Növényvédelem
Növényvédelem

Invazív kártevő, az őszi sereghernyó veszélyezteti Dél-Afrikát

Invazív kártevő, az őszi sereghernyó veszélyezteti Dél-Afrikát

Agrofórum Online

A bagolylepkékhez tartozó őszi sereghernyó, Spodoptera frugiperda természetes élőhelye Amerikában van, egyelőre rejtély, hogy miként érkezett Afrikába. Feltételezések szerint a hernyó importtermékekkel, esetleg repülőgépek fedélzetén kerülhetett a kontinensre. A kártevőt 2016 januárjában találták meg először Afrikában, a földrész nyugati partjainál, az Egyenlítő mentén található São Tomé és Príncipe szigetét magában foglaló független köztársaságban.

A faj Afrikában hatalmas veszélyt jelent, amely számos okra vezethető vissza. Ezek közé tartozik az, hogy tápnövényköre széles. Elsősorban a kukoricát és a többi gabonafélét károsítja, hasonlóan, mint az Afrikában honos rokona, a kár mértékét azonban fokozza, hogy a gyapot, a szója, a burgonya és a dohány is az étlapján szerepel. Ha elárasztja Dél-Afrikát, a termesztett növények háromnegyedét tönkre teheti. Jelenleg még gyakorlatilag ismeretlen az afrikai gazdák körében, nem rendelkeznek a kártevővel kapcsolatos tapasztalatokkal és ismeretlenek számukra az ellene való védekezés lehetőségei.

A FAO szerint csupán nyolc hétre volt szüksége a fajnak ahhoz, hogy megjelenjen Dél-Afrika hat országában (Dél-afrikai Köztársaság, Zimbabwe, Malawi, Zambia, Namíbia és Mozambik), de Nyugat-Afrikából nigériai és ghánai felbukkanásáról is vannak adatok. A fő kártételt a hernyó okozza, a kifejlett lepke viszont hatalmas távolságok megtételére képes. Azoknak a területeknek a nagy részén, ahol már kimutatták a kártevőt a kukorica a legfontosabb alapélelmiszer. Az őszi sereghernyó röviddel a hatalmas, rekord méretű aszály után – a régióban 40 millió ember számára 15%-kal kevesebb élelmiszer áll csak rendelkezésre – jelent meg Afrikában.

Arról, hogy az elmúlt két év során milyen mértékű kárt okozott még nincsenek statisztikai adatok. A térség legnagyobb kukoricatermesztő országa a Dél-afrikai Köztársaság megerősítette, hogy az ország hat tartományában kimutatták a bagolylepke kártételét. A zambiai kormány jelentésében 130 ezer hektár szerepel, amelyet feltételezhetően az őszi sereghernyó fertőzött meg.

A rovarölő szerek csak a fiatal fejlődési alakok ellen hatásosak, ha ezt az időszakot elmulasztja a gazda és nem végez növényvédelmi kezelést, nagyon nehéz megfékezni a kártételt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a többszöri permetezés hatására rezisztens biotípusok fejlődnek ki. A védekezési módok között a természetes ellenségek elterjedésének támogatása és a fertőzött növények elégetése is szerepel. A FAO szakértője szerint az őszi sereghernyó afrikai felszaporodásának csak a kezdetén járunk, nagyon fontos, hogy az érintett országok kellőképpen felkészüljenek a kártevő elleni védekezésre. Minderről bővebb információ a BBC oldalán érhető el.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

Két alkalommal lesz permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés szeptemberben

2019. szeptember 5. 11:47

Az alapképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása vizsgaköteles.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

2018. július 24. 08:20

A fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

2019. január 27. 06:25

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.