Szőlő-Bor

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgője fődíjat nyert a Szegedi Borfesztiválon

MTI

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2019-es Tokaji Organikus Furmint Pezsgő Extra Brutje nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át a Tisza-parti városban.

A pezsgőt – amely a fődíjjal együtt elnyerte a Szeged város bora 2023 címet – 154 benevezett tétel közül választotta a legjobbnak a szakmai zsűri.

A legjobb vörösbor címet az Arad-Hegyalján gazdálkodó Balla Géza 2019-es Cabernet Franc-jának ítélték oda. A bírálók a vakkóstoláson a legjobb fehérbornak a Három Halom Pincészet 2022-es Chardonnay-ját választották, a legjobb rozé pedig a szintén a Kunsági borvidéken termelő Vass Borászat 2022-es Cabernet Sauvignon Roséja lett.

A desszertborok közül a legjobbnak a Babits Borászati Kft. 2017-es Babits Tokaji Aszú 6 puttonyosát választották a szakemberek. A társadalmi zsűri elismerését a Vylyan Pincészet 2017-es Mandulása, egy hordószelektált cabernet franc kapta.

A kóstolók négy nagy aranyérmes bort választottak: a Babits Borászati Kft. és Balla Géza pincészetének díjazott remekei mellett a Tolcsva-Bor Kft. egy Tokaji 6 puttonyos aszúját és egy tokaji szamorodniját.

A Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléjén idén – az 1995-ös indulás óta a legtöbb – 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják a látogatókat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Limitált pezsgőkülönlegességet mutattak be

2023. április 28. 16:38

Egy rendkívül limitált, kiskereskedelmi forgalomba nem kerülő pezsgőt mutatott be a Hungaria.

Lesz-e újra Párizsban magyar pezsgőlerakat?

2019. március 19. 04:48

Reneszánszát éli Magyarországon a pezsgőkultúra, s talán nem túlzás azt állítani: ennek Etyek a motorja – már ami az ital készítését illeti. Egyre több borász kapcsolódik a folyamatba, egyre jobb a minőség, minden adott ahhoz, hogy a bortérképen Etyek újrapozicionálja magát.

A magyar pezsgő fogyasztását népszerűsítik

2021. május 11. 07:33

A magyar pezsgő tudatos, mértékletes fogyasztását népszerűsíti a világhálón a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.