Szőlő-Bor

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

Agrofórum Online

Kevesen tudják, de a szőlőtermesztés a civilizációval egyidős, bár a történelem kezdetén élő emberek nem tudták, hogy mennyire tápláló és egészséges ez a gyümölcs.

Nem tudták, hogy antioxidánsokban gazdag, és emiatt csökkenti a gyulladásos folyamatokat, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és lassítja az öregedési folyamatokat. Csak annyit tudtak, hogy jobban lesznek tőle, ha rendszeresen fogyasztják.

A világ első számú gyümölcsének az emberek jó része – tévesen – valamiért a banánt, a narancsot vagy az almát tartja. Ehhez képest a szőlőtermesztés több fejhosszal e gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

A civilizációval együtt született

A szőlőtermesztés a régészeti leletek szerint vélhetően ugyanolyan régi, mint maga a civilizáció. Ezek szerint az emberek már i. e. 6500 magasságában, vagyis a neolitikum (újkőkor) korszakában szőlőtermesztéssel foglalkoztak, mi több, i. e. 4000-re ez a Kaukázus vidékéről kiterjedt Kis-Ázsiára és a Nílus deltájára.

Hammurápi, Babilon híres királya, (i. e. 1810 – 1750) volt az egyike azon uralkodóknak, aki törvénybe iktatta az alkoholfogyasztásra és a borkereskedelemre vonatkozó szabályokat, és megtiltotta, hogy a kocsmákban nőket alkalmazzanak a részeg vendégek kiszolgálására.

I. e. 3000 körül a hettiták vándorlásának köszönhetően a szőlőtermesztés nyugatra vonult, így lassan megvetette a lábát Krétán, a Boszporusz partján és Trákiában, majd Karthágóban, Szicíliában, Dél-Itáliában, Spanyolországban és Franciaországban.

A rómaiak hatására – akik a görögökhöz hasonlóan általában vízzel keverve fogyasztották a bort – a szőlőtermesztés egész Európában elterjedt. Igaz, a szőlőtermesztés és a borkészítés ezekben az időkben elsősorban a kolostorokhoz és a szerzetesrendekhez kötődött, de a borivás hamarosan túlnőtt a vallási szertartásokon, és a társadalmi események nélkülözhetetlen részévé vált. A szőlő iránti kereslet és a szőlőtermesztés ezáltal az évszázadok során folyamatosan nőtt – és ma is növekszik.

Folyamatosan növekvő üzletág

A világon jelenleg évente mintegy 7,2 billió gallon bort termelnek – ez pedig igencsak látványos, 35%-os növekedést jelent a 20. század közepéhez képest. Mára, a világ bortermelésének javát (konkrétan 80%-át) Európa (Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Oroszország) adja.

A mazsola szintén jelentős piacot tudhat magáénak, hiszen a világ mazsolatermesztése évente átlagosan 800 ezer tonnát tesz ki – ehhez évi 3,2 millió tonna szőlőre van szüksége az iparágnak.

A világ össztermelésének kevesebb mint 12%-át teszi ki a friss csemegeszőlő. Mivel rendkívül romlandó és ennélfogva a szállítási költségei is igen magasak, jellemzően mindig a célországban fogyasztják el. A csemegeszőlő fogyasztási toplistája élén jelenleg Európa és Észak-Amerika áll.

Ősi nemzetség, különleges fajok

A szőlő a szőlőfélék (Vitaceae) családba tartozik, amely 11 nemet és körülbelül 600 különböző fajt foglal magában. A Vitis nemzetség az egyetlen ehető gyümölcsöt termelő nemzetség ebben a családban, és nagyságrendileg 60 különböző fajt foglal magában. Ezeket 4 különböző kategóriába sorolják.

  • Őshonos szőlők:
    Az első európai telepesek a bőséges termés láttán „szőlőföldnek” nevezték Észak-Amerikát. Az ott élő őshonos szőlőfajok közé tartozik a V. labrusca, a V. aestivalis, a V. riparia és a V. berlandieri, amelyek rendkívül jól tűrik a hideg hőmérsékletet és ellenállók a betegségekkel szemben. A termésük azonban alacsony cukortartalmú és magas savtartalmú, így nem előnyös, ha borkészítésre akarják felhasználni.

    A „Concord” a legnépszerűbb amerikai szőlő. Az első telepesek az őshonos szőlőt rókaszőlőnek is nevezték, mivel úgy tartották, az aromájában van valami, ami az állatok odújának bukéjára emlékezteti őket.

    Azóta a vizsgálatok kiderítették, hogy a V. labrusca és az abból származó fajták metil-antranilátot tartalmaznak, egy földes, pézsmaszagú vegyületet, amely sokak számára kellemetlen utóízt ad a bornak, és hogyhogy nem, a rókák és kutyák bűzmirigyeinek váladékai is tartalmaznak metil-antranilátot.

    • Európai szőlők:
      Az európai szőlőt (V. vinifera) nevezik a leginkább „szőlőnek”. Az amerikai őshonos fajtáknál sokkal sérülékenyebb, nem hidegtűrő és egy csomó betegség megtámadhatja, de remek bor-alapanyagnak számít.

    Mint oly sok más zöldség és gyümölcs „utaztatása”, az európai szőlő amerikai bevezetése Kolumbusz Kristóf nevéhez fűződik, ám a gyümölcs termesztése az Újvilágban, vélhetően a hidegebb klíma miatt kudarcba fulladt. Jelenleg a V. vinifera termesztése kizárólag az USA enyhe telekkel megáldott államaiban lehetséges.

    • Francia-amerikai hibridek:
      Ezek jó része úgy jött létre, hogy az európai szőlőfajokat különböző észak-amerikai szőlőfajokkal keresztezték, hogy még ellenállóbbá és ízletesebbé tegyék őket. A terv bevált és igencsak termékeny hibrideket eredményezett, amelyek kellőképpen hidegtűrők és jól tolerálják a különféle betegségeket. A leghíresebbek a „Chambourcin”, a „Vidal Blanc”, a „Seyval Blanc”, a „Chardonel” és a „Vignoles” – és egyiknek sincs földes, sem rókaodúra emlékeztető íze.

    • Muscadine szőlő: Ez a szőlőfajta (V. rotundifolia) apró bogyóiról ismert, amelyek erős, jellegzetes ízűek. Rendkívül ellenálló a rovarokkal és betegségekkel szemben, viszont 200 napos tenyészidőt igényel.

    Érdekességek a szőlőről:

    • Botanikailag a szőlő bogyónak számít.
    • Amerika legöregebb szőlőtőkéje egy 400 éves Muscadine szőlőtőke Észak-Karolinában.
    • A szőlő kitűnő C- és K-vitamin-forrás; emellett fehérjét, szénhidrátokat, élelmi rostot és ásványi anyagokat is tartalmaz.
    • A szőlőben található rezveratrol nevű anyag a legújabb kutatások szerint csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
    Agrofórum Hírlevél
    Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

    A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

    A francia vörösbor hanyatlása

    2025. január 9. 15:10

    A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

    A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

    2024. október 8. 12:10

    A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

    Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

    2024. szeptember 9. 11:10

    A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

    Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

    2024. szeptember 5. 13:10

    Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

    Lesz elég bor jövőre is

    2020. december 10. 07:42

    2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.

    Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

    2019. október 9. 08:17

    Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

    Szőlészek, borászok figyelem! Az ágazatot érintő jogszabályi aktualitásokról

    2023. december 7. 13:40

    ,,A mezőgazdaság és a szőlő- és borágazat helyzete” téma köré rendeződött a XIV. Márton-napi újbor Ünnep Soltvadkerten. A rendezvényen, melyet a Kunsági borvidék szívében rendeztek meg, részt vett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki nagy mélységekbe merülve taglalta az ágazatot érintő változásokat.

    Móron májusban kötelező az ezerjó

    2021. május 26. 07:37

    Rendkívül sokféle arca van az ezerjónak, lehet a megszokott mellett pezsgők, vagy akár kései szüretelésű édes borok alapja is.