Növényvédelem

Lisztharmat a rozmaringon

Agrofórum Online

A lisztharmat az egyik legkönnyebben felismerhető növénybetegség. A levél felszínén fehér, porszerű burjánzásként látható a gomba; az alacsonyabb és árnyékosabb leveleken azonban észrevétlen maradhat.

Az évnek ebben az időszakában érdemes fokozottan figyelni a fűszernövények lisztharmatos megbetegedésére. A közelmúltban a lisztharmat kitörését figyelték meg az üvegházban termesztett rozmaring növényeken.

A meleg nappalok és a hűvös éjszakák nagy hőmérséklet-ingadozása és a magas relatív páratartalom kedvez a lisztharmat kialakulásának. Más levélgomba-kórokozókkal ellentétben, amelyeknek hosszabb ideig tartó párás időszakokra van szükségük, a lisztharmat kialakulását a nedves levelek hátráltatják.

A lisztharmat gombáknak a fertőzéshez és az új spórák termeléséhez nedves körülményekre, 75% feletti relatív páratartalomra van szükségük.

A lisztharmatgombák obligát kórokozók, ami azt jelenti, hogy a tápanyagokat a növényeken keresztül szívják fel és ott növekednek. Élő sejtekből szívják fel a tápanyagot. Ez az egyik oka annak, hogy a lisztharmatfertőzés nem okoz nekrotikus elváltozásokat, mint más gombás levélfoltosság-kórokozók.

A lisztharmat inkább okoz sárguló vagy liluló foltokat, amelyek hasonlóak a tápanyag- és tápanyagtartalom-hiányos foltokhoz, amíg a gombahifák és spórák növekedéséhez kedvezőek a feltételek.

A lisztharmat leggyakrabban a leveleken fordul elő, de a szárakat, virágokat és gyümölcsöket is megfertőzheti. Az erősen fertőzött rozmaringlevelek barnává válnak, elszáradnak és lehullanak a növényről.

A lisztharmat spórák elsősorban szél útján, de akár a víz segítségével is terjedhetnek. Kedvező környezeti feltételek mellett a fertőzés és az új spórák, valamint a hifák fejlődése gyors lehet. A termelőknek és a növényvédelmi szakembereknek tavasszal és ősszel hetente kell keresniük a lisztharmatot.

A levelek felső és alsó oldalán egyaránt keresse a fehér, porszerű növekedést. Koncentráljon azokra a területekre, ahol az üvegházban a hőmérséklet könnyebben ingadozhat, például a szellőzők és ajtók közelében.

(Fotó: Samueles/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

EFSA: biztonságos szinten a növényvédőszer-maradékok

2025. június 16. 13:10

Az EFSA 2023-as adatai szerint az EU-ban a legtöbb élelmiszerben kimutatható maradékok szintje biztonságos.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a MATE Georgikon Campusán, Keszthelyen, a Balaton fővárosában

2025. május 13. 17:16

A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képzési helyszíne a 228 éves keszthelyi Georgikon.

Bővül a megfigyelő hálózat: pontosabb növényvédelmi előrejelzés

2025. április 3. 13:10

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos megfigyelő hálózata, amely a kártevők elleni hatékony védekezést segíti.

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

2023. május 19. 06:34

A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

Miért indult pusztulásnak a folyton termő szamóca?

2023. szeptember 26. 04:36

Folyton termő szamócám pusztulásnak indult. Mi okozhatja az elhalást? Mit tehetnék ellene?

Lisztharmatosak a szőlőszemek - menthető még a termés?

2024. június 29. 04:39

Lisztharmatosak a szőlő szemei. Megmenthető még valahogyan?