Szőlő-Bor

Borkülönlegesség, jégbor, főbor: magyar borászati kifejezések kerülhetnek uniós oltalom alá!

Szuperfarm

Még 2014-ben kérelmezte öt kifejezés - a borkülönlegesség, a jégbor, a főbor, a szemelt szőlőből készült bor és a töppedt szőlőből készült bor - uniós oltalmát az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságánál a kormány. Hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére.

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére – közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő közleményében.

Tájékoztatása szerint Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos írásban adott erről tájékoztatást a képviselő parlamenti kérdésére adott válaszában.

Erdős Norbert emlékeztetett, hogy a magyar kormány a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára öt új kifejezés – borkülönlegesség, a jégbor, a főbor, a szemelt szőlőből készült bor és a töppedt szőlőből készült bor – uniós oltalmát kérelmezte 2014 nyarán az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságánál.

Az uniós bejegyzés fontosságát jelezve kiemelte: minden egyes nap késlekedés lehetőséget vesz el a magyar borászoktól, hogy az e kategóriák alá besorolható borokat a magasabb minőséget mutató címkékkel értékesíthessék az uniós tagországokban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Kevesebbért veszik át a szőlőt

2018. szeptember 27. 14:20

Tavaly a kompenzációs felárat is tartalmazó bruttó őstermelői áron 100 forintért átvett szőlő most a legjobb esetben 90, de általában 70-80 forintért talál vevőre.

AM: idén magasabb szőlőárak indokoltak

2022. augusztus 15. 13:31

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során.

Boralapú koktélok karácsonyra – egy próbát megérnek!

2023. december 3. 17:10

Szeretne boralapú téli, ünnepi ízű koktélokat kóstolni, vagy akár készíteni is? Akkor érdemes a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) színes, illatos kampányát figyelemmel követnie. A „Keverd és kóstold” kampányban ugyanis a boralapú koktélok kerültek fókuszba.

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

2018. július 23. 17:02

Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.