27℃ 13℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Növénytermesztés

Jóváhagyták a lila paradicsomot, izgalmas termék kerül a fogyasztók elé

Agrofórum Online

A Norfolk Plant Sciences (NPS) sikeresen lezárta az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA) folytatott konzultációt a magas antioxidáns tartalmú lila paradicsommal kapcsolatosan.

Az FDA átfogó vizsgálatot követően kijelentette:

„Jelenleg nincsenek további kérdéseink a Del/Ros1-N paradicsomból származó humán élelmiszerekkel kapcsolatban.”

Az FDA ezen döntése összhangban van az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának 2022 szeptemberében hozott pozitív döntésével, ami jelentős mérföldkövet jelent a Norfolk számára.

A lila paradicsom figyelemre méltó áttörést jelent a táplálkozásban, amely a fogyasztók számára egy újfajta egészséges kiegészítést kínál étrendjükhöz. Ezzel az eredménnyel a vállalat készen áll a lila paradicsomtermékek, köztük a friss paradicsom és a házi kertészek számára szánt vetőmagok bevezetésére.

A patinás John Innes Centre-ben, Norwichban (Egyesült Királyság) Cathie Martin professzor nemesítette ki a lila paradicsomot, amelynek kivételes antioxidáns tulajdonságait két génből nyerte, amelyek a tátika (Antirrhinum majus) virágából származnak. Ezek a gének természetes módon serkentik a paradicsom lila pigmentek termelésére való hajlamát, ami a lila héjú paradicsom, és emellett egyébként az áfonya, a szeder és a padlizsán élénk színét eredményezi.

A konzultációs folyamat során az FDA aprólékosan felülvizsgálta a lila paradicsom összetételét, biztonságosságát és más releváns paramétereket. A lila paradicsom tápanyag-összetétele hasonló a hagyományos paradicsoméhoz, kivéve a nyilvánvalóan magasabb antocianinszintet.

Az antocianinoknak többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, agyműködést javító, valamint szívbetegségek elleni tulajdonságokat tulajdonítanak. Az ügynökség arra a következtetésre jutott, hogy a biotechnológiával előállított lila paradicsom az emberi táplálkozás szempontjából nem ad okot semmiféle aggodalomra. Érdekes adalék, hogy az antocianin tartalom nem befolyásolja a paradicsom ízét: arra sokkal nagyobb hatással vannak a környezeti feltételek.

„Ez kiváló hír – mondta az alapító Prof. Cathie Martin. – Tizenöt évvel az első lektorált publikációnk után izgatottan osztom meg kutatásom egészséges gyümölcseit a paradicsom rajongókkal és a kertész társadalommal.”

Az alapító professzor, Jonathan Jones is megosztotta az észrevételeit:
„Az FDA lila paradicsomra vonatkozó »nincs több kérdés« ítélet vízválasztó pillanatnak tűnik. Mióta Cathie és én több mint 15 évvel ezelőtt megalapítottuk az NPS-t, a kihívásokkal teli szabályozási folyamat akadályozta elképzelésünket, víziónkat egy olyan fogyasztói biotechnológiai vállalatról, amely extra, vizuálisan és egészségügyileg is pozitív tulajdonságokat adhatna a friss termékekhez. A kihívásokat sikeresen leküzdöttük, és alig várjuk, hogy ezeket a plusz pozitív tulajdonságokat olyan termékeken keresztül mutassuk be a nagyközönségnek, ami lehetővé teszi a fogyasztók számára a választás lehetőségét.”

Nathan Pumplin, a Norfolk Healthy Produce vezérigazgatója köszönetét fejezte ki az FDA-nak a termék gondos felülvizsgálatáért:
„Az FDA-tól és az iparágunktól kapott támogatás és elkötelezettség igazán inspiráló volt, miközben a termékek és élelmiszerek következő generációjának útját. Alig várjuk, hogy bemutathassuk ezeket a kivételes tulajdonságokat a lelkes fogyasztók számára egy olyan paradicsommal, amely egyfelől lenyűgözi az ízlelőbimbókat, másfelől hozzájárul a jó közérzethez is.”

Jessica Louie, a Norfolk Healthy Produce technológiai igazgatója elárulta, hogy a lila paradicsom jelenleg is kapható:
„Korlátozott lilaparadicsom-készletünk máris hódító útjára indult, és egyre több embert kápráztat el. Izgatottan folytatjuk ezt az utat a helyi termelőink támogatásával, miközben bevezetjük ezt a figyelemre méltó terméket a kiválasztott éttermekben és piacokon. Alig várjuk, hogy 2024-ben bővítsük ennek a kivételes terméknek az elérhetőségét, hogy mindenki számára hozzáférhetőbbé tegyük.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

A Coragen 20 SC is kapott engedélyt drónnal történő kijuttatásra Magyarországon

2025. február 28. 05:40

Hazánkban már két növényvédő szer is rendelkezik engedéllyel drónnal történő kijuttatásra.

A glifozáttal kapcsolatban „nincs kritikus probléma” – fontos elismerés született

2023. július 7. 08:05

Az EFSA nem lát komolyabb problémát, de néhány hiányzó adat még van a glifozát teljes körű értékeléséhez. Ez azt jelenti, hogy a vitatott glifozát gyomirtó 2023 után jóváhagyásra kerül? Nézzük a részleteket.

A Mospilan 20 SG rovarölő szer kapott elsőként engedélyt hazánkban drónos kijuttatásra

2023. augusztus 18. 05:40

Az acetamiprid hatóanyagú Mospilan 20 SG az első növényvédő szer Magyarországon, amely engedélyt kapott pilóta nélküli légi járművel történő alkalmazásra.

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket

2018. november 3. 07:33

Az év elejétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére, a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.