16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Növénytermesztés

Így váltható ki a szója és a napraforgó termesztése?

Agrofórum Online

A tudósok szerint ha tenni akarunk az éghajlatváltozás ellen, jobban járunk a laboratóriumokban előállított olajokkal és zsírokkal, mint a szója vagy a napraforgó termesztésével.

Manapság sok vitát gerjesztenek a laboratóriumokban tenyésztett húsfélék – de egy kutató szerint tévedés a húsalternatívák előállításával foglalkozni, amikor a monokultúrában, olaj előállítására termesztett szója-, kukorica- és pálmaolaj sokkal nagyobb károkat okoz az ökoszisztémának.

Főzésre alkalmas zsiradék szintetizálásával – ami már bevett gyakorlatnak számít a szappangyártás folyamatában – az emberiség több millió hektár termőföldet adhat vissza a természetnek, megspórolhat sok-sok millió liter vizet, megelőzheti, hogy a növényvédő szerek szennyezzék a környezetet és elkerülheti a nitrogén kimosódását a talajból, ami végeredményben a tengerek élővilágát pusztítja. A fennmaradó termőterületen pedig tápanyagokban sokkal gazdagabb terményekkel foglalkozhat.

Egy tanulmányban, amely a Nature Sustainability című szaklapban jelent meg, a Kaliforniai Egyetem (UCI) vezette kutatócsoport felmérte, előállíthatók-e vegyi és biológiai eljárásokkal ehető zsírsavak. Ehhez alapvetően ugyanazokra az alapanyagokra van szükség, mint amit a növények használnak: a vízből származó hidrogénre és a levegőben lévő szén-dioxidra.

Teljes mértékben lehetséges a mezőgazdaság mellőzésével ehető molekulák széles körét előállítani – mondta Steven Davis, az UCI professzora. A professzor és munkatársai az ily módon előállított élelmiszerek tovább előnyeiről is beszámoltak, ilyenek a vízhasználat és a vizek szennyezésének csökkenése, hogy bárhol elvégezhető a folyamat, nem függ az időjárástól, és elkerülhető a keveset fizető és megerőltető mezőgazdasági munka.

Ráadásul a már meglévő mezőgazdasági területek visszaalakíthatók lennének természetes állapotukba, amivel javulna a biodiverzitás és természetes szénmegkötés történne. Az Észak-Amerikában eredetileg 170 millió hektáros prérin például 1% kivételével most gazdálkodnak.

A gyepek több szén-dioxidot kötnek meg, mint az erdők, így ezek visszaalakítása Amerika teljes kibocsátását ellensúlyozhatná, miközben több ezer őshonos növény és állat élőhelye regenerálódna.

„Nekem tetszik az ötlet, hogy ne legyen szükség fotoszintetizálásra ahhoz, amit megeszünk” – mondta Steven Davis professzor. Szerinte bármilyen mértékben is állnánk át a mesterséges élelmiszerekre, az jót tenne az ökoszisztémának, és rengeteg költséget meg lehetne spórolni, amit most a mezőgazdaságra költünk.

Kiváló példa, hogy nagy területű őserdőket vágnak ki a pálmaolaj előállításához, amiből aztán a boltokban kapható ultrafeldolgozott élelmiszerek bőséggel tartalmaznak. Szerinte senki sem venné észre, ha ezekhez a zsiradékot a szomszédos finomítóból vásárolnák a gyártók, és nem mondjuk egy indonéziai ültetvényről.

(Fotó: Nikolett Emmert/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvannak a legrosszabb magyar kukorica-termésátlagok, erre már nincsenek szavak

2025. október 24. 09:10

Már pár hete is rossz hírek érkeztek az idei békési kukoricatermésről, de a véglegesnek tekinthető eredmény még katasztrofálisabb lett.

Újabb csapás az aszály után, ez a kártevő már tényleg nem hiányzott a magyar földekről

2025. október 20. 09:10

Viszonylag ritkán mutat akkora aktivitást egy kártevő, mint amilyet most tapasztalnak tőle Magyarország délkeleti csücskében. A példátlan aszály után már csak ez hiányzott Békésben.

Mesteri tervet eszeltek ki a kínaiak, hét év után álltak bosszút

2025. október 19. 16:10

Elképesztő céltudatossággal érte el Kína, hogy sikerült függetlenítenie magát egy fontos mezőgazdasági területen az USA-tól. A játszma végjátéka éppen a szemünk előtt zajlik.

Ijesztő állatok pusztítanak a silókukoricában, a vadkárok háromnegyedét ezek okozzák

2025. október 18. 13:10

Veszélyes vadak tanyáznak ilyenkor a mezőgazdasági táblákon Erdélyben, ahol a kombájnok nem akármilyen ragadozókat ugratnak ki a növények közül.

A szójatermékek ,,mellékhatásai” – zöldebb szemmel

2023. április 17. 15:01

A kereskedelmi célú szójatermesztés kétséget kizáróan megviseli bolygónk talajait és a biológiai sokféleségre is kedvezőtlen hatást gyakorol. Az alternatív takarmányok kutatásának fokozott finanszírozása kulcsfontosságú a szójatermesztés jelentős környezetterhelésének csökkentésében.

A búza még olcsóbb lett a keresleti aggályok közepette

2024. március 16. 09:10

Amerikában vegyes összképet lehetett látni a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon, míg Európában inkább az eladók domináltak. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Ismét csökkent a repcetermés-előrejelzés az EU-ban

2024. augusztus 5. 08:10

A repcetermés várható mennyisége 17,27 millió tonnára csökkent. A napraforgó-előrejelzés is kisebb, a szója viszont valószínűleg erősödni fog.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.