Szőlő-Bor

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

Veszprémi Érseki Pincészet

A szárazság miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

A sauvignon blanc és az olaszrizling szedésével kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain. A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni. Az aszály ellenére Benesch Antal, a pincészet főborásza úgy gondolja: jó évjáratra számíthatunk.   

Már augusztus közepén elkezdtük a felkészülést, a présmosást és a szüretelő ládák tisztítását. Idén várhatóan minden szinte egyszerre fog beérni, így aztán nagyon fontos a megfelelő szüreti időpont kiválasztása. Ráadásul ebben az évben három héttel a tervezett időpont előtt láttunk hozzá a munkákhoz, de ismerek olyan pincészetet is, ahol már júliusban szüreteltek

– mondja az idei betakarításról Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet birtokain idén is a sauvignon blanc-nal kezdődött, majd az olaszrizlinggel folytatódott a szüret. Előbbit különböző érési fázisokban szüretelik, és az első szedést követően egy napon keresztül áztatják.

A bogyókat ilyenkor nem roppantják meg, a hideg áztatás hatására pedig jobban kijönnek az aromák – ennek köszönhetőek azok a zöld, frissítő ízjegyek, amelyekben sokszor a csalán, a bodza, az egres és a zöld tea aromája is érezhető.

Bár nyáron az extrém hőhullámok és a szárazság is nehezítette a borászok munkáját, 2023 vége és 2024 eleje is meglehetősen csapadékos volt, ami kifejezetten jótékony hatással volt az idei termésre.

Nem sok időnk volt a pihenésre, hiszen tavasszal nagyon korán el kellett kezdenünk permetezni és a hajtásokat válogatni, a szőlő ugyanis extrém sebességgel nőtt

– magyarázta a főborász.

A csapadékos időjárás június elejéig tartott – ebben az időszakban a szőlő gombás betegségei elleni védekezés is sok munkát adott –, június közepétől augusztus végéig viszont egyáltalán nem esett az eső a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

Sajnos az egyre melegebbé váló nyarakkal szemben kevés eszközünk van – legfeljebb annyit tudtunk tenni, hogy későbbre hagytuk a fürtök körüli felesleges levelek eltávolítását a fehér- és a kékszőlő-fajtáknál is, hiszen az UV-sugárzás olyan magas volt, hogy a bogyók megperzselődtek volna a napon

– hangsúlyozta Benesch Antal.

A Veszprémi Érseki Pincészet birtokain tavaly 400 mázsa szőlőt szüreteltek és 38 ezer üveg bort palackoztak. A főborász az idei év kapcsán is optimista:

Ha ősszel nem mossa el a termést egy nagy eső, akkor minden okunk megvan arra, hogy jó évjáratra számítsunk

mondja Benesch Antal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Borkoktélok a kánikulai napokra

2024. július 15. 16:40

Idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Hogyan menthetem meg a fehéres bevonattal belepett szőlőfürtöket?

2022. július 10. 04:36

Egyhetes távollétünk alatt a szőlőfürtök betegek lettek. Finom, fehéres bevonat látszik rajtuk. Hogyan tudom megmenteni a termést?

Csúcstermékekkel jelenhet meg a villányi Bock Borászat

2022. június 22. 14:39

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket a villányi Bock Borászat Kft.