Szőlő-Bor

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

Agrofórum Online

Kevesen tudják, de a szőlőtermesztés a civilizációval egyidős, bár a történelem kezdetén élő emberek nem tudták, hogy mennyire tápláló és egészséges ez a gyümölcs.

Nem tudták, hogy antioxidánsokban gazdag, és emiatt csökkenti a gyulladásos folyamatokat, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és lassítja az öregedési folyamatokat. Csak annyit tudtak, hogy jobban lesznek tőle, ha rendszeresen fogyasztják.

A világ első számú gyümölcsének az emberek jó része – tévesen – valamiért a banánt, a narancsot vagy az almát tartja. Ehhez képest a szőlőtermesztés több fejhosszal e gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

A civilizációval együtt született

A szőlőtermesztés a régészeti leletek szerint vélhetően ugyanolyan régi, mint maga a civilizáció. Ezek szerint az emberek már i. e. 6500 magasságában, vagyis a neolitikum (újkőkor) korszakában szőlőtermesztéssel foglalkoztak, mi több, i. e. 4000-re ez a Kaukázus vidékéről kiterjedt Kis-Ázsiára és a Nílus deltájára.

Hammurápi, Babilon híres királya, (i. e. 1810 – 1750) volt az egyike azon uralkodóknak, aki törvénybe iktatta az alkoholfogyasztásra és a borkereskedelemre vonatkozó szabályokat, és megtiltotta, hogy a kocsmákban nőket alkalmazzanak a részeg vendégek kiszolgálására.

I. e. 3000 körül a hettiták vándorlásának köszönhetően a szőlőtermesztés nyugatra vonult, így lassan megvetette a lábát Krétán, a Boszporusz partján és Trákiában, majd Karthágóban, Szicíliában, Dél-Itáliában, Spanyolországban és Franciaországban.

A rómaiak hatására – akik a görögökhöz hasonlóan általában vízzel keverve fogyasztották a bort – a szőlőtermesztés egész Európában elterjedt. Igaz, a szőlőtermesztés és a borkészítés ezekben az időkben elsősorban a kolostorokhoz és a szerzetesrendekhez kötődött, de a borivás hamarosan túlnőtt a vallási szertartásokon, és a társadalmi események nélkülözhetetlen részévé vált. A szőlő iránti kereslet és a szőlőtermesztés ezáltal az évszázadok során folyamatosan nőtt – és ma is növekszik.

Folyamatosan növekvő üzletág

A világon jelenleg évente mintegy 7,2 billió gallon bort termelnek – ez pedig igencsak látványos, 35%-os növekedést jelent a 20. század közepéhez képest. Mára, a világ bortermelésének javát (konkrétan 80%-át) Európa (Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Oroszország) adja.

A mazsola szintén jelentős piacot tudhat magáénak, hiszen a világ mazsolatermesztése évente átlagosan 800 ezer tonnát tesz ki – ehhez évi 3,2 millió tonna szőlőre van szüksége az iparágnak.

A világ össztermelésének kevesebb mint 12%-át teszi ki a friss csemegeszőlő. Mivel rendkívül romlandó és ennélfogva a szállítási költségei is igen magasak, jellemzően mindig a célországban fogyasztják el. A csemegeszőlő fogyasztási toplistája élén jelenleg Európa és Észak-Amerika áll.

Ősi nemzetség, különleges fajok

A szőlő a szőlőfélék (Vitaceae) családba tartozik, amely 11 nemet és körülbelül 600 különböző fajt foglal magában. A Vitis nemzetség az egyetlen ehető gyümölcsöt termelő nemzetség ebben a családban, és nagyságrendileg 60 különböző fajt foglal magában. Ezeket 4 különböző kategóriába sorolják.

  • Őshonos szőlők:
    Az első európai telepesek a bőséges termés láttán „szőlőföldnek” nevezték Észak-Amerikát. Az ott élő őshonos szőlőfajok közé tartozik a V. labrusca, a V. aestivalis, a V. riparia és a V. berlandieri, amelyek rendkívül jól tűrik a hideg hőmérsékletet és ellenállók a betegségekkel szemben. A termésük azonban alacsony cukortartalmú és magas savtartalmú, így nem előnyös, ha borkészítésre akarják felhasználni.

    A „Concord” a legnépszerűbb amerikai szőlő. Az első telepesek az őshonos szőlőt rókaszőlőnek is nevezték, mivel úgy tartották, az aromájában van valami, ami az állatok odújának bukéjára emlékezteti őket.

    Azóta a vizsgálatok kiderítették, hogy a V. labrusca és az abból származó fajták metil-antranilátot tartalmaznak, egy földes, pézsmaszagú vegyületet, amely sokak számára kellemetlen utóízt ad a bornak, és hogyhogy nem, a rókák és kutyák bűzmirigyeinek váladékai is tartalmaznak metil-antranilátot.

    • Európai szőlők:
      Az európai szőlőt (V. vinifera) nevezik a leginkább „szőlőnek”. Az amerikai őshonos fajtáknál sokkal sérülékenyebb, nem hidegtűrő és egy csomó betegség megtámadhatja, de remek bor-alapanyagnak számít.

    Mint oly sok más zöldség és gyümölcs „utaztatása”, az európai szőlő amerikai bevezetése Kolumbusz Kristóf nevéhez fűződik, ám a gyümölcs termesztése az Újvilágban, vélhetően a hidegebb klíma miatt kudarcba fulladt. Jelenleg a V. vinifera termesztése kizárólag az USA enyhe telekkel megáldott államaiban lehetséges.

    • Francia-amerikai hibridek:
      Ezek jó része úgy jött létre, hogy az európai szőlőfajokat különböző észak-amerikai szőlőfajokkal keresztezték, hogy még ellenállóbbá és ízletesebbé tegyék őket. A terv bevált és igencsak termékeny hibrideket eredményezett, amelyek kellőképpen hidegtűrők és jól tolerálják a különféle betegségeket. A leghíresebbek a „Chambourcin”, a „Vidal Blanc”, a „Seyval Blanc”, a „Chardonel” és a „Vignoles” – és egyiknek sincs földes, sem rókaodúra emlékeztető íze.

    • Muscadine szőlő: Ez a szőlőfajta (V. rotundifolia) apró bogyóiról ismert, amelyek erős, jellegzetes ízűek. Rendkívül ellenálló a rovarokkal és betegségekkel szemben, viszont 200 napos tenyészidőt igényel.

    Érdekességek a szőlőről:

    • Botanikailag a szőlő bogyónak számít.
    • Amerika legöregebb szőlőtőkéje egy 400 éves Muscadine szőlőtőke Észak-Karolinában.
    • A szőlő kitűnő C- és K-vitamin-forrás; emellett fehérjét, szénhidrátokat, élelmi rostot és ásványi anyagokat is tartalmaz.
    • A szőlőben található rezveratrol nevű anyag a legújabb kutatások szerint csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
    Agrofórum Hírlevél
    Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

    A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

    A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

    2024. október 8. 12:10

    A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

    Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

    2024. szeptember 9. 11:10

    A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

    Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

    2024. szeptember 5. 13:10

    Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

    Borkoktélok a kánikulai napokra

    2024. július 15. 16:40

    Idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.

    Mi szövi össze a szőlő fürtjeit?

    2023. augusztus 16. 04:38

    Érdekes jelenségre lettem figyelmes szőlőültetvényemben. Vajon mi lehet, ami összeszövi a szőlő fürtjeit?

    Fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése

    2019. március 1. 12:03

    Az elkészült Digitális Agrárstratégiában az agrártárca törekszik a szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítására, valamint az elektronikus nyilvántartás biztosítására is.

    Mik lehetnek a szabálytalan foltok a szőlővesszőn, okoznak-e gondot?

    2019. január 25. 15:30

    S. Károly kérdése: A szőlővesszőkön szabálytalan foltok jelentek meg. Mik lehetnek ezek a foltok, okoznak-e gondot?

    Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken

    2022. március 12. 05:36

    Ezúttal a Badacsonyi borvidéken jártunk, ahol beszélgetőtársunk Laposa Bence volt.