Szőlő-Bor

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

Veszprémi Érseki Pincészet

A szárazság miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

A sauvignon blanc és az olaszrizling szedésével kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain. A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni. Az aszály ellenére Benesch Antal, a pincészet főborásza úgy gondolja: jó évjáratra számíthatunk.   

Már augusztus közepén elkezdtük a felkészülést, a présmosást és a szüretelő ládák tisztítását. Idén várhatóan minden szinte egyszerre fog beérni, így aztán nagyon fontos a megfelelő szüreti időpont kiválasztása. Ráadásul ebben az évben három héttel a tervezett időpont előtt láttunk hozzá a munkákhoz, de ismerek olyan pincészetet is, ahol már júliusban szüreteltek

– mondja az idei betakarításról Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet birtokain idén is a sauvignon blanc-nal kezdődött, majd az olaszrizlinggel folytatódott a szüret. Előbbit különböző érési fázisokban szüretelik, és az első szedést követően egy napon keresztül áztatják.

A bogyókat ilyenkor nem roppantják meg, a hideg áztatás hatására pedig jobban kijönnek az aromák – ennek köszönhetőek azok a zöld, frissítő ízjegyek, amelyekben sokszor a csalán, a bodza, az egres és a zöld tea aromája is érezhető.

Bár nyáron az extrém hőhullámok és a szárazság is nehezítette a borászok munkáját, 2023 vége és 2024 eleje is meglehetősen csapadékos volt, ami kifejezetten jótékony hatással volt az idei termésre.

Nem sok időnk volt a pihenésre, hiszen tavasszal nagyon korán el kellett kezdenünk permetezni és a hajtásokat válogatni, a szőlő ugyanis extrém sebességgel nőtt

– magyarázta a főborász.

A csapadékos időjárás június elejéig tartott – ebben az időszakban a szőlő gombás betegségei elleni védekezés is sok munkát adott –, június közepétől augusztus végéig viszont egyáltalán nem esett az eső a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

Sajnos az egyre melegebbé váló nyarakkal szemben kevés eszközünk van – legfeljebb annyit tudtunk tenni, hogy későbbre hagytuk a fürtök körüli felesleges levelek eltávolítását a fehér- és a kékszőlő-fajtáknál is, hiszen az UV-sugárzás olyan magas volt, hogy a bogyók megperzselődtek volna a napon

– hangsúlyozta Benesch Antal.

A Veszprémi Érseki Pincészet birtokain tavaly 400 mázsa szőlőt szüreteltek és 38 ezer üveg bort palackoztak. A főborász az idei év kapcsán is optimista:

Ha ősszel nem mossa el a termést egy nagy eső, akkor minden okunk megvan arra, hogy jó évjáratra számítsunk

mondja Benesch Antal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5. 09:40

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Ökogazdálkodás: hódítás előtt a tájfajta gabonák?

2019. március 7. 09:18

2021 januárjától lép hatályba az új ökogazdálkodási rendelet, amelyet az Európai Unió már elfogadott. Ennek egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi, hogy az ökogazdálkodást folytató termelők heterogén szaporítóanyagokat állítsanak elő, és ezeket kereskedelmi forgalomba hozzák.

Január közepétől igényelhető a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása

2019. december 30. 10:46

A jövő év elején, január 15. és 28. között igényelhető az úgynevezett szerkezetátalakítási, vagyis a szőlőültetvények modernizálását megcélzó támogatást.