Szőlő-Bor

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

MTI

A terveknek megfelelően halad a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben, a projekt keretében végzett kutatások első eredményei már kézzel foghatók - jelentette ki az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója a 20. Szőlészeti és Borászati Konferencia megnyitóján szerdán Egerben.

Váczy Kálmán Zoltán előadásában felidézte: míg a történelmi Magyarország mintegy 400 ezer hektárnyi szőlőültetvényével nagyhatalomnak számított a szőlészeti-borászati ágazatban, addig napjainkban alig 60 ezer hektárra tehető a hazai szőlőterületek nagysága. A drasztikus csökkenés okai az elmúlt évtizedek gazdasági bizonytalanságaiban és a kutatás-fejlesztés hiányosságaiban keresendők – tette hozzá.

E folyamat visszafordítását célozza a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása, amelyre 2017-ben 1 milliárd 380 millió forint támogatást nyert el az egri egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete – közölte. A projekt félidejénél tart. Olyan tudásbázis alakul és épül újra Egerben, amely összekapcsolja a szőlő- és borágazat minden hazai résztvevőjét és azok innovációs igényét – jelezte.

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása – húzta alá. Az eddig elvégzett munka konkrét eredményei között említette a Kárpát-medencei szőlőfajták és szőlőklónok gyűjteményének kialakítását, amely egy későbbi nemzeti szőlőfajta-gyűjtemény alapja lehet – mondta Váczy Kálmán Zoltán.

Szólt arról is: a közel 1,4 milliárdos támogatásnak nem része, ám reményeik szerint egy újabb projektelemként belátható időn belül megvalósulhat az egyetem kölyuktetői telephelyén a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet épületegyüttesének felújítása, korszerűsítése, valamint funkcióbővítése, ahol az elképzelések szerint a kiválósági központ és egyben a szőlész-borász képzés bázisa lesz.

A szerdán kezdődött 20. Szőlészeti és Borászati Konferencián 36 hazai és külföldi szakember közel félszáz előadását hallgathatja meg az esemény három napjára regisztrált több mint 200 résztvevő.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

DemoKERT sorozat a Güttler szervezésében

2023. április 4. 11:38

Az idei tavaszra új helyszíneket keresett fel a Güttler Kft., hogy elkalauzolja az érdeklődőket a szőlőben elvégzendő gépes talajmunkák világába.

Hogyan előzzük meg a darázskárt a szőlőben?

2018. augusztus 24. 07:49

F. Géza kérdése: Még nem szeretnénk szüretelni, de egyre inkább lepik a darazsak a szőlőt, utána más rovarok is megjelennek. Mit lehet tenni ellenük?

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

2018. július 25. 07:30

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.