16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Szőlő-Bor

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

Veszprémi Érseki Pincészet

A szárazság miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

A sauvignon blanc és az olaszrizling szedésével kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain. A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni. Az aszály ellenére Benesch Antal, a pincészet főborásza úgy gondolja: jó évjáratra számíthatunk.   

Már augusztus közepén elkezdtük a felkészülést, a présmosást és a szüretelő ládák tisztítását. Idén várhatóan minden szinte egyszerre fog beérni, így aztán nagyon fontos a megfelelő szüreti időpont kiválasztása. Ráadásul ebben az évben három héttel a tervezett időpont előtt láttunk hozzá a munkákhoz, de ismerek olyan pincészetet is, ahol már júliusban szüreteltek

– mondja az idei betakarításról Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet birtokain idén is a sauvignon blanc-nal kezdődött, majd az olaszrizlinggel folytatódott a szüret. Előbbit különböző érési fázisokban szüretelik, és az első szedést követően egy napon keresztül áztatják.

A bogyókat ilyenkor nem roppantják meg, a hideg áztatás hatására pedig jobban kijönnek az aromák – ennek köszönhetőek azok a zöld, frissítő ízjegyek, amelyekben sokszor a csalán, a bodza, az egres és a zöld tea aromája is érezhető.

Bár nyáron az extrém hőhullámok és a szárazság is nehezítette a borászok munkáját, 2023 vége és 2024 eleje is meglehetősen csapadékos volt, ami kifejezetten jótékony hatással volt az idei termésre.

Nem sok időnk volt a pihenésre, hiszen tavasszal nagyon korán el kellett kezdenünk permetezni és a hajtásokat válogatni, a szőlő ugyanis extrém sebességgel nőtt

– magyarázta a főborász.

A csapadékos időjárás június elejéig tartott – ebben az időszakban a szőlő gombás betegségei elleni védekezés is sok munkát adott –, június közepétől augusztus végéig viszont egyáltalán nem esett az eső a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

Sajnos az egyre melegebbé váló nyarakkal szemben kevés eszközünk van – legfeljebb annyit tudtunk tenni, hogy későbbre hagytuk a fürtök körüli felesleges levelek eltávolítását a fehér- és a kékszőlő-fajtáknál is, hiszen az UV-sugárzás olyan magas volt, hogy a bogyók megperzselődtek volna a napon

– hangsúlyozta Benesch Antal.

A Veszprémi Érseki Pincészet birtokain tavaly 400 mázsa szőlőt szüreteltek és 38 ezer üveg bort palackoztak. A főborász az idei év kapcsán is optimista:

Ha ősszel nem mossa el a termést egy nagy eső, akkor minden okunk megvan arra, hogy jó évjáratra számítsunk

mondja Benesch Antal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.

DemoKERT sorozat a Güttler szervezésében

2023. április 4. 11:38

Az idei tavaszra új helyszíneket keresett fel a Güttler Kft., hogy elkalauzolja az érdeklődőket a szőlőben elvégzendő gépes talajmunkák világába.

Milyen betegségtől sárgulnak, barnulnak és hullanak a szőlő levelei?

2024. július 21. 04:40

Csemegeszőlőm levelei elsárgulnak, megbarnulnak, majd lehullanak. Hetente permetezem kontakt és felszívódó szerekkel is. Milyen betegséggel állok szemben? Az Othello szőlőnél is hasonló probléma jelentkezett, csak itt a vessző is elfonnyad. A harmadik jelenség a szemek pöttyösödése.

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.