Mintegy ezer borkedvelő vett részt Nyugat-Magyarország legnagyobb boros rendezvényén a IV. VinÓváron, ahol 24 borászat és 8 sörfőzde termékeit is meg lehetett kóstolni október 14-én.
A VinÓvár nagyszabású sétáló kóstolójához borrendi felvonulás, borverseny, szakmai workshop, szabadtéri fúvószenekari koncert, gasztronómiai kóstolók és három élőzenei koncert is kapcsolódott.
Az ünnepélyes megnyitón Dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja és Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere mondtak beszédet. A köszöntők központi gondolata volt a kulturált borfogyasztás népszerűsítésének fontossága, amely a VinÓvár célja, hogy mintegy ezer embert egy olyan patinás környezetben látnak vendégül, amely élményszámba megy.
Dr. Tóth Tamás kitért arra, hogy az egyetem szándékai szerint a jövőben a VinÓvár tudományos jellegét kívánja hangsúlyosabbá tenni. A dékán azt is bejelentette, hogy megkezdik a Borkulturális ismeretek képzését, így kapcsolódva a bor szeretetéhez, amely a kezdetektől jellemezte a több mint 200 éves magyaróvári agrár-felsőoktatást.
„A bor a legegészségesebb alkoholos ital, a borkóstolás pedig a társas érintkezés egyik legszebb eleme, amely összeköt minket és nem szétválaszt” – hangsúlyozta a megnyitón Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus.
Igényes borfogyasztók nélkül a borászatok nem létezhetnek, ezért is nagyon fontosak ezek a rendezvények. A hazai borfogyasztás csökkenő trendjét látva a nemzetközi borakadémikus prioritásként fogalmazta meg a fiatal felnőttek borkultúrával történő megismertetését.
„Az egyetem jogosan lehet büszke arra, amit a fiatalok bevonásával ezen a téren elért az elmúlt években és legyen ez így a jövőben is” – zárta beszédét a nemzetközi borakadémikus, aki ezek után kihirdette a IV. VinÓvár borversenyének győzteseit.
Ezek lettek idén a város és az egyetem borai
Mosonmagyaróvár város fehérbora a tokaji Áts Pince 2021-es Szent Tamás Furmintja lett. Mosonmagyaróvár város vörösborának pedig a villányi Szemes Pincészet 2020-as Dél Cabernet Sauvignon borát választották.
A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fehérbora a badacsonyi Sabar Borház 2021-es Bács-hegy Olaszrizlingje lett. Az egyetem vörösbora címet pedig a villányi Maul Pincészet 2019-es Lator Cabernet franc bora érdemelte ki.
A VinÓvár az idén szakmai kísérő rendezvénnyel is gazdagodott, amely során a szőlészetben és kertészetben alkalmazott precíziós gazdálkodás témáját járták körül. Az óvári precíziós szakmérnök képzés vezetője, Dr. Vona Viktória öt szakembert kért fel a témában történő eladásra, akik a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás kihívásait és lehetőségeit különböző nézőpontokból mutatták be.