Növénytermesztés
Növénytermesztés

Repce helyett búzát és zabot vetettek a brit farmerek

Repce helyett búzát és zabot vetettek a brit farmerek

Syngenta Blog

Angliában az olajrepce-terület 16 éves mélyponton van, mert a farmerek inkább búzát és zabot vetettek helyette. A brit Farming portál ugyan nem szolgál adatokkal csupán annyit ír, hogy Skóciában 6 százalékkal 31 ezer hektárra csökkent a repceföldek nagysága.

Peter Collier, az AHDB elemzője elmondta:

„Az olajrepce megszenvedte az őszi szárazságot és a rovarkártevőket, amelyek 2003 óta a legalacsonyabb vetésterületet eredményezték. A gabonafélék növekvő területe és a potenciálisan jó hozamok miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gabonafélék hatékony értékesítésére, különösen a Brexit bizonytalanságának fényében.”

Nagy Britanniában 1,802 hektáron termesztenek búzát, ami 4 százalékkal több a tavalyinál.

Eközben az árpa teljes területe nagyjából változatlan maradt, bár a tavaszi árpa rovására az őszi árpa vetésterületét növelték: a tavaszi árpa területe 4 százalékkal csökkent, míg az őszié a tavalyi mélypont után 11 százalékkal 422 ezer hektárra bővült.

Az idei évben a tavalyihoz képest 9 százalékkal 178 ezer hektárra nőtt Angliában és Skóciában a zab teljes vetésterülete, míg ennek négy százalékát teszik ki Wales zabterületei.

Majdnem nyolcmillió tonna az idei kukoricatermés

2019. november 14. 13:36

A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött.

A november a precíziós növénytermesztés hónapja az AXIÁL-nál

2019. november 13. 15:47

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél.

A tárolóknak csak a fele alkalmas a gabona szabványos raktározására

2019. november 8. 05:47

A tapasztalatok alapján az év eleji készletek ellenőrzésekor a mennyiségek több mint felénél található valamilyen minőségi probléma.

Több mint kilenc tonna a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

2019. november 7. 11:03

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

A betakarítást nehezíti a csapadékos időjárás Zala megyében

2019. november 5. 10:47

Az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.

Miért is fontos csapadékmentes időszakban a talajbaktérium készítmények használata?

2019. április 10. 13:36

A kérdést Holopovics Zoltánnak, az Agrova Kft. Fejlesztési- és Szakmai vezetőjének és Varga Sándornak, Biológiai- és Talajerőgazdálkodási Szakmérnökünknek tettük fel.