Szőlő-Bor

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

Agrofórum Online

A tökéletes palack 2023. évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 – mármint a világ egyik legismertebb borkritikusa, James Suckling szerint. Az amerikai szakíró és kóstoló csapata nem kevesebb, mint 39 000 tételből választotta ki azt, ami szerintük 2023-ban a világ borászati teljesítményének a csúcsa.

„A Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 egyszerűen varázslatos! A 2007, a 2008 és a 2012-es évjáratok kivételes, tökéletesen harmonizáló házasítása. A 2012-es év finom és ragyogó gyümölcsökkel teli kiegyensúlyozottságot, a 2008-as mélységet és koncentrált energiát ad, finom fenolos feszültséggel.

Mindezek pompásan keretezik a bort. A 2007-es év érintése pedig egyre élénkebbé és élénkebbé teszi a palackot. Na, ez tényleg valami!” – hangzik a világ egyik legismertebb borszakértőjének és kritikusának, az amerikai James Sucklingnak az értékelése. A különlegesség a Pezsgowebshop.hu exkluzív ajánlataként itthon is elérhető.

A szakíró évente elkészíti az év TOP 100-as listáját, amely fogyasztók millióinak, de számos szakíró számára is leginkább releváns összeállítás az adott év borászati legjeiről. Erre nem csak az amerikai kritikus személye, hanem a kóstolt tételek mennyisége is magyarázatot ad.

Az általa alapított JamesSuckling.com oldal hét főből álló értékelő csapata ugyanis elképesztő számú bort és pezsgőt kóstolnak végig az év során. 2023-ban például új rekordot állítottak fel, ugyanis több száz borászatot végiglátogatva, nem kevesebb mint 39 000 (!) tételt vetettek össze a világ minden tájáról. Mindez jócskán meghaladta tavalyi, 32 000-es kóstolásukat.  

Ebben a hatalmas merítésű versenyben került az első helyre a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26, amely nyolc grand cru dűlőről származik. A házasítás 58 százalékban chardonnay-t és 42 százalékban pinot noir-t tartalmaz. Az eredmény egyben azt is jelzi, hogy James Suckling számára 2023-ban ez a tökéletes palack.

Az ítészek szigorúságát mutatja, hogy a listán a kóstolt tételekből mindössze 13 olyan akadt, amelyik elérte a maximális 100 pontot, s ezek közül emelkedett ki a Laurent-Perrier ház különlegessége. Rendkívüliségét az is emeli, hogy a Grand Siècle nem kerül minden évben piacra. Az idei „kiadás” 1959 óta a 26. a sorban, ami palackba került és ilyen formában a nagyközönség számára elérhető.   

„A 2023-as év 100 legjobb borát egy üveg pezsgővel ünnepeljük (…) Ez egy szenzációs minőségű palack, amely hihetetlen textúrát, mélységet és összetettséget mutat. Remek szerkezete nagyon sokáig friss és élénk, ugyanakkor energikus és intenzív, ami kiemeli szépségét. A pezsgőkészítők mindig is azt mondták, hogy palackjaik először nagyszerű borok, majd nagyszerű pezsgők, ez a Grand Siècle Grande Cuvée N.26 esetében is így van” – hangsúlyozta az amerikai szakíró.

A Champagne-i borászaton belül a Grand Siècle kiemelt státuszát jelzi, hogy a N.26-os kiadás arca Morgan Freeman lett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Az őszi káposztarepce tápanyagutánpótlása és kondicionálása 2020 őszén

2020. október 8. 06:05

A bór fontos szerepet játszik az olajos növények, így az őszi káposztarepce anyagcseréjében is. Részt vesz a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát-anyagcserében, a sejtosztódásban és megnyúlásban, így a gyökérképzésre is kihatással van.

Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

2023. január 29. 04:36

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

2019. február 20. 04:36

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.

Változtak a borok eredetmegjelölését szabályozó uniós rendeletek

2019. február 6. 08:33

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Bizottság átdolgozta a borok eredetmegjelölésére, földrajzi jelzéseire és a hagyományos kifejezések elismerésére, a termékleírások benyújtására és módosítására, valamint a borok jelölésére és címkézésére vonatkozó szabályokat.