Szőlő-Bor

Kiemelkedően jó termésre számít a Hilltop borbirtok

Agrofórum Online

Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok. A magyar borászat szerint az idei év hektikusnak tűnő időjárása kifejezetten kedvezett a fehér szőlőfajtáiknak, a termés minősége, valamint a szüretig végrehajtott beruházásaik a prémium minőség felé emelik itthon, valamint a brit piacon értékesített boraikat.

Augusztusban általában három fő téma köti le a gondolatokat: kiélvezni a nyár utolsó pillanatait, a közelgő iskolakezdés és a hamarosan kezdődő szüret. Az idei év időjárása, az enyhe tél és a korán érkező meleg időjárást követő lehűlés sok gyümölcsnek nem tett igazán jót. Nem minden növényt zavar azonban az elmúlt hónapok jelentős hőingása, van, ahol kifejezetten örülnek neki.

Ilyen hely például Neszmély, ahol a Hilltop szőlői is találhatók. A borbirtok termőterületeinek javát adó szőlőfajták kifejezetten jól reagálnak a meleg nappalok és éjszakai lehűlések közti nagyobb hőingásokra, amelyek segítenek az ízek és zamatanyagok kibontakozásában. A Hilltop egyik alapítója és tulajdonosa, Keresztury Éva ezért különlegesen jó szüretet vár.

„Az elmúlt időszakban nagyon kevés olyan nyár volt, amikor a nappali hőmérséklethez képest éjszakára jelentősen lehűlt az idő, pedig a szőlőinknek ez az az ideális időjárás, ami mellett igazán ki tudnak teljesedni. Az elmúlt egy évtized egyik legjobb termésére számítunk, ami beruházásainkkal együtt még alap borsorunk minőségét is a prémium irányba emeli”

– indokolta a várakozásokat Keresztury Éva.

A közelmúltban történt átalakítások talán leglátványosabb eleme az augusztus elején érkező szőlőprés volt, ami a Hilltop császári borászatából érkezett most Neszmélyre. A családi ház méretű prés elhelyezéséhez útépítésre, a présház falának és tetejének kibontására, a garat és a zúzó-bogyózó áthelyezésére is szükség volt. A prés munkába állása mennyiségi és minőségi változást is jelent a borbirtokon.

Az egyszerre több kamionnyi szőlő préselésére is alkalmas eszközbe épített membránnak köszönhetően a bor sokkal frissebb, illatosabb, könnyedebb lesz, alacsonyabb alkoholfokkal, ráadásul az ezzel a kíméletes eljárással készült borok a fogyasztást követően sem hagyják az egyes tételeknél előforduló száraz érzést a szájban.

Nem csak a prés Neszmélyre érkezése izgalmas, az is érdekes, hogyan került a nagy méretű eszköz a borászat birtokába. A történet majdnem három évtizede kezdődött, amikor a Neszmélyen akkor induló borászatnak még nem volt saját palackozója. Ahogy ilyen esetekben számos kisebb vagy induló szőlőtermesztőnél megszokott, egy közeli palackozóval állapodott meg a Hilltop. Keresztury Éva, a borászat egyik alapítójának visszaemlékezése szerint egy igazán különleges, brit exportra készült tételt szállítottak palackozni, ami palackozás előtt még egy éjszakát a pincében várakozott. Az éjszaka folyamán azonban egy figyelmetlen dolgozó miatt „hiba csúszott a gépezetbe” és mustsűrítmény került a száraz chardonnay-ba. Az így eladhatatlanná vált borért cserébe ajánlotta fel a palackozó a hatalmas méretű prést, ami előbb Császáron, majd most Neszmélyen talált új otthonra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Márciusban a Csillagok

2022. április 6. 11:38

Országosan szervezett kóstolók, a borhoz párosított éttermi fogások, rendezvények: ez év márciusában az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa első alkalommal rendezte meg március 10. és 17. között az Egri Csillag Hetet.

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

2021. február 19. 07:37

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.

Milyen betegségtől sárgulnak, barnulnak és hullanak a szőlő levelei?

2024. július 21. 04:40

Csemegeszőlőm levelei elsárgulnak, megbarnulnak, majd lehullanak. Hetente permetezem kontakt és felszívódó szerekkel is. Milyen betegséggel állok szemben? Az Othello szőlőnél is hasonló probléma jelentkezett, csak itt a vessző is elfonnyad. A harmadik jelenség a szemek pöttyösödése.