4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Szőlő-Bor

Bővült a hazai borexport

Magyar Idők

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

A palackos borok kiszállítása 21 százalékkal, 140 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 17 százalékkal, hétmilliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok kiszállított mennyisége és a kivitel értéke is több mint a kétszeresére nőtt: a 360 ezer hektoliteres export 6,5 mil­liárd forintos forgalmat jelentett.

Ez utóbbi kategórián belül jellemzően Szlovákiába, Németországba és Csehországba szállítottak a vállalkozások, míg palackos borból a legtöbb Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Németországba és az Egyesült Királyságba került. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 82 százalékát tették ki a vizsgált időszakban.

Külföldről ezzel egy időben jóval kevesebbet vásároltunk, mint korábban; 2017 első fél évéhez képest 72 százalékkal csökkent az import. A visszaesés elsősorban annak tudható be, hogy a folyó borokból 97 százalékkal kevesebb érkezett az országba, miközben a palackozott termékek behozatala húsz százalékkal emelkedett.

Ez egyébként egybeesik a magyar borszakma törekvéseivel, hiszen az elmúlt években azért küzdöttek a szakemberek, hogy minimálisra csökkenjen a bizonytalan eredetű lédig borok behozatala. Ez utóbbi kategória legnagyobb része egyébként Spanyolországból érkezett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Jó bor: Neked Melyik?

2020. november 4. 09:58

Indul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „JÓ BOR” edukációs kampányának második szakasza, amely az elsőhöz hasonlóan a fiatalokat, kezdő borfogyasztókat célozza meg és új tartalmakkal hívja fel a figyelmet a minőségi magyar borfogyasztásra.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Spanyol rozéból "varázsoltak" francia bort

2018. november 17. 09:08

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók.

Konyári János lett 2018-ban a Borászok Borásza

2018. április 23. 06:49

Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.