Növényvédelem
Növényvédelem

„Először próbáljuk ki a Propulse-t” – Nyereményjáték

„Először próbáljuk ki a Propulse-t” – Nyereményjáték

Agrofórum Online

Az Agrofórum partnereink segítségével 2019-ben is előfizetői és regisztrációs nyereményjátékot indított, a díjazottjaink listáját már ősszel közzé tettük. A Bayer CropScience által felajánlott 40 liter Propulse gombaölő szert a Perei-Agro Kft.-nél dolgozó Szabó Zoltán növényvédelmi szakmérnök nyerte meg, aki szüleivel és testvérével Algyő határában mintegy 600 hektáron gazdálkodik is. A növényvédő szert ezeken a területeken használják majd fel. Az átadásakor a család két tagjával, a fiatalabb és az idősebb generáció egy-egy képviselőjével beszélgettem.

Azt már tudom rólad, hogy miközben családi gazdálkodó vagy, növényvédősként dolgozol egy hódmezővásárhelyi cégnél, így tényleg jó helyre került a Propulse gombaölő szer.

Szabó Zoltán: Tavaly januárban végeztem Szarvason növényvédelmi szakmérnök szakon, azóta a Perei-Agro Kft.-nél dolgozom. Ez kifejezetten hasznos, hiszen velük együttműködve tudom végezni a családi gazdaságunk növényvédelmét és szakirányítását is.

Akkor te már biztosan tudod, hogy pontosan hol használjátok fel a készítményt.

Szabó Zoltán: Több kultúrában is engedélyezve van, mi repcében vagy napraforgóban próbáljuk majd ki, hiszen eddig a saját területeken nem használtunk Propulse-t. Az első tapasztalatokat tehát idén gyűjthetjük be. Látatlanban úgy gondolom, hogy nem fog csalódást okozni, ugyanis a protiokonazol és a fluopiram hatóanyag-kombináció önmagáért beszél. A nyereményjátéknak köszönhetően most össze tudjuk hasonlítani a versenytárs készítmények tudásával, hatékonyságával.

Milyen gombabetegségek ellen fogjátok bevetni?

Szabó Zoltán: Akár repcében, akár napraforgóban alkalmazzuk, hatékonyan kell megküzdenie a szklerotíniával, a fómával, a makrofominával, a diaporthével. Fontos, hogy a fluopiramnak zöldítő, termésnövelő hatása is van, ami terméstöbbletet és minőségi változásokat idéz elő. Erre nagyon kíváncsi vagyok a gyakorlatban.

Akkor most már csak az esőt kell várni.

Szabó Zoltán: Valóban. Használhatunk akármilyen hatékony vegyszereket, hatóanyagokat, ha nincs eső, akkor az visszafogja a termést. Ugyanakkor, ha megérkezik a csapadék, a gombák ellen kötelező védekezni, amit meg is fogunk tenni.

Mióta olvasod az Agrofórumot?

Szabó Zoltán: Egy éve fizettem rá elő, nagyon színvonalas, minőségi szaklapnak tartom. Elsődlegesen a növényvédelmi részt szoktam elolvasni. Ami kifejezetten tetszik, hogy rengeteg olyan kép van benne, ami a különböző kártevőket, kórokozókat, gyomokat szemlélteti részletesen.

A nyeremény Propulse gombaölő szer átadása Algyőn (Szabó József és Szabó Zoltán családi gazdálkodók, Sipos József, a Bayer Hungária Kft. szaktanácsadója és Gribek Dániel, az Agrofórum Online vezetőszerkesztője)

A családi gazdaság bemutatására már az édesapádat, Szabó József agrármérnököt kérem fel. Mióta foglalkozik mezőgazdasággal?

Szabó József: 2002 óta folytatunk hivatásszerűen szántóföldi növénytermesztést a Tisza-Maros szögében, Algyő-Rákóczitelep térségében. A területen mély, kötött fekvésű talajokat találunk, amiket nehéz megművelni. Jelenleg 600 hektáron gazdálkodunk, a főbb növényünk a búza, az árpa, a kukorica, illetve az őszi káposztarepce, valamint a napraforgó. A családi gazdaságnak én vagyok a vezetője, két fiammal és feleségemmel dolgozunk együtt.

Hogyan kezdődött, mi indította el ezen az úton?

Szabó József: 22 éves termelőszövetkezeti múlttal kezdem neki a családi vállalkozásnak. A fő szempontom, hogy minél eredményesebben és költséghatékonyabban tudjunk dolgozni, minél kevesebb emberrel. Én inkább a gépre, a technikára helyezem a hangsúlyt. Éppen ezért megfelelő méretű eszközökkel vagyunk felszerelkezve, sőt talán egy kicsit túl is vagyunk gépesítve. Ez azonban szerintem nem probléma, mert térségünkben nem mindegy, hogy mikor kezdünk bele egy munkába, és azt meddig csináljuk. Ettől függ a termésminőségünk, és ettől függ, hogy le tudjuk-e aratni a növényeket. A szélsőséges időjárás miatt nem mindegy, hogy egy, két vagy három hét alatt végezzük el a feladatainkat.

Ezek szerint a fejlesztés is folyamatos?

Szabó József: Kezdünk áttérni a precíziós gazdálkodásra, a tápanyag-visszapótlásban már alkalmazzuk, de a növényvédelemhez is olyan hidas permetezőgépünk van, ami alkalmas a technológiára. Az összes traktorunk, kombájnunk műhold-vezérelt, ami nagy mértékben megkönnyíti a gépkezelők dolgát, és költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé. Úgy gondolom, hogy ez a jövő.

Tehát a nyereményként kapott Propulse kijuttatásával sem lesz probléma…

Szabó József: Valóban nem, és én is kíváncsian várom az eredményeket, hiszen eddig még nem használtuk. De fogékony vagyok az új dolgokra. A kijuttatással kapcsolatban a fiamra hallgatok majd, ez az ő szakterülete, a tanácsait elfogadom. Úgy néz ki, hogy már jobban ért a növényvédelemhez, mint én, ez pedig megkönnyíti a munkámat.

Az egész családnak gratulálok a nyereményhez, és remélem, hogy a Propulse segítségével idén a megfelelő mennyiségű csapadék mellett sem lesz gond a gombabetegségekkel!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi okozza, amikor a fa egyik oldala kipusztul?

2024. április 16. 15:10

Nem ritka látvány, amikor egy fa egyik fele élettelen, a másik pedig teljes pompájában virágzik. Vajon mi okozza ezt?

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

2024. április 1. 16:10

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Az árpa gombás eredetű betegségei és a védekezés lehetőségei

2019. március 30. 04:47

Az árpa gombás eredetű betegségei között megtaláljuk az üszögbetegségeket, a lisztharmatot, a szártőbetegségeket, a levélfoltosság okozókat és a rozsdagombákat.

A borsó-aknázólégy

2019. január 19. 05:38

Az inváziós kártevők sorozatban ezúttal a borsó-aknázólégy földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövénykörét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.

Mitől barnultak el a meggyfa virágai? Mit tegyünk?

2022. május 21. 04:05

A meggyfánk tele volt gyönyörű virágokkal, egy éjszakára viszont 5 fokra hűlt a levegő, páras is volt és szinte 2 nap alatt bebarnult. A törzsön egy gyantafolt mar ősszel látható volt.