robusta lesz az új tömegkávé

A tudósok két alternatívát látnak az arabica pótlására: az egyik, hogy a kávétermesztés módját az új, megváltozott környezethez igazítják, a másik, hogy megpróbálnak ellenállóbb fajtákat találni. A kutatások szerint a robusta kávé jó jelölt lehet az arabica helyettesítésére. „Világszerte a kereskedelmi forgalomba kerülő kávébabok mintegy 60%-a arabica fajtából származik, ezért a kávéipar alternatívák után kutat – mondta Ferrao, az új tanulmány vezető szerzője. – Ebben jó jelöltnek mutatkozik a robusta kávé.”

Az elmúlt évtizedekben a robusta kávé termelése mintegy 30%-kal nőtt, ami jelentős előrelépés. Ugyanis a robusta nagyobb termést ad, mint az arabica, kevesebb ráfordítással, beleérte a műtrágyát és a vizet. Ahogy a neve is mutatja, a növény „robusztusabb”. Ebben a helyzetben a tudósok szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a kávéellátási lánc által megkövetelt minőségi és termelékenységi igényeket a termesztők ki tudják elégíteni.

Bírják az új klímát

Ferrao és kollégái a robusta és az arabica fajtákat vizsgálták több tulajdonság tekintetében Brazília három magasan fekvő helyszínén, öt éven keresztül. Azt akarták kideríteni, hogy a robusta fajták jó terméshozamot biztosítanak-e, ha számukra szokatlan éghajlaton termesztik őket, és hogy megfelelő-e az ízük.

A tanulmány szerint a robusta jól alkalmazkodik a számára új körülményekhez is, és a magasan fekvő, eddig arabica termesztésére használt területeken is megterem. Ebben a helyzetben is megfelelő termésmennyiséget ad, és nem utolsósorban a belőle főzött kávé íze is megfelelő. „A robusta rugalmasan alkalmazkodik, mert nagy a variabilitása, ezért az időjárási viszonyoktól függően lehet megválasztani, hogy mely fajtákat használjuk – mondta Ferrao. – Ezzel megoldhatjuk a jövő kávéjának alapvető problémáját – és kézhez kapjuk az éghajlathoz alkalmazkodó kávét.”

A kutatók szerint a robusta három alaptulajdonságot egyesít, amelyek a termesztők számára kedvezőek:

  • fenntarthatóság – kevesebb ráfordítással többet terem;
  • minőség – jó íz, amelyet a fogyasztók is jól fogadnak;
  • alkalmazkodóképesség az új termelési rendszerekhez.

Most, hogy Brazíliában jó eredményeket értek el a robusta fajtával, a tudósok megpróbálják kideríteni, hogy Floridában is megteremhet-e, ahol nagyon különböznek a körülmények – talaj, csapadék eloszlása, hőmérséklet és időjárás – attól, amelyek a brazíliai kísérleteket jellemezték.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Rejtélyes módon fejlődött harsány zöld kukorica a csontszáraz talajban, de van vele egy óriási bökkenő

2025. november 1. 13:10

Lehet csapadék és öntözés nélkül kukoricát termeszteni? A válasz nem lehet egyértelműen tagadó, amint azt egy különös eset is mutatja.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.

Jól jártak a nyírségi dohánytermesztők, jó pénzt kaptak idén

2023. december 12. 16:40

Eredményesen zárta a Virginia dohány felvásárlását a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt.: a társaság összesen 1315 tonna termést vásárolt fel, amely mintegy 49 százalékos növekedést jelent a tavalyi szezonhoz képest.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Mire figyeljünk a rebarbara termesztése során?

2022. július 1. 04:36

Rebarbarát szeretnék termeszteni kiskertemben. Mire kell odafigyelni ennek a növénynek a termesztése során?