Növényvédelem
Növényvédelem

Május utolsó napjaiban sem csökkent a fertőzési nyomás

Május utolsó napjaiban sem csökkent a fertőzési nyomás

Agrofórum Online

Fertőznek a kórokozó gombák, nagy erővel támadnak a levéltetvek, a gyümölcsmolyok és egyre több cseresznyelegyet fognak a ragacsos sárgalapok. Növekvő fertőzési nyomásról, teendőkról Zsigó György növényorvos növényvédelmi felhívását olvashatják.

Az almatermésűeken a varasodás és a lisztharmat, a kajszin, szilván és az őszibarackon a levélbetegségek terjednek, nő a fertőzési nyomás. A kevés csapadék, sőt már a reggeli harmat, pára is biztosítja azt a levélnedvességet ami elegendő a fertőzésükhöz. A levéltetvek pedig minden kerti növényen megtalálhatók. Egy komplex permetezést javasolt a gyümölcsfák többségére, a szőlőre és a tetves dísznövényekre is. Az egyszerű anyagok is bevethetőek, néhány recept felkerült a NÉBIH oldalára is.

A szőlőben a lisztharmat mellett már a peronoszpórára is gondolni kell

Az időjárás kedvez a fertőzésének és csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. Nem várhatunk a tünetek megjelenésére, mert ezek (olajfolt majd a penészgyep kiverődése a fonákon) csak a fertőzés megtörténte után a lappangási idő leteltével jelennek meg. Nagyobb veszélyben vannak a peronoszpórára fogékonyabb fajták, a párásabb kertek pl. ahol sűrűn telepítették a tőkéket vagy elhanyagolták a zöldmunkákat, a gyomirtást illetve nem távolították el az őszi beteg leveleket. Ezekben a kertekben máris el lehet kezdeni a permetezést. A szőlővirágot sokan féltik a kéntől és a réztől. Úgy látom, hogy ezek a finom őrlésű kén és rézkészítmények már kevésbé „égetik meg” a virágokat. A felszívódók biztosan nem perzselnek pl. az Enervin, a Melody Compact 49 WG, a Mildicut, a Quadris, stb. Idei újdonság a bioban is használható Romeo, mely egy számunkra hasznos antagonista gombát tartalmaz.

A lisztharmat mellett olajfoltos tüneteket ereményez a peronoszpóra is (Fotó: Zsigó György)

A szürkepenész gomba terjedésének is kedvez a jelenlegi időjárás

A fogékony fajtákon védeni kell a virágokat. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene! III. kategóriás pl. a Chorus 75 WG, a Quadris, a Switch 62,5 WG, a Teldor 500 SC, a Cantus, a Prolectus, a Qualy, a Botrefin, a Kenja, a Cabrio Top. A fent felsorolt készítmények közül néhány egyben a lisztharmatra, a peronoszpórára és a szürkepenészre is engedélyezett. A termékek címkéjén erről is tájékozódhatnak illetve kérdezzék meg a növényvédelmi végzettségű eladókat.

A tarka szőlőmoly hernyója is rághatja a virágot

A tarka szőlőmoly hernyója is rághatja a virágot a laza, pókhálószerű szövedéke védelmében. Már fogják a csapdák a szőlőmoly lepkéit! Megjelentek az atkák is. Amennyiben a korábbi tapasztalatok alapján az idén is felszaporodhatnak, akkor érdemes a gombaölők mellé rovarölő vagy atkaölő szert is adagolni. Molyok ellen sok készítmény közül választhatnak a gazdaboltokban pl. Coragen, Decis, Dipel DF, Kaiso Garden, Karate Zeon, Klartan 24 EW, Laser Duplo, Mospilan 20 SG, stb.

A Nissorun 10 WP mellett az Ortus 5 SC engedélyezett a szőlőben atkák ellen, de a kéntartalmú gombaölők is szépen gyérítik a felszínen tartózkodókat pl. a gubacsukat elhagyó, újabb letelepedési helyet kereső atkákat.

A feketerothadás gomba jellegzetes tünetei már megtalálhatók

Május 25-én a feketerothadás gomba jellegzetes tünetei már megtalálhatók voltak néhány tőkén Péteriben. Később a jó szeműek a gomba apró fekete termőtesteit is felfedezhetik a barnán száradó, éles szélű levélfoltokban. Több borvidékünkön veszélyességében már felzárkózott a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész mellé.

A feketerothadás barnán száradó, éles szélű levélfoltokat eredményez (Fotó: Zsigó György)

Hangyák ellen is

Májusban már érdemes kihelyezni a fák törzsére a hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly második nemzedékét gyérítő száraz hernyófogó övet. Jó leírást találtam ezekről az eszközökről, a gazigazító oldalán.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Védekezés a konyhakerti károsítók ellen

2024. július 21. 10:10

Az ÖMKi Facebook-oldalán ad tanácsokat azoknak, akik zöldségeket termesztenek, és „szelíd” biomódszerekkel szeretnék távol tartani a károsítókat.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Gyors, hatékony és gazdaságos megoldást keres a szívó és rágó kártevők ellen? Itt megtalálja!

2022. május 3. 14:37

A vetésfehérítő imágók tömeges jelenléte és a lárvák megjelenése esetén védekezni kell, melyhez a KITE Zrt. a Vantex CS készítményt javasolja.

Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló a gazdáknak

2023. május 23. 09:36

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetnie a gazdálkodóknak az elektronikus permetezési naplót.

Mi ellen kell permetezni a frissen telepített kajszifát?

2023. február 12. 04:38

Frissen telepített kajszifákat milyen betegségek, illetve kártevők ellen kell permetezni?

CAPRENO – Megéri az árát, megoldja a gyomproblémát

2020. május 14. 07:47

Rugalmas a kijuttatása, nagyon egyszerű kezelni, és korán kikapcsolja a gyomkonkurenciát, a betakarításig pedig tényleg tisztán tartja a kukoricát.