22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Szőlő-Bor

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

Agrofórum Online

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Bemutatjuk a Duna menti borrégió őshonos szőlőfajtáit és visszatekintünk a pécsi szőlészeti kutatás elmúlt 70 évére. Olvasóink figyelmébe ajánljuk az éghajlatváltozással és a szőlő szárazságstresszre adott válaszával foglalkozó írásainkat, valamint a talajápolásra, tápanyagfeltöltésre, erózióvédelemre fókuszálókat. Kitérünk a szőlő szaporítóanyag-előállítás tendenciáira, aktuális kérdéseire, valamint a szőlő metszésének idejével kapcsolatos tudnivalókra és a magvatlan csemegeszőlő fajtákra vonatkozó nemesítési eredményekre is. Egy tanulmányban bemutatunk néhányat a hagyományos ampelográfiai eljárásokból, és időrendben haladva kalauzoljuk az olvasót a napjainkban elterjedt módszerekig.

A szőlő növényvédelmét érintő területről is számos szakcikkel jelentkezünk. Visszatekintünk a 2018-as évjárat növényvédelmi jellegzetességeire, megosztjuk a szőlő aranyszínű sárgaság betegség terjedésével kapcsolatos tapasztalatokat. A nagy hatékonyságú szövettenyésztési eljárásoknak növekvő szerepe van a kiváló minőségű szőlő szaporítóanyag-bázis kialakításában és fenntartásában. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán a szőlő patogénmentesítésére alkalmazott modern szövettenyésztési eljárások is megismerthetők a Szőlő Extra kiadványunkból. A kártevők közül külön cikk foglalkozik az atkákkal főként a szőlő-levélatkával és a szőlő-gubacsatkával. A szőlő növényvédelmét érintő ismereteket tovább bővítik a szakmai rendezvényekről szóló beszámolók, valamint a Gál Szőlőbirtok és Pincészet növényvédelmi gyakorlatának bemutatása.

A borászat témaköréből kiemeljük a klímaváltozás borászati vonatkozásait ismertető írást és a Tokaji borvidék történetét, jelenét és jövőjét vizsgáló tanulmányt.

A szőlőültetvényekben tavasszal többféle feladatot kell végrehajtani, amelyek műveleteit és gépeit ismertetjük – a szakcikk kitér a szőlővesszők kötözésére, a szőlő nyitására, lemosó permetezésére, a törzsek tisztítására és tápanyagellátására, továbbá az ültetvények sorközeinek ápolására. Az analóg ampelometriából a digitális dűlőkbe című írás a távérzékelés és a digitalizáció adta lehetőségeket veszi számba.

Végül a lapszámban található Mellékletet ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely a szőlő növényvédelméhez használható termékek választékát mutatja be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Megkezdődött az almamoly imágók intenzív rajzása

2021. május 5. 09:33

A sok tápnövényű keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása hatalmas lendületet vett a felmelegedés hatására.

Mitől száradnak össze a bogyók a szőlőfürtökben?

2018. június 30. 07:01

M. László kérdése: A szőlőm fürtjein egy-egy szem megbarnult, aztán fekete lett, összeszáradt. Mi okozhatja ezt, és mivel kell védekezni ellene?

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.