Szőlő-Bor

Badacsonyi és tokaji fehérbor, valamint villányi vörösborok győzedelmeskedtek a VinÓváron

Agrofórum Online

Mintegy ezer borkedvelő vett részt Nyugat-Magyarország legnagyobb boros rendezvényén a IV. VinÓváron, ahol 24 borászat és 8 sörfőzde termékeit is meg lehetett kóstolni október 14-én.

A VinÓvár nagyszabású sétáló kóstolójához borrendi felvonulás, borverseny, szakmai workshop, szabadtéri fúvószenekari koncert, gasztronómiai kóstolók és három élőzenei koncert is kapcsolódott. 

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja és Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere mondtak beszédet. A köszöntők központi gondolata volt a kulturált borfogyasztás népszerűsítésének fontossága, amely a VinÓvár célja, hogy mintegy ezer embert egy olyan patinás környezetben látnak vendégül, amely élményszámba megy.

Dr. Tóth Tamás kitért arra, hogy az egyetem szándékai szerint a jövőben a VinÓvár tudományos jellegét kívánja hangsúlyosabbá tenni. A dékán azt is bejelentette, hogy megkezdik a Borkulturális ismeretek képzését, így kapcsolódva a bor szeretetéhez, amely a kezdetektől jellemezte a több mint 200 éves magyaróvári agrár-felsőoktatást.

„A bor a legegészségesebb alkoholos ital, a borkóstolás pedig a társas érintkezés egyik legszebb eleme, amely összeköt minket és nem szétválaszt” – hangsúlyozta a megnyitón Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus.

Igényes borfogyasztók nélkül a borászatok nem létezhetnek, ezért is nagyon fontosak ezek a rendezvények. A hazai borfogyasztás csökkenő trendjét látva a nemzetközi borakadémikus prioritásként fogalmazta meg a fiatal felnőttek borkultúrával történő megismertetését.

„Az egyetem jogosan lehet büszke arra, amit a fiatalok bevonásával ezen a téren elért az elmúlt években és legyen ez így a jövőben is” – zárta beszédét a nemzetközi borakadémikus, aki ezek után kihirdette a IV. VinÓvár borversenyének győzteseit.

Ezek lettek idén a város és az egyetem borai

Mosonmagyaróvár város fehérbora a tokaji Áts Pince 2021-es Szent Tamás Furmintja lett. Mosonmagyaróvár város vörösborának pedig a villányi Szemes Pincészet 2020-as Dél Cabernet Sauvignon borát választották.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fehérbora a badacsonyi Sabar Borház 2021-es Bács-hegy Olaszrizlingje lett. Az egyetem vörösbora címet pedig a villányi Maul Pincészet 2019-es Lator Cabernet franc bora érdemelte ki.

A VinÓvár az idén szakmai kísérő rendezvénnyel is gazdagodott, amely során a szőlészetben és kertészetben alkalmazott precíziós gazdálkodás témáját járták körül. Az óvári precíziós szakmérnök képzés vezetője, Dr. Vona Viktória öt szakembert kért fel a témában történő eladásra, akik a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás kihívásait és lehetőségeit különböző nézőpontokból mutatták be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Utazás a szőlők és a borok világában

2018. szeptember 29. 13:16

Izgalmas világkörüli úton nyerhetünk betekintést a távoli vidékek borkultúrájába, olvashatunk e tájak borainak különleges ízvilágáról.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

A hagyományos bor- és szőlőkultúra megőrzése és újjáélesztése rekreációs eszközök segítségével

2023. január 31. 06:36

Hazánkban még számos lehetőséget rejtő, komplex turisztikai termék a borturizmus, ennek felélesztését vagy megteremtését leginkább rekreációs útvonal kijelölésével érhetjük el.

Megnyílt a felvidéki magyar borkultúra új központja

2022. november 26. 10:33

A Borok Házában elérhető Pozsonytól Bodrogközig a kisebb-nagyobb felvidéki pincészetek széles választéka, emellett számos kulturális és gasztroprogram helyszínéül fog szolgálni.