Szőlő-Bor

Európai hálózat a szőlőültetvényeket fenyegető betegségekkel szemben

Agrofórum Online

A WINETWORK projekt célja egy tematikus hálózat megalkotása a tudástranszfer és az információcsere biztosítására a szőlészeti-borászati szektor résztvevői között

A WINETWORK projekt célja egy tematikus hálózat megalkotása a tudástranszfer és az információcsere biztosítására a szőlészeti-borászati szektor résztvevői között

A WINETWORK project az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának támogatásában valósul meg. A projekt célja egy tematikus hálózat kialakítása a szőlőültetvényeket és a bortermelést fenyegető két jelentős betegség: a szőlő tőkepusztulása (GTD) és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (Flavescence dorée) elleni küzdelem terén. A projekt lehetővé teszi az innovatív és fenntartható törekvések megismerését és megosztását e két betegség elleni küzdelemben.


A WINETWORK projekt a Francia Szőlészeti és Borászati Intézet (IFV) kezdeményezésével 2015 áprilisában indult (a projekt időtartama 30 hónap) azzal a céllal, hogy kifejlesszen egy tematikus hálózatot az innovatív tudástranszfer és információcsere biztosítására az említett két jelentős szőlőbetegséget érintően. A projektben résztvevő 11 partner Európa 7 országát (Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Németország, Horvátország és Magyarország), a kontinens bortermelő vidékeinek csaknem egészét képviseli. A projekt két fő témája a szőlő tőkepusztulása (GTD) és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD). A betegségekre irányuló kiemelt figyelmet indokolja egyrészt a GTD elmúlt években tapasztalt újbóli nagyarányú térnyerése, másrészt a két betegség komoly gazdasági károkat okoz, illetve okozhat a szőlőültetvényekben. Tanulmányozásuk és megismerésük, valamint a velük szembeni, helyi adottságokra szabott megoldások kutatása elsődleges fontosságú a szőlőtermesztők számára.

A WINETWORK projekt korábbi európai projektek alapján kifejlesztett és tesztelt innováció-orientált, újszerű módszertanon alapszik, mely a kutatás és a gyakorlat közötti szakadékot hivatott áthidalni. Ez a módszertan három kulcsfontosságú elemen alapszik: az ügyvivő szakértőn (FA), a technikai munkacsoportokon (TWG) és az európai tudományos kutatócsoportokon (SWG). Az ügyvivő szakértő egy új szakértői profil, akinek feladata a kutatás és a gyakorlat, illetve a szakemberek és a szőlőtermesztők összekapcsolása. 10 ügyvivő szakértő (FA) vesz részt a projektben, minden európai borvidékről egy (Elzász, Délnyugat-Franciaország, Douro, Rioja, Galícia, Isztria, Rajna-vidék–Pfalz, Piemont, Veneto Fruili és Eger). A projekt során az ügyvivő szakértő összegyűjti a szükséges információkat az általa képviselt borvidékről, felkutatja a szőlőtermesztők körében a GTD és a FD ellen alkalmazott módszereket, továbbá közreműködik a mindenki számára hozzáférhető, személyre szabott tudásanyagok összeállításában.

Az ügyvivő szakértő az, aki összehívja a technikai munkacsoportot (TWG), mely szakértőkből, tanácsadókból és szőlőtermesztőkből épül fel. A technikai munkacsoportok fő feladata, hogy teljes körű rálátást biztosítsanak a régiók jellegzetességeire. Döntő szerepük van a promóciós és disszeminációs tevékenységekben, ugyanis a TWG minden tagja közvetlen kapcsolatban áll a borászati ágazat helyi szereplőivel. A tagok gyűjtik be a jó gyakorlatokat és a szabadföldi tapasztalatokat, továbbá közreműködnek a végfelhasználók számára készítendő szakmai anyagok elkészítésében.

Az ügyvivő szakértők munkáját ugyanakkor a tudományos kutatócsoportok (SWG) is segítik, az egész európai kontinensről segítségül hívott kutatókkal. Céljuk, hogy mindenki számára érthető és hozzáférhető ismeretanyagot dolgozzanak ki a szőlő tőkepusztulásáról (GTD) és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmáról (FD).

A módszer sikere a bortermelőkkel, kutatókkal és a szektor egyéb résztvevőivel megteremtendő közvetlen kapcsolatban rejlik, amit az ügyvivő szakértő biztosít. A WINETWORK projekt regionális és egyben európai szintű együttműködésen alapszik. Harminc hónap közös munkájának köszönhetően intenzívebbé válhat a kutatók és a gyakorlati szakemberek közötti információcsere, létrejöhet egy könnyen hozzáférhető, elméleti és gyakorlati ismereteket egyesítő tudásbázis, megvalósulhat az európai borvidékek közti fokozottabb kommunikáció az innovációs igényekről, továbbá új innovatív technikák és kutatási tervek kerülhetnek kidolgozásra. A projektnek tudományos, gyakorlati és gazdasági utóhatása is lesz egész Európára nézve.

A projekt és eredményeinek hatékony kommunikációjára a WINETWORK létrehozott egy weboldalt. Az alapvető kommunikációs eszközök nyolc különböző nyelven érhetőek el, a weboldal továbbá ingyenes és mindenki számára hozzáférhető képzési és kommunikációs anyagok formájában teszi elérhetővé az összegyűjtött tudásanyagot. Keresse fel oldalunkat: www.winetwork.eu

Az Eszterházy Károly Főiskola kiemelkedő minőségű oktatási és kutatási tevékenységet végez, köszönhetően az Egerben két és fél évszázados múltra visszatekintő, ám a jövő kihívásaira is nyitott felsőoktatásnak. Az Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont a főiskolához kapcsolódó kutatóintézetként működik 2006 óta. Az Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont az élelmiszertudományok, az élelmiszerbiztonság valamint a bioanalitika terén tevékenykedő vezető szakmai intézmény. A szőlészeti és a borászati kutatások az elmúlt évben váltak hangsúlyossá, alkalmazkodva a borvidék által támasztott igényekhez a helyi szektor optimalizálásával és újjászervezésével. Az intézmény fő tevékenységei az élelmiszertudományokhoz köthető különböző tudományágak és technológiák – élelmiszer analitika, molekuláris biológia, mikrobiológia, műszer-fejlesztés és élelmiszerbiztonság – tudományos alapjaira épülő kutatás-fejlesztés megvalósítása és technológia-transzfer közvetítése az élelmiszeripar különböző szereplői felé.

További információért keresse fel oldalunkat: http://ret.uni-eger.hu/

A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának finanszírozásában, a 652601 számú támogatói szerződés alatt valósul meg.

Kapcsolat: Burghardt Natasa
+36 36 520 400/2060
burghardt.natasa@ektf.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

Virtuális séta: a Wageningen Egyetem új kutatóbázisa

2021. október 24. 08:36

A Serre Red egy teljes egészében elektromos működtetésű üvegházrendszer, melynek a növényi vírusok, patogén gombák és baktériumok, a genetikailag módosított növények biztonságos kutatása a funkciója, valamint oktatási szempontból tölt be alapvető szerepet.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Tiszta vetőmag - sikeres növénytermelés - II. CHH Élelmiszer- és takarmányipari szakmai nap - Győr

2019. április 2. 07:11

A szakmai nap programjában előadások és interaktív gépbemutató szerepelt. A szakmai előadásokat meghívott intézményi és egyetemi előadók, illetve a CHH Műszaki Kft. szakemberei tartották.