Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kerti parti az Agrokernél – minden a korszerű gyümölcstermesztésről

Kerti parti az Agrokernél – minden a korszerű gyümölcstermesztésről

Agrofórum Online

A már javában zajló aratási munkák ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze az Agroker Holding Zrt. immár hagyományossá vált partiján Fehérgyarmaton. A július 5-i rendezvényen a gyümölcsültetvények gépesítésével és a tápanyagpótlás technológiai újdonságaival ismerkedhettek meg a termelők.

Pintér István, az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatójának hivatalos megnyitó beszédét követően Tóth Erzsébet, a Bayer Crop Science szaktanácsadójának előadásával vette kezdetét a szakmai program. A szaktanácsadó szerint 2018. egyértelműen a rovarkártevők éve. Előadásában a levéltetű elleni védekezés fontosságát hangsúlyozta, de kiemelte mellette, hogy az almatermesztőknek különösen súlyos károkat okoz a kaliforniai pajzstetű is.

Ez utóbbinak két nemzedéke is van egy évben, az azonosítása pedig nem egyszerű feladat, hiszen apró, és tojásokat sem rak. Sárga lárvái – amelyek átlagos nagyítóval nem észlelhetők – pár napig vannak mozgásban, és ezen időszak kritikus az ellenük való védekezésben. Miután ugyanis megtelepednek, viaszréteget növesztenek maguk köré, amely később páncéllá szilárdul. „A kaliforniai pajzstetű lázfoltokat hoz létre a gyümölcsön, a fiatal fákat pedig képes akár elpusztítani is” – hangsúlyozta a Tóth Erzsébet, majd ismertette a hatékony védekezés lehetséges módját: „A védekezést a lárvák rajzásához kell igazítani, tudtuk meg; a Bayer Movento nevű permetszerét ebben az időszakban a kellő hatás kifejtése érdekében kétszer szükséges alkalmazni.”

Deme János és Vince István, a Malagrow Kft. szaktanácsadói a cég minőségi termesztést elősegítő anyagival ismertették meg a hallgatóságot. Deme János három témakör köré csoportosította előadását: úgy, mint a kalciumhiány, a tárolhatóság javításának lehetséges módjai, valamint a gyümölcs nagyságágának, színezettségégének a fokozása. Mint megtudtuk, a tavalyi évben, a korábbiakhoz mérten is, komoly gondot okozott az ültevények kalciumhiánya. Adatokban kifejezve, ez helyenként akár 50%-os terméshullást vagy minőségromlást eredményezett.

A probléma kezelésére a cég CALBIT C nevű termékét javasolta. Ahhoz, hogy a termés növekedjen, „darabosabb”, azaz könnyebben szüretelhető legyen, a cég egy speciális és egy általános ajánlatát ismertette a jelenlevőkkel. A MC CREAM egy magas hormontartalmú készítmény, amely a betakarítás előtti utolsó két-három hétig is serkenti a gyümölcs intenzív növekedését. Hulláscsökkentésre 3l/hektár mennyiségben alkalmazható, közvetlen a szüret előtt. A kívánt színeződés elérését egy új típusú Plantafol segíti elő. A termék nem tartalmaz nitrogént, ellenben speciális káliummal és emelt foszfor tartalommal rendelkezik. „Ebből 2-3-4kg, a Sweetből pedig 3 liter szükséges, akár kombinációban, akár szólóban a növényvédelmi kezelésekre a megfelelő gyümölcsszíneződés elérésének érdekében”- zárta előadását Deme János.

Őt kollégája, Vince István követte, aki bevezetőjében elmondta: amíg a napégést könnyű felismerni a bőrszövet megváltozásáról, elszíneződéséről, addig a túlhevülés alattomos probléma. „Minden növénynek van egy hőmérsékleti küszöbértéke, amit, ha átlép, akkor a fotoszintetikus aktivitás lassul, ezáltal az anyagcsere folyamatok hatékonysága és a vízháztartása is romlik. Nekünk az a célunk, hogy ezt a küszöbértéket ne lépje át. Eddig kaolinos festést alkalmaztunk, ami kompromisszumokat igényelt. A DeccoShield folyékony készítmény azonban teljesen új módon kezeli a problémát. A készítmény ún. szub-mikrokistályos kalcium-karbonát szemcséket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a közvetlen napsugárzásból szórt fény keletkezzen, amely így egyrészt kevésbé károsítja a termést, másrészt a lombozat fotoszintézisét is fokozza. A beporzásra semmilyen negatív hatása nincs.”

A Biolchim Hungary Kft. képviseletében Csatordai László tájékoztatta a jelenlevőket a cég filozófiájáról, termékeiről. „Az almatermesztés egyik célja természetesen a nyereség realizálása, amelyet kétféleképpen lehet elérni: vagy a terület növelésével, vagy növénykondicionálással, amellyel a termés mennyiségét, ill. a termés minőségét lehet növelni és a termésbiztonságot fokozni. Abban az esetben, ha a gazdálkodók a második lehetőséget választják, akkor a Biolchim széleskörű segítséget tud nyújtani számukra” – mondta az előadó,  majd ismertette a Kft. néhány kiemelt termékét. Fagykár kezelésre a Boromin Gel-t javasolta, míg a kálium-, magnéziumhiány enyhítésére Nitrocam-ot, amely használatával minimalizálódhat a tárolási veszteség. A gyenge, közepes kondíciójú ültetvények regenerálására a Greenleaf termékcsaládot ajánlotta.

Szarvas Zoltán, a Timac Agro Hungária Kft. termékmenedzsere a talajkondicionálás fontosságát hangsúlyozta. „Ez a legfontosabb, hiszen jó talaj nélkül nincs jól termő ültetvény sem” – foglalta össze a cég álláspontját.  A Physiomax, mint azt elmondta, ezt a szemléletet foglalja magában, hiszen korrigálja a talaj pH-érékét és javítja a tápanyagfelvételt, a talajélet pedig látványosan fokozódik a hatására.  A Timac Agro külön termékcsoporttal rendelkezik a savanyú és lúgos típusú talajtípusokra.  Azokban az esetekben is kínálnak megoldást, ha alacsony a talaj pH-értéke; a Physio Plus ilyen feltételek mellett is extra gyökértömeg-képződést indukál. Fejtárgyazás esetén nagyon fontos a hatóanyag védelem, hiszen nagyon gyorsan elvész a nitrogén, a növény nem tudja megfelelően hasznosítani.

A SULFAMMO termékcsalád gyors ásványosodást tesz lehetővé a talajban, hiszen a használatával az előző évi szár és gyökérmaradványok lényegesen gyorsban bomlanak el, ezzel aktiválja a nitrogénfelvételt. Szarvas Zoltán előadása végéhez közeledve, a növénykondicionálás területén mindösszesen egyetlen terméket emelt ki, ez pedig a FERTILEADER MAGICAL volt. „A stresszt nem kezelni, hanem megelőzni kell” – hangsúlyozta.

Vázsonyi László szaktanácsadó, Vulcan Agro Kft. részéről elmondta, hogy egy éve dolgoznak együtt az Agrokerrel. A Vulcan egy magyar startup cég, tulajdonosa egy osztrák vállalkozás, amely elsősorban a magyar piacra fejleszt. A termékeik Vulcan néven fellelhetőek, és elsősorban négy olyan területre fokuszálnak, amelyek felkelthetik a magyar termelők érdeklődését. „Hiszünk abban, hogy a talajt is kell táplálni, hiszen a növény gyökerén keresztül onnan táplálkozik” -jelentette ki a szaktanácsadó.

„Minden esetben talajvizsgálattal kezdjük a munkánkat. Meszezünk, hogy ne savban fürödjenek a növények, a kezdeti növekedésnél normális gyökértömeg alakuljon ki, és ebben a fázisban is elegendő legyen a tápanyagfelvétel. A folyékony szerves trágyázás az, ahol nagy mennyiségben mikroelemet lehet kijuttatni a talajba. Mangánból, vasból vagy akár cinkből olyan mennyiséget vesz fel egy növény, hogy azt levélen keresztül nem lehet pótolni” -hangsúlyozta a talajon keresztüli tápanyagpótlás lényegét. Mindezeket követően ismertette annak a kísérletnek a lényegi elemeit, amelyet Fehérgyarmaton folytattattak: a vizsgálat azt kutatta, hogy a talajban mért tápanyagszintek (hiányok vagy többletek) milyen módon jelentkeznek a termésben.

Növénykondicionálás új megvilágításban címmel tartott előadást Kolonics Ferenc, az Agria Logisztika Kft. szaktanácsadója. Előadásában kiemelt szerepet szentelt annak, hogy érzékeltesse a hallgatósággal, hogy a fizetőképes piacok egyre nagyobb figyelemmel fordulnak a vegyszermentesen előállított termékek felé, és ezzel összhangban hónapról-hónapra születnek a döntések, amelyek károsnak ítélt anyagok használatát függesztik fel. „A növényvédelmet új területekre kell kitolni, ezt a vidéket pedig úgy hívják: növénykondicionálás. A növénykondicionálást sokszor egy kalapba tesszük a növénytáplálálással, holott nagy a különbség a két fogalom között.” Az Agria termékei közül a szaktanácsadó kiemelte a PLAN TONIC-ot, amely piacra dobását sok éves kutatás előzte meg, és a hozzá kapcsolódó felhasználói visszajelzések igen jók, tudtuk meg Kolonics Ferenctől.

Egy csöppnyi gondoskodás címet választotta tájékoztatójának Tánczos László, a Jeli 2000 Kft. ügyvezetője. Mint azt elmondta, könnyű helyzetben van, hiszen az előtte szólók tökéletesen összefoglalták melyek azok a területek, amelyekre kiemelten figyelmet kell szentelni. Hangsúlyozta, hogy minden beavatkozást vizsgálat kell, hogy megelőzzön, hiszen a jó szándék kevés, ezért a cégük minden esetben lombanalízist végez. Előadásában a továbbiakban a Csöpp Mix lombtrágyacsalád felhasználási lehetőségeit ismerhettük meg.

Talajjavítás a huminsavak erejével: Vladár Zsombor a Fertechnik Kft. szaktanácsadója, elsőként a céget mutatta be a jelenlevőknek.  Mint mondta, nagyon fiatalok, hiszen a cég 2013-ban határozta el magát a huminsav tartalmú termékek gyártása mellet. Mára azonban már engedéllyel bíró termékeik vannak, mint a HUMIN POWER G és HUMUZOL. Termékeik biogazdaságokban is használhatók, hiszen „biokontroll” engedéllyel is rendelkeznek, túladagolás a készítményeknél nem lehetséges. A konferenciát Váradi István regionális központvezető (Agroker Holding Zrt.) előadása zárta, aki a fehérgyarmati gyümölcsöskertben beállított kísérletekről tájékoztatta a hallgatóságot. Ezt rövid szünet követte, majd kezdetét vette a gyakorlati gépbemutató a gyümölcsöskertben.

Gyakorlati gépbemutató a gyümölcsösben

Az elmúlt évek hagyományának megfelelően az ültetvényekben használható gépek széles palettáját láthattuk, és természetesen olyannal is találkozhattunk, amely itt debütált először. A bemutatón Dojcsák János, a gépüzletág vezetője volt a kalauzunk. A fűnyírótraktorok közül hármat láthattunk munkában, az Iseki SXG-323-VK-t, Stiga Park-320-at, és az MTD RF-130H-t. A bemutatót követően a vállalkozó szelleműek ki is próbálhatták a modelleket.

A fűnyírótraktorok után az MF-3630F munkagép és a Cosmo RE-F-600 műtrágyaszóró következett. Mint azt Dojcsák Jánostól megtudhattuk, a tárcsák és a lapátok rozsdamentes kivitelűek, maga a tartály festett kivitel, porszórásos technologiával készült, így nagyon tartós, aki pedig még ennél is többet szeretne, az a rozsdamentes változatot is megrendelheti.

Miért érdekes ez a gép? -tette fel a kérést az üzletág vezetője a bemutató következő állomásánál, az MF5711 Globalnál, és egyben meg is adta rá a választ: A Global szériát az idén vezették be a piacra, ez évben kezdték el gyártani. Négyhengeres motorral 110LE teljesítményt produkál, ezzel várhatóan szélesebb réteg igényeit fogja kielégíteni, mint elődei. Egyszerűbbé vált a hajtőmű, viszont a szokásos Massey Ferguson tulajdonságok, mint gazdaságosság, komfort, valamint a felhasználóbarát technológia megmaradtak.

A következőkben láthattuk a talajbaktérium kijuttató Gütler Soil in Jet G15-öt, amelyet a bemutató kommentátora elsősorban szőlőbe, gyümölcsösökbe, kertészetekbe javasolt. Mivel a folyékony műtrágya egyre nagyobb jelentőséget kap, így ezzel együtt a folyékony műtrágya kijuttató gépek is, emlékeztette a termelőket Dojcsák János. A gép baktériumtrágyát és egyéb más folyékony tápanyagot gyorsan, biztonságosan, megfelelő mennyiségben, költséghatékonyan juttatja a talajba.

Az MF4709 munkagépe az Agrofer FVS-35 volt, amelyre 3,5 köbméter trágyát tudunk rátenni. Legfontosabb elemei a bontó hengerek, amelyek ellentétesen forognak, így rendkívül jól szabályozható  a kijuttatás, az adagolás, a dózis, ez a  gép legfőbb erénye, hangsúlyozta az üzletágvezető. A Massey Ferguson család egy új tagját is láthattuk, az MF-3708 ezen a bemutatón volt látható elsőként az országban. A korábbi hagyományos világítást LED technológia váltotta, ill.  új, négyhengeres motorral lett felszerelve a korábbi három helyett. A MTZ traktorokkal kapcsolatosan két hírt is hallhattunk, az egyik az, hogy július hónaptól kezdődően vizsgáztatott MTZ-kel áll a cég a partnerek rendelkezésére. A másik pedig, hogy a bemutatott MTZ-820-on már működik az a rendszer, amely lehetővé teszi azt, hogy a traktor munkájáról, műszaki állapotáról tulajdonosa akár a számítógépén vagy mobiltelefonjára letöltött applikáción keresztül is értesüljön. A rendszer, természetesen, a Belarus erőgépeken túl elérhető a nyugati gyártmányú erőgépek esetében is.

A Dragone névvel több alkalommal találkozhattak azok, akik részt vettek a gyakorlati gépbemutatón: a Dragone VP-200 mulcser nyitotta a sort, majd a Dragone permetezők következtek. Bemutatót láthattunk arról, hogy egy adaptáció segítségével hogyan oldható meg, hogy semmilyen körülmények között ne érintkezzen a vegyszerrel a gép kezelője, miközben a permetezőbe juttattja a készítményt. Egy újdonságot is láthattunk munka közben, a TAV-400-at, amely egy irányított sugarú permetezőgép, használata során a kilépő levegő sebessége növekszik az által, hogy szűkítjük és irányítjuk a légvonalakat, így az 60m/s-ot is képes elérni, hozzávetőlegesen az eddigi gépek 26-30m/s-os teljesítményéhez képest. A forgalmazók elsősorban szőlészetekbe, ill. szuperintenzív kultúrák esetében ajánlják.

Megsínylette a gabonatermés a száraz nyarat

Az EU-adatok szerint a 2018-as teljes gabonatermelés várhatóan 284,3 millió tonna, ami a tavalyi évhez képest 5 százalékos, az elmúlt öt év átlagához viszonyítva pedig 8 százalékos csökkenést jelent.

Komlót kezdtek el termeszteni Somogy megyében

A komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon, ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel, és ha kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását.

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Tapasztalatok egy kiforrott termesztési rendszerről - Tanulmányút az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a precíziós gazdálkodásnak már „múltja” van, ennek köszönhetően termőzóna-lehatárolásnál a hozamtérképek sorozatára alapozhatnak. A drónokkal, multi- és hiperspektrális kamerákkal minden egyetem intenzíven kísérletezik, több cég komoly, igazi hightech szolgáltatást épít rájuk.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

2018. május 23. 13:40

Utóérő gyümölcsök

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.

2018. augusztus 15. 06:34

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

2018. szeptember 11. 05:45