Szőlő-Bor

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgője fődíjat nyert a Szegedi Borfesztiválon

MTI

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2019-es Tokaji Organikus Furmint Pezsgő Extra Brutje nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át a Tisza-parti városban.

A pezsgőt – amely a fődíjjal együtt elnyerte a Szeged város bora 2023 címet – 154 benevezett tétel közül választotta a legjobbnak a szakmai zsűri.

A legjobb vörösbor címet az Arad-Hegyalján gazdálkodó Balla Géza 2019-es Cabernet Franc-jának ítélték oda. A bírálók a vakkóstoláson a legjobb fehérbornak a Három Halom Pincészet 2022-es Chardonnay-ját választották, a legjobb rozé pedig a szintén a Kunsági borvidéken termelő Vass Borászat 2022-es Cabernet Sauvignon Roséja lett.

A desszertborok közül a legjobbnak a Babits Borászati Kft. 2017-es Babits Tokaji Aszú 6 puttonyosát választották a szakemberek. A társadalmi zsűri elismerését a Vylyan Pincészet 2017-es Mandulása, egy hordószelektált cabernet franc kapta.

A kóstolók négy nagy aranyérmes bort választottak: a Babits Borászati Kft. és Balla Géza pincészetének díjazott remekei mellett a Tolcsva-Bor Kft. egy Tokaji 6 puttonyos aszúját és egy tokaji szamorodniját.

A Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléjén idén – az 1995-ös indulás óta a legtöbb – 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják a látogatókat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Háromszorosára nőtt a pezsgőt előállító pincészetek száma

2023. szeptember 1. 12:10

Évente mintegy 140-160 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, ez az előállított borászati termékek 5-6 százaléka ma már.

Magyar elismerés a pezsgő hazájában

2022. december 13. 14:14

A Hungaria Rosé Extra Dry egymás után negyedszer is lenyűgözte az Effervescents du Monde, a világ egyik legjelentősebb pezsgőversenyének zsűrijét. Játékos gyümölcsösségének, friss savainak, átható, üde, ribizlis málna ízének és krémes utóízének köszönhetően ugyanis a rangos, a pezsgő hazájában zajlott megmérettetésen idén is aranyérmet nyert.

A magyar pezsgő fogyasztását népszerűsítik

2021. május 11. 07:33

A magyar pezsgő tudatos, mértékletes fogyasztását népszerűsíti a világhálón a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

A pezsgőkészítés segíthet Tokajon?

2019. december 31. 12:31

A pezsgő igazi válságálló ital, amit jelez, hogy a jelenleg is tartó felfutása 2008-2009 környékén kezdődött, a világgazdasági válság idején.