Szőlő-Bor

A franciák elvből nem isznak amerikai bort

Syngenta Blog

Donald Trump és Emmanuel Macron nem barátok. Ez már látszott az első találkozásuk alkalmával is, de a közelmúltban még távolabb kerültek egymástól.

Sőt, miután Trump nem látogatta meg az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, több twitter-bejegyzésben ekézte a franciákat és elnöküket.

Aztán olyasvalamit is szóba hozott, ami francia embernek szent: a bort. Egy bejegyzésében a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot nehezményezte, a borok példáján levezetve.

„Ami a kereskedelmet illeti, a franciák kiváló borokat készítenek, de erre Amerika is képes. A gond az, hogy a franciák megnehezítik az amerikai bor eladását az országukban, nagy vámokat vetnek ki, ellentétben az Egyesült Államokkal. Ez nem fair, ezen változtatni kell” – írta.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy tavaly a legnagyobb európai bortermelő országok alig vásároltak amerikai bort, Németország viszont többet importált, mint amennyit az Egyesült Államokba szállított.

De a lényeg az, hogy az olasz, francia, spanyol, és portugál emberek büszkék a boraikra, és nem óhajtanak kaliforniait inni, bármilyen jó szőlő is terem odaát. Ennek tehát semmi köze a vámtarifákhoz.

Illusztrációnkon a teli poharak azt mutatják, hány hektoliter bort szállított az illető ország Amerikába, az üresek pedig azt, hány hektó volt a behozatal. Portugália például csak 11 hektót importált az elmúlt évben.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Testes francia borüzlet a láthatáron

2020. július 6. 15:33

Az átvétel új lépés lehet az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti csoport borpiaci terjeszkedésében.

8,5 milliárd forint jut évente a borászat fejlesztésére

2018. március 6. 12:54

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár.

Furmint, Fülöp, Füleky és Acetánia, vagyis kiruccanás Bodrogkeresztúrra 

2022. március 6. 10:27

Alig pár hónapja jártam Bodrogkeresztúron, most mégis ismét ide vezetett az utam, a Tokaj-Hegyalja egyik csodás kis településére. Visszatérésem oka roppant egyszerű volt: a legutóbbi látogatás ráébresztett, hogy mennyi- de mennyi minden van itt, amit még látnom kell. Ezúttal két határozott úticélom is volt: az egyik a Füleky pincészet, a másik pedig az Acetánia, az ecetmúzeum.