Szőlő-Bor

A franciák elvből nem isznak amerikai bort

Syngenta Blog

Donald Trump és Emmanuel Macron nem barátok. Ez már látszott az első találkozásuk alkalmával is, de a közelmúltban még távolabb kerültek egymástól.

Sőt, miután Trump nem látogatta meg az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, több twitter-bejegyzésben ekézte a franciákat és elnöküket.

Aztán olyasvalamit is szóba hozott, ami francia embernek szent: a bort. Egy bejegyzésében a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot nehezményezte, a borok példáján levezetve.

„Ami a kereskedelmet illeti, a franciák kiváló borokat készítenek, de erre Amerika is képes. A gond az, hogy a franciák megnehezítik az amerikai bor eladását az országukban, nagy vámokat vetnek ki, ellentétben az Egyesült Államokkal. Ez nem fair, ezen változtatni kell” – írta.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy tavaly a legnagyobb európai bortermelő országok alig vásároltak amerikai bort, Németország viszont többet importált, mint amennyit az Egyesült Államokba szállított.

De a lényeg az, hogy az olasz, francia, spanyol, és portugál emberek büszkék a boraikra, és nem óhajtanak kaliforniait inni, bármilyen jó szőlő is terem odaát. Ennek tehát semmi köze a vámtarifákhoz.

Illusztrációnkon a teli poharak azt mutatják, hány hektoliter bort szállított az illető ország Amerikába, az üresek pedig azt, hány hektó volt a behozatal. Portugália például csak 11 hektót importált az elmúlt évben.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Nehéz a kárpátaljai borász dolga, de lehetne rosszabb is

2019. október 5. 08:33

Székely pálinkák, vajdasági fűszerpaprika, felvidéki lekvárok és kárpátaljai borok... utóbbiról Berecky István kárpátaljai borásszal beszélgettem.

Szőlő-Bor Videó

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.

Készül az új bortörvény

2020. augusztus 13. 10:49

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a fogyasztók pontosabb tájékoztatását is magával hozza – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.