Növénytermesztés
Növénytermesztés

Leálltak az őszi búza vetésével Békés megyében

Leálltak az őszi búza vetésével Békés megyében

Agrofórum Online

A rendkívül csapadékos időjárás miatt a tervezett 106 ezer hektár vetésterületnek mintegy 5-7 százaléka maradt vetetlen.

Leálltak a termelők az őszi búza vetésével Békés megyében. A rendkívül csapadékos időjárás miatt a tervezett 106 ezer hektár vetésterületnek mintegy 5-7 százaléka maradt vetetlen – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t.

Barabás Béla kiemelte: a rendkívüli esőzések miatt későn indult és nehezen haladt az őszi búza vetése Békés megyében. A héten lehullott 70-80 milliméter újabb csapadék leállásra kényszerítette a termelőket. Az eddig kikelt növényállomány a vegetációs időszakot figyelembe véve általában a megye egész területén jól fejlett az enyhe időjárásnak köszönhetően. Hozzátette: a vetésterületet továbbra is veszélyezteti a nagy számú mezei pocok Békés megye egész területén, és Észak-Békésben megjelent a belvíz. Vannak táblák ahol a vetésterületnek a 40-50 százaléka víz alatt áll. Dél-Békésben, a kevésbé kötött vályog talajokon a csapadék eddig nem okozott hasonló gondot.

Észak-Békésben a dévaványai Agrodéva mezőgazdasági vállalkozás 800 hektáron tervezett őszi búza termelést a 2014/15-ös gazdasági évben, az időjárás miatt a területnek csak az 55 százalékát sikerült elvetni, ebből jelenleg 120-130 hektár áll belvíz alatt. – mondta el az MTI érdeklődésére Szűcs Ferenc gazdálkodó. A békési székhelyű Agro-Déló részéről Samu Gábor képviselő elmondta: a tervezettnél 15 százalékkal kevesebb területen vetettek őszi búzát, összesen 950 hektáron. A csapadékos időjárás miatt jelenleg a vetés terület 15-20 százalékán jelent meg a belvíz, vannak táblák, ahol a növényállomány 40-50 százalékát borítja el. A társaság a táblákról folyamatosan vezeti le a vizet, gépi és kézi erővel ássák a csatornákat, mentik a menthetőt – fűzte hozzá Samu Gábor.

(MTI)

Növelnék a versenyképes szójatermelést

2019. december 11. 09:33

A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

2019. november 29. 15:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Valós idejű magágy-minőségellenőrzés

2018. április 2. 11:37

Az AFS Soil Command berendezés az első olyan megoldás, amellyel a magágy minősége mérhető és szabályozható közvetlenül a traktor fülkéjéből.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép - 2018. november

2018. december 2. 08:18

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Vetik a kukoricát Zalában - eső kellene

2018. április 25. 10:51

A napraforgónak több mint felét, a kukoricának pedig csaknem egyharmadát elvetették Zala megyében - közölte a NAK megyei elnöke az MTI-vel.