Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kevés repce teremhet az idén Franciaországban

Kevés repce teremhet az idén Franciaországban

Syngenta blog

Franciaország az idei évben a tavalyinál 22 százalékkal kevesebb, csupán 3,8 millió tonna repcemagot takaríthat be – tájékoztatott a párizsi mezőgazdasági minisztérium a kedvezőtlen időjárást hibáztatva a terméscsökkenésért.

„Normandia kivételével nagyon rossz a helyzet” – áll a minisztérium jelentésében, amely szerint az őszi-téli aszályt fagy követte, ami gondot okozott a virágzás és a hüvelyképződés során, ráadásul a rovarkártevők is nagyon szaporák voltak.

Így tehát az előrejelzés szerint 2,94 tonnás hektáronkénti hozam várható, ami nem csupán a tavalyi 3,06 tonnától marad el, hanem ez a legalacsonyabb érték 2007 óta. Ráadásul nem csak a várható hozam csökkent, hanem a vetésterület is, hiszen amíg 2018-ban 1,61 millió hektáron takaríthatták be a repcét, idén már csak 1,31 millió hektáron terem a növény.

A franciaországi repce-termés szinte teljes egészében az őszi vetésből származik: a minisztérium becslése szerint csak 2000 hektáron vetették az idei tavaszon.

Ami az őszi árpát illeti, Párizs szerint 8,5 millió tonna várható, ami a vetésterület 1,28 millió hektárról 1,33 millióra való növelése révén 4,6 százalékkal több, mint a tavalyi termés. Igaz, amíg 2018-ban 6,36 tonna volt a hozam, idén már 6,41 tonnát várnak hektáronként.

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

2019. július 17. 08:36

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

Legyen Ön is büszke RAPOOL-repcéjére!

2019. július 4. 07:29

Ha megosztja velünk RAPOOL-repcéje betakarításkor mért terméseredményeit, megajándékozzuk egy hordó sörrel!

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!