14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Szőlő-Bor

Magyar borok is nyertek a Decanter World Wine Awards borversenyen

MTI

Három platina- és hét aranyérmet nyertek el a magyar borok és pezsgők a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei mezőnyében; a legeredményesebb magyarországi borvidék Tokaj-Hegyalja volt.

A DWWA 2019-es kiírására 57 országból csaknem 17 ezer nevezés érkezett, és összesen 105 magyar bor részesült elismerésben: 75 kapott érmet (3 platinát, 7 aranyat, 25 ezüstöt és 40 bronzot), további 30 magyar bor pedig elismerő oklevelet érdemelt ki – közölte az MTI-vel a keddi eredményhirdetés után a mádi Holdvölgy Pince és a somlói Kreinbacher Birtok.

A zsűri platinaéremmel jutalmazta a Holdvölgy 2012-es Culture 6 puttonyos Tokaji Aszúját, a Béres Szőlőbirtok 2012-es 6 puttonyos Tokaji Aszúját és a szintén tokaji Juliet Victor 2016-os Édes Szamorodniját.

Aranyérmet nyert el a somlói Kreinbacher Classic Brut pezsgője és öt tokaji pincészet további hat bora: a Holdvölgy 2017-es Vision cuvée-je, a Füleky 2007-es 6 puttonyos tokaji aszúja, a Grand Tokaj 2013-as Eszenciája, a Gróf Degenfeld 2016-os Andante Furmintja, illetve Szamorodnija, valamint a Kvaszinger 2016-os Tokaji Aszúja.

A DWWA zsűrijébe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal több mint 280 specialista érkezett Londonba 30 országból, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine.

A verseny 16. évében rekordszámú érem született; ez a szervezők szerint részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy olyan, eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint Kína vagy Mexikó.

A DWWA-ra nevezett borok között nemzetközi szinten összesen 50 Platina Best in Showérmet, 148 platinaérmet, 480 aranyat, 4161 ezüstöt és 7374 bronzot osztottak ki. A legtöbb elismerést (összesen 3365 érmet és oklevelet) a francia borok kapták.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Bemutatkoznak a hazai pincészetek legjobbjai a pécsi Adventi Borszalonon

2022. november 7. 14:07

Magyar és külföldi pincészetek legjobb boraikkal, helyi termelők kézműves termékeikkel mutatkoznak be a pécsi vásárcsarnokban zajló 4. Adventi Borszalonon december 4-én, bronzvasárnap.

Szőlészek, borászok figyelem! Az ágazatot érintő jogszabályi aktualitásokról

2023. december 7. 13:40

,,A mezőgazdaság és a szőlő- és borágazat helyzete” téma köré rendeződött a XIV. Márton-napi újbor Ünnep Soltvadkerten. A rendezvényen, melyet a Kunsági borvidék szívében rendeztek meg, részt vett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki nagy mélységekbe merülve taglalta az ágazatot érintő változásokat.

A szőlőmagban rejlő kincseink

2020. február 7. 04:37

Bock József, a Bock Pince Kft. ügyvezető-tulajdonos elmondta, közel tizenöt évvel ezelőtt kezdtek el azzal foglalkozni, hogy valamilyen módon hasznosítsák a borszőlő feldolgozásának egyik melléktermékét, a rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkező kékszőlőmagot.