Szőlő-Bor

Kína és India meghatározó a csemegeszőlő világpiacán

Syngenta blog

Az USDA Gain jelentése szerint a csemegeszőlő globális termelése a 2019/2020-as szezonban várhatóan 4 százalékkal 23,4 millió tonnára növekszik, és az ázsiai többlet ellensúlyozza az európai visszaesést.

A kínai termés ebben az évben magához tért a tavalyi fagykárosodás után, és az előrejelzések azt mutatják, hogy 900 ezer tonnával 10,8 millió tonnára növekszik. India szintén emelkedő pályára került, és az ágazat továbbra is 3 millió tonnás rekordtermést vár.

A heves esőzések idén 220 ezer tonnával 1,4 millió tonnára csökkentették az Európai Unió csemegeszőlő termését. A legnagyobb termelő Olaszország ugyanis jelentős veszteségeket szenvedett ebben a szezonban. Összességében az EU várhatóan 78 ezer tonnát exportál.

Az USDA várakozásai szerint az Egyesült Államokban 998 ezer tonna csemegeszőlőt szüretelnek, miközben Mexikóból 645 ezer tonna érkezett, miközben az USA csemegeszőlő kivitele 234 ezer tonnára mérséklődött.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Egyedi karakterű, kifinomult borok tisztességes profittal

2022. január 12. 04:36

Takler Andrással a szekszárdi borvidék történetéről, az elmúlt évtizedek kihívásairól, tervekről, na meg borokról beszélgettünk.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

A borágazat sikerének kulcsa: együttműködés és integráció

2023. július 2. 06:36

Nagy István kifejtette, a megoldandó feladatok közé tartozik a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, valamint a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás.