Szőlő-Bor

A legjobb 50 – díjazták a borvilág remekeit

Agrofórum Online

A Decanter World Wine Awards 2021 során összesen 56 ország 18 094 nevezett tétele közül 50 bor nyerte el (csupán 0,28%) a nívós Best In Show kitüntetést. A rostán fennmaradó "alkotások" képviselik a jelenkor borvilágának remekeit, és fémjelzik a borkészítő országok kiválóságait is.

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek. Az egyik nagy sikert aratott díjazott a kelet-francia Jura régióból származó Vin Jaune, pontosabban a Domaine Berthet-Bondet, Château-Chalon 2013.

A 100% Savagnin fajta (bizony, nem Sauvignon Blanc) ismét a listára került, immár a svájci St. Jodern Kellerei borászati szövetkezet Heida Barrique 2019 tételeként.

Olaszország hét díjat vitt, köztük egy Proseccoval (Castello, 47/87 Rive Di Vidor Extra Dry 2019) és egy Friuliból származó fehérborral (Muzic Borászat, Stare Brajde ‘Collio’ 2019). Portugália az észak-portugál Gandarada, Dão 2019 játékosságának és egyben ridegségének paradox összefonódásával nyerte el a zsűri tetszését.

Argentína Best in Show nyertese Catena Zapata Nicasia Vineyard Malbec 2019-e lett Mendozából, Chile pedig La Causa Cinsault-País-Carignan 2019-es évjárattal került a listára.

Ausztrália két medált vitt haza, az egyiket Calabria – The Iconic Shiraz 2018 a Barossa-völgyből, a másikat Fermoy Estate Reserve Chardonnay 2019 Margaret Riverből nyerte el.

Más, a Chardonnayt jól szerepeltető országok is felkerültek a listára úgy, mint Kanada – Felseck Vineyard Chardonnay 2018 (Hidden Bench) évjáratával, Németország Fritz Wassmer Schlossberg Staufen Chardonnay 2018 tétellel, míg Új-Zéland Tohu Whenua Matua Chardonnay 2018 tételével aratott sikert.

A decanter.com borászati portálon található a nyertes borok jegyzéke, az alábbi linken:

The top 50 wines of the Decanter World Wine Awards 2021 – Decanter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége a Hajós-Bajai borvidéken

2019. november 4. 14:08

Első ízben jelent meg Magyarország Dunától keletre eső területén, konkrétan a Hajós-Bajai borvidéken a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.