Szőlő-Bor

A legjobb 50 – díjazták a borvilág remekeit

Agrofórum Online

A Decanter World Wine Awards 2021 során összesen 56 ország 18 094 nevezett tétele közül 50 bor nyerte el (csupán 0,28%) a nívós Best In Show kitüntetést. A rostán fennmaradó "alkotások" képviselik a jelenkor borvilágának remekeit, és fémjelzik a borkészítő országok kiválóságait is.

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek. Az egyik nagy sikert aratott díjazott a kelet-francia Jura régióból származó Vin Jaune, pontosabban a Domaine Berthet-Bondet, Château-Chalon 2013.

A 100% Savagnin fajta (bizony, nem Sauvignon Blanc) ismét a listára került, immár a svájci St. Jodern Kellerei borászati szövetkezet Heida Barrique 2019 tételeként.

Olaszország hét díjat vitt, köztük egy Proseccoval (Castello, 47/87 Rive Di Vidor Extra Dry 2019) és egy Friuliból származó fehérborral (Muzic Borászat, Stare Brajde ‘Collio’ 2019). Portugália az észak-portugál Gandarada, Dão 2019 játékosságának és egyben ridegségének paradox összefonódásával nyerte el a zsűri tetszését.

Argentína Best in Show nyertese Catena Zapata Nicasia Vineyard Malbec 2019-e lett Mendozából, Chile pedig La Causa Cinsault-País-Carignan 2019-es évjárattal került a listára.

Ausztrália két medált vitt haza, az egyiket Calabria – The Iconic Shiraz 2018 a Barossa-völgyből, a másikat Fermoy Estate Reserve Chardonnay 2019 Margaret Riverből nyerte el.

Más, a Chardonnayt jól szerepeltető országok is felkerültek a listára úgy, mint Kanada – Felseck Vineyard Chardonnay 2018 (Hidden Bench) évjáratával, Németország Fritz Wassmer Schlossberg Staufen Chardonnay 2018 tétellel, míg Új-Zéland Tohu Whenua Matua Chardonnay 2018 tételével aratott sikert.

A decanter.com borászati portálon található a nyertes borok jegyzéke, az alábbi linken:

The top 50 wines of the Decanter World Wine Awards 2021 – Decanter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Régi magyar szőlők: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

Modern borok ősi génállományú szőlőfajtákból

2019. szeptember 22. 08:37

Franciaországban, a Jura megyében termő Savagnin blanc, vagy a Pinot noir genetikai szempontból rokonai azoknak, amelyekből már a Római Birodalom idején is bort készítettek.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24. 07:10

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?

KENJA - a bölcs döntés

2022. március 29. 08:44

A Kenja® egy új és innovatív termék, amelyet partnerünkkel az Ishihara Sangyo Kaisha Biosciences-el együttműködve fejlesztettünk ki. A Kenja® egyedülálló tulajdonságaival új megoldást kínál a gazdálkodók számára a növények jobb védelme érdekében, maximálisan ügyelve a környezet védelmére.