20℃ 13℃
május 29. Magdolna, Magda, Ervin, Léna
Szőlő-Bor

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

Agrofórum Online

A tökéletes palack 2023. évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 – mármint a világ egyik legismertebb borkritikusa, James Suckling szerint. Az amerikai szakíró és kóstoló csapata nem kevesebb, mint 39 000 tételből választotta ki azt, ami szerintük 2023-ban a világ borászati teljesítményének a csúcsa.

„A Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 egyszerűen varázslatos! A 2007, a 2008 és a 2012-es évjáratok kivételes, tökéletesen harmonizáló házasítása. A 2012-es év finom és ragyogó gyümölcsökkel teli kiegyensúlyozottságot, a 2008-as mélységet és koncentrált energiát ad, finom fenolos feszültséggel.

Mindezek pompásan keretezik a bort. A 2007-es év érintése pedig egyre élénkebbé és élénkebbé teszi a palackot. Na, ez tényleg valami!” – hangzik a világ egyik legismertebb borszakértőjének és kritikusának, az amerikai James Sucklingnak az értékelése. A különlegesség a Pezsgowebshop.hu exkluzív ajánlataként itthon is elérhető.

A szakíró évente elkészíti az év TOP 100-as listáját, amely fogyasztók millióinak, de számos szakíró számára is leginkább releváns összeállítás az adott év borászati legjeiről. Erre nem csak az amerikai kritikus személye, hanem a kóstolt tételek mennyisége is magyarázatot ad.

Az általa alapított JamesSuckling.com oldal hét főből álló értékelő csapata ugyanis elképesztő számú bort és pezsgőt kóstolnak végig az év során. 2023-ban például új rekordot állítottak fel, ugyanis több száz borászatot végiglátogatva, nem kevesebb mint 39 000 (!) tételt vetettek össze a világ minden tájáról. Mindez jócskán meghaladta tavalyi, 32 000-es kóstolásukat.  

Ebben a hatalmas merítésű versenyben került az első helyre a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26, amely nyolc grand cru dűlőről származik. A házasítás 58 százalékban chardonnay-t és 42 százalékban pinot noir-t tartalmaz. Az eredmény egyben azt is jelzi, hogy James Suckling számára 2023-ban ez a tökéletes palack.

Az ítészek szigorúságát mutatja, hogy a listán a kóstolt tételekből mindössze 13 olyan akadt, amelyik elérte a maximális 100 pontot, s ezek közül emelkedett ki a Laurent-Perrier ház különlegessége. Rendkívüliségét az is emeli, hogy a Grand Siècle nem kerül minden évben piacra. Az idei „kiadás” 1959 óta a 26. a sorban, ami palackba került és ilyen formában a nagyközönség számára elérhető.   

„A 2023-as év 100 legjobb borát egy üveg pezsgővel ünnepeljük (…) Ez egy szenzációs minőségű palack, amely hihetetlen textúrát, mélységet és összetettséget mutat. Remek szerkezete nagyon sokáig friss és élénk, ugyanakkor energikus és intenzív, ami kiemeli szépségét. A pezsgőkészítők mindig is azt mondták, hogy palackjaik először nagyszerű borok, majd nagyszerű pezsgők, ez a Grand Siècle Grande Cuvée N.26 esetében is így van” – hangsúlyozta az amerikai szakíró.

A Champagne-i borászaton belül a Grand Siècle kiemelt státuszát jelzi, hogy a N.26-os kiadás arca Morgan Freeman lett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.

Prémium borral jelentkezett az egyik magyar érseki pincészet

2023. november 30. 09:10

December elejétől bárki megkóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládjának első tételét, az 1277 Rajnai Rizlinget. A pincészet idén májusban új borcsaládokkal és különleges arculattal lépett piacra, több boruk pedig komoly szakmai elismerést kapott az elmúlt hónapokban.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.