Szőlő-Bor

Európai hálózat a szőlőültetvényeket fenyegető betegségekkel szemben

Agrofórum Online

A WINETWORK projekt célja egy tematikus hálózat megalkotása a tudástranszfer és az információcsere biztosítására a szőlészeti-borászati szektor résztvevői között

A WINETWORK projekt célja egy tematikus hálózat megalkotása a tudástranszfer és az információcsere biztosítására a szőlészeti-borászati szektor résztvevői között

A WINETWORK project az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának támogatásában valósul meg. A projekt célja egy tematikus hálózat kialakítása a szőlőültetvényeket és a bortermelést fenyegető két jelentős betegség: a szőlő tőkepusztulása (GTD) és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (Flavescence dorée) elleni küzdelem terén. A projekt lehetővé teszi az innovatív és fenntartható törekvések megismerését és megosztását e két betegség elleni küzdelemben.


A WINETWORK projekt a Francia Szőlészeti és Borászati Intézet (IFV) kezdeményezésével 2015 áprilisában indult (a projekt időtartama 30 hónap) azzal a céllal, hogy kifejlesszen egy tematikus hálózatot az innovatív tudástranszfer és információcsere biztosítására az említett két jelentős szőlőbetegséget érintően. A projektben résztvevő 11 partner Európa 7 országát (Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Németország, Horvátország és Magyarország), a kontinens bortermelő vidékeinek csaknem egészét képviseli. A projekt két fő témája a szőlő tőkepusztulása (GTD) és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD). A betegségekre irányuló kiemelt figyelmet indokolja egyrészt a GTD elmúlt években tapasztalt újbóli nagyarányú térnyerése, másrészt a két betegség komoly gazdasági károkat okoz, illetve okozhat a szőlőültetvényekben. Tanulmányozásuk és megismerésük, valamint a velük szembeni, helyi adottságokra szabott megoldások kutatása elsődleges fontosságú a szőlőtermesztők számára.

A WINETWORK projekt korábbi európai projektek alapján kifejlesztett és tesztelt innováció-orientált, újszerű módszertanon alapszik, mely a kutatás és a gyakorlat közötti szakadékot hivatott áthidalni. Ez a módszertan három kulcsfontosságú elemen alapszik: az ügyvivő szakértőn (FA), a technikai munkacsoportokon (TWG) és az európai tudományos kutatócsoportokon (SWG). Az ügyvivő szakértő egy új szakértői profil, akinek feladata a kutatás és a gyakorlat, illetve a szakemberek és a szőlőtermesztők összekapcsolása. 10 ügyvivő szakértő (FA) vesz részt a projektben, minden európai borvidékről egy (Elzász, Délnyugat-Franciaország, Douro, Rioja, Galícia, Isztria, Rajna-vidék–Pfalz, Piemont, Veneto Fruili és Eger). A projekt során az ügyvivő szakértő összegyűjti a szükséges információkat az általa képviselt borvidékről, felkutatja a szőlőtermesztők körében a GTD és a FD ellen alkalmazott módszereket, továbbá közreműködik a mindenki számára hozzáférhető, személyre szabott tudásanyagok összeállításában.

Az ügyvivő szakértő az, aki összehívja a technikai munkacsoportot (TWG), mely szakértőkből, tanácsadókból és szőlőtermesztőkből épül fel. A technikai munkacsoportok fő feladata, hogy teljes körű rálátást biztosítsanak a régiók jellegzetességeire. Döntő szerepük van a promóciós és disszeminációs tevékenységekben, ugyanis a TWG minden tagja közvetlen kapcsolatban áll a borászati ágazat helyi szereplőivel. A tagok gyűjtik be a jó gyakorlatokat és a szabadföldi tapasztalatokat, továbbá közreműködnek a végfelhasználók számára készítendő szakmai anyagok elkészítésében.

Az ügyvivő szakértők munkáját ugyanakkor a tudományos kutatócsoportok (SWG) is segítik, az egész európai kontinensről segítségül hívott kutatókkal. Céljuk, hogy mindenki számára érthető és hozzáférhető ismeretanyagot dolgozzanak ki a szőlő tőkepusztulásáról (GTD) és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmáról (FD).

A módszer sikere a bortermelőkkel, kutatókkal és a szektor egyéb résztvevőivel megteremtendő közvetlen kapcsolatban rejlik, amit az ügyvivő szakértő biztosít. A WINETWORK projekt regionális és egyben európai szintű együttműködésen alapszik. Harminc hónap közös munkájának köszönhetően intenzívebbé válhat a kutatók és a gyakorlati szakemberek közötti információcsere, létrejöhet egy könnyen hozzáférhető, elméleti és gyakorlati ismereteket egyesítő tudásbázis, megvalósulhat az európai borvidékek közti fokozottabb kommunikáció az innovációs igényekről, továbbá új innovatív technikák és kutatási tervek kerülhetnek kidolgozásra. A projektnek tudományos, gyakorlati és gazdasági utóhatása is lesz egész Európára nézve.

A projekt és eredményeinek hatékony kommunikációjára a WINETWORK létrehozott egy weboldalt. Az alapvető kommunikációs eszközök nyolc különböző nyelven érhetőek el, a weboldal továbbá ingyenes és mindenki számára hozzáférhető képzési és kommunikációs anyagok formájában teszi elérhetővé az összegyűjtött tudásanyagot. Keresse fel oldalunkat: www.winetwork.eu

Az Eszterházy Károly Főiskola kiemelkedő minőségű oktatási és kutatási tevékenységet végez, köszönhetően az Egerben két és fél évszázados múltra visszatekintő, ám a jövő kihívásaira is nyitott felsőoktatásnak. Az Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont a főiskolához kapcsolódó kutatóintézetként működik 2006 óta. Az Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont az élelmiszertudományok, az élelmiszerbiztonság valamint a bioanalitika terén tevékenykedő vezető szakmai intézmény. A szőlészeti és a borászati kutatások az elmúlt évben váltak hangsúlyossá, alkalmazkodva a borvidék által támasztott igényekhez a helyi szektor optimalizálásával és újjászervezésével. Az intézmény fő tevékenységei az élelmiszertudományokhoz köthető különböző tudományágak és technológiák – élelmiszer analitika, molekuláris biológia, mikrobiológia, műszer-fejlesztés és élelmiszerbiztonság – tudományos alapjaira épülő kutatás-fejlesztés megvalósítása és technológia-transzfer közvetítése az élelmiszeripar különböző szereplői felé.

További információért keresse fel oldalunkat: http://ret.uni-eger.hu/

A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának finanszírozásában, a 652601 számú támogatói szerződés alatt valósul meg.

Kapcsolat: Burghardt Natasa
+36 36 520 400/2060
burghardt.natasa@ektf.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

A 9,5 millió dolláros támogatásból finanszírozott kutatás tovább erősíti az ausztrál termények jó hírét

2023. május 22. 11:31

A minőségi termékek előállításáról ismert Ausztrália jó híre még erősebbé válhat, hiszen 9,5 millió dolláros támogatást kapott a kártevők és betegségek elleni kockázatkezelésre irányuló, biztonságos kereskedelmet szolgáló intézkedésekre.

Kertbarátok figyelem: fagyos éjszakákra számíthatunk!

2024. március 13. 06:40

Fagyos időszakra számíthatunk a közeljövőben. Mik a fagykár-megelőzés lehetőségei? Miért hullik a szilva? És mit tehetünk a gyepben megjelenő kétszikű gyomok ellen? Zsigó György növényorvos tanácsait olvashatják kiskerti növényvédelem terén.

A csemegeszőlő-termesztés növényvédelmi kihívásai

2019. március 23. 10:36

A csemegézés a termesztési precizitás mellett fokozottabb figyelmet, megelőző jellegű hozzáállást és kiemelt növényvédelmi szakértelmet igényel, annak ellenére, hogy azonos kórokozóktól, kártevőktől, járványoktól, időjárási nehézségektől kell évről évre megvédeni a termést, mint a borszőlő esetén.