30℃ 16℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Agrofórum Online

A lisztharmat az egyik legkönnyebben felismerhető növénybetegség. A levél felszínén fehér, porszerű burjánzásként látható a gomba; az alacsonyabb és árnyékosabb leveleken azonban észrevétlen maradhat.

Az évnek ebben az időszakában érdemes fokozottan figyelni a fűszernövények lisztharmatos megbetegedésére. A közelmúltban a lisztharmat kitörését figyelték meg az üvegházban termesztett rozmaring növényeken.

A meleg nappalok és a hűvös éjszakák nagy hőmérséklet-ingadozása és a magas relatív páratartalom kedvez a lisztharmat kialakulásának. Más levélgomba-kórokozókkal ellentétben, amelyeknek hosszabb ideig tartó párás időszakokra van szükségük, a lisztharmat kialakulását a nedves levelek hátráltatják.

A lisztharmat gombáknak a fertőzéshez és az új spórák termeléséhez nedves körülményekre, 75% feletti relatív páratartalomra van szükségük.

A lisztharmatgombák obligát kórokozók, ami azt jelenti, hogy a tápanyagokat a növényeken keresztül szívják fel és ott növekednek. Élő sejtekből szívják fel a tápanyagot. Ez az egyik oka annak, hogy a lisztharmatfertőzés nem okoz nekrotikus elváltozásokat, mint más gombás levélfoltosság-kórokozók.

A lisztharmat inkább okoz sárguló vagy liluló foltokat, amelyek hasonlóak a tápanyag- és tápanyagtartalom-hiányos foltokhoz, amíg a gombahifák és spórák növekedéséhez kedvezőek a feltételek.

A lisztharmat leggyakrabban a leveleken fordul elő, de a szárakat, virágokat és gyümölcsöket is megfertőzheti. Az erősen fertőzött rozmaringlevelek barnává válnak, elszáradnak és lehullanak a növényről.

A lisztharmat spórák elsősorban szél útján, de akár a víz segítségével is terjedhetnek. Kedvező környezeti feltételek mellett a fertőzés és az új spórák, valamint a hifák fejlődése gyors lehet. A termelőknek és a növényvédelmi szakembereknek tavasszal és ősszel hetente kell keresniük a lisztharmatot.

A levelek felső és alsó oldalán egyaránt keresse a fehér, porszerű növekedést. Koncentráljon azokra a területekre, ahol az üvegházban a hőmérséklet könnyebben ingadozhat, például a szellőzők és ajtók közelében.

(Fotó: Samueles/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a MATE Georgikon Campusán, Keszthelyen, a Balaton fővárosában

2025. május 13. 17:16

A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képzési helyszíne a 228 éves keszthelyi Georgikon.

Bővül a megfigyelő hálózat: pontosabb növényvédelmi előrejelzés

2025. április 3. 13:10

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos megfigyelő hálózata, amely a kártevők elleni hatékony védekezést segíti.

Kérdőív a növényvédelemről - ossza meg tapasztalatait!

2025. március 30. 08:10

Egy most induló országos kérdőív a hazai kiskert-tulajdonosok és mezőgazdasági termelők növényvédelmi szokásait térképezi fel.

Bővül a drónnal kijuttatható növényvédő szerek köre

2025. március 27. 14:10

Már egy gombaölő szer is kijuttatható Magyarországon pilóta nélküli légi járművel. Engedélyt kapott az Amistar Sun 325 SC.

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Kalászosok télen

2021. január 19. 12:18

Az elmúlt év őszének az elmúlt éveknél hűvösebb és csapadékosabb jellege nagy mértékben befolyásolta az őszi kalászos gabonák vetését és ez által a telelőre vonult gabona állományok fejlettségét.

Mitől fehéres és furcsa alakú a kihajtott almafa levele?

2023. április 30. 04:39

Kérem szépen szakvéleményüket! Mitől fehéres és furcsa alakú a kihajtott almafa levele?

Milyen kapcsolatban áll Gaudí és egy kései paprikafajta?

2024. február 29. 10:10

Új paprikafajtával rukkolt elő a CapGen Seeds: a Gaudí névre hallgató paprika minden eddigi fajtájánál előnyösebb tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a kórokozókkal szembeni ellenálló-képesség szempontjából.