Szőlő-Bor

8,5 milliárd forint jut évente a borászat fejlesztésére

MTI

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár.

A Szövetségben a szőlő- és bortermelőkkel című kiadvány nyolc év együttmunkálkodását reprezentálja azokkal a kiváló szakemberekkel, gazdákkal, akik nagyon sokat tettek azért, hogy a magyar bor egyre jobb minőségű legyen, külföldön és belföldön egyaránt visszanyerje rangját – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a szőlő- és bortermelők számára készült tájékoztató kiadvány ismertetésekor. Hozzátette: mára nagyon látványos minőségi javulás és szolid mennyiségi gyarapodás is jellemzi e fontos területet. A 20 ezer példányban készült füzetet elsősorban a szőlő- és bortermelőkhöz juttatják el.

Fazekas Sándor kitért arra, hogy a borok világa a magyar identitás elválaszthatatlan részét képezi, hungarikumok is vannak köztük, a Tokaji Aszú, a Törley pezsgő és az Egri Bikavér. Kiemelte, hogy a mintegy 40 ezer szőlő- és bortermelővel együttműködve sikerült lépésről lépésre megvalósítani a borászok 12 pontjában foglaltakat, a szakmai fórumokon felvetett javaslatokat, új hegyközségi törvény született, amivel létrejött a borászok önkormányzata.

Egyszerűsödött a támogatások igénybevétele. Mintegy 20 ezer hektár szőlőültetvény újult meg a közös uniós agrárpolitikai források felhasználásával. A szőlő-bor nemzeti támogatási programban 2014 és 2018 között 145,5 millió euró áll rendelkezésre – ismertette a miniszter. A vidékfejlesztési programban a borászat fejlesztésére mintegy 40 milliárd forint jut, évente 8,5 milliárd forint, ami lehetővé teszi, hogy a technológiai fejlődés folyamatos legyen és a borászok a belső piacon is bírják a versenyt az import termékekkel szemben – tette hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy az új jövedéki törvény megnyitotta a lehetőséget a kisüzemi bortermelői kategória bevezetésére, ami érdemi segítséget nyújt a Magyarországon működő borászatok közel 90 százalékának. (Kisüzemi bortermelőnek az számít, aki 3 év átlagában legfeljebb 1000 hektoliter csendes bort, illetve legfeljebb 10 ezer liter kistermelői pezsgőt állít elő, ők mentesülnek az adóraktári követelmények teljesítése alól, és pincekönyv helyett egy könnyített, kisüzemi bortermelői regisztert vezethetnek.)

A tárcavezető felhívta a figyelmet a Nemzeti borkiválóság programra is, melynek védjegyeit több mint 1500 bortétel viselheti, a kiválasztott borokat a Borkiválóságok könyve sorozat évente megjelenő köteteiben mutatják be. Kitért arra is, hogy 2017-ben elindult a Nemzeti borkincstár program, a kormány közel 1,5 milliárd forintot biztosított a tolcsvai muzeális pincében található borászati kincsek vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására és a bemutathatóság lehetőségének megteremtésére.

A kiadvány bemutatóján részt vett Lőrincz György bortermelő is, aki egyebek mellett arról beszélt, sok segítséget, támogatást kaptak, a piacépítésben is vannak előrelépések. A termelőknek ugyanakkor nem szabad elfelejteniük, hogy nekik maguknak is rengeteget kell tenniük annak érdekében, hogy versenyképes borok szülessenek – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Inváziós kártevők: Eperfa-pajzstetű

2019. június 9. 08:37

Az eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) az egyik legfontosabb kártevő pajzstetű faj világszerte.

Egy, csak egy leány van a gáton - Hotyek Zita szőlész és kádármester

2021. december 10. 04:36

Hotyek Zita szőlészként dolgozik, de a kádár mesterséget is elsajátította, és ha ideje engedi, részt vesz a családi műhely munkájában.

Kacskaringós rajzolatok a szőlő levelén - rossz jel!

2018. június 6. 12:48

H. András kérdése: A szőlőm levelén érdekes kacskaringós rajzolatokat figyeltem meg. Mi ez?

Mikor végezzük el és mire ügyeljünk a szőlő metszése során?

2021. március 30. 11:00

Tavasszal a metszést addig végezzük el, míg a szőlő nedvkeringése nem indul el, ezzel csökkentve a rügyek bevakulásának kockázatát.