Szőlő-Bor

Kína és India meghatározó a csemegeszőlő világpiacán

Syngenta blog

Az USDA Gain jelentése szerint a csemegeszőlő globális termelése a 2019/2020-as szezonban várhatóan 4 százalékkal 23,4 millió tonnára növekszik, és az ázsiai többlet ellensúlyozza az európai visszaesést.

A kínai termés ebben az évben magához tért a tavalyi fagykárosodás után, és az előrejelzések azt mutatják, hogy 900 ezer tonnával 10,8 millió tonnára növekszik. India szintén emelkedő pályára került, és az ágazat továbbra is 3 millió tonnás rekordtermést vár.

A heves esőzések idén 220 ezer tonnával 1,4 millió tonnára csökkentették az Európai Unió csemegeszőlő termését. A legnagyobb termelő Olaszország ugyanis jelentős veszteségeket szenvedett ebben a szezonban. Összességében az EU várhatóan 78 ezer tonnát exportál.

Az USDA várakozásai szerint az Egyesült Államokban 998 ezer tonna csemegeszőlőt szüretelnek, miközben Mexikóból 645 ezer tonna érkezett, miközben az USA csemegeszőlő kivitele 234 ezer tonnára mérséklődött.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Egyedi karakterű, kifinomult borok tisztességes profittal

2022. január 12. 04:36

Takler Andrással a szekszárdi borvidék történetéről, az elmúlt évtizedek kihívásairól, tervekről, na meg borokról beszélgettünk.

Tavaszi fagy: hogyan kaphat előleget 2025-ben az érintett termelő?

2025. július 15. 14:10

2025 tavaszi fagykára után a Kincstár gyorsított előlegfizetést kínál a károsodott szőlő‑ és gyümölcsültetvényeknek – így működik.

Miért ültet rózsát a szőlősgazda a szőlősorok elé?

2019. május 23. 05:36

H. László kérdése: Többször láttam már, hogy a szőlősorok elé rózsát ültettek. Miért teszik ezt a gazdák?

AM: a borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született

2022. szeptember 1. 14:26

Az elmúlt években visszatalálunk a régiek örökségéhez, a pezsgőkészítés hagyományaihoz, ebben a folyamatban pedig nagy szerepe van a mindig új utakat és technológiákat kereső magyar borászoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a IV. Pezsgőkonferencián, Etyeken, csütörtökön.