Szőlő-Bor

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

Agrofórum Online

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Bemutatjuk a Duna menti borrégió őshonos szőlőfajtáit és visszatekintünk a pécsi szőlészeti kutatás elmúlt 70 évére. Olvasóink figyelmébe ajánljuk az éghajlatváltozással és a szőlő szárazságstresszre adott válaszával foglalkozó írásainkat, valamint a talajápolásra, tápanyagfeltöltésre, erózióvédelemre fókuszálókat. Kitérünk a szőlő szaporítóanyag-előállítás tendenciáira, aktuális kérdéseire, valamint a szőlő metszésének idejével kapcsolatos tudnivalókra és a magvatlan csemegeszőlő fajtákra vonatkozó nemesítési eredményekre is. Egy tanulmányban bemutatunk néhányat a hagyományos ampelográfiai eljárásokból, és időrendben haladva kalauzoljuk az olvasót a napjainkban elterjedt módszerekig.

A szőlő növényvédelmét érintő területről is számos szakcikkel jelentkezünk. Visszatekintünk a 2018-as évjárat növényvédelmi jellegzetességeire, megosztjuk a szőlő aranyszínű sárgaság betegség terjedésével kapcsolatos tapasztalatokat. A nagy hatékonyságú szövettenyésztési eljárásoknak növekvő szerepe van a kiváló minőségű szőlő szaporítóanyag-bázis kialakításában és fenntartásában. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán a szőlő patogénmentesítésére alkalmazott modern szövettenyésztési eljárások is megismerthetők a Szőlő Extra kiadványunkból. A kártevők közül külön cikk foglalkozik az atkákkal főként a szőlő-levélatkával és a szőlő-gubacsatkával. A szőlő növényvédelmét érintő ismereteket tovább bővítik a szakmai rendezvényekről szóló beszámolók, valamint a Gál Szőlőbirtok és Pincészet növényvédelmi gyakorlatának bemutatása.

A borászat témaköréből kiemeljük a klímaváltozás borászati vonatkozásait ismertető írást és a Tokaji borvidék történetét, jelenét és jövőjét vizsgáló tanulmányt.

A szőlőültetvényekben tavasszal többféle feladatot kell végrehajtani, amelyek műveleteit és gépeit ismertetjük – a szakcikk kitér a szőlővesszők kötözésére, a szőlő nyitására, lemosó permetezésére, a törzsek tisztítására és tápanyagellátására, továbbá az ültetvények sorközeinek ápolására. Az analóg ampelometriából a digitális dűlőkbe című írás a távérzékelés és a digitalizáció adta lehetőségeket veszi számba.

Végül a lapszámban található Mellékletet ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely a szőlő növényvédelméhez használható termékek választékát mutatja be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért - AktyShield

2023. április 18. 08:34

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége.

Mikor végezzük el és mire ügyeljünk a szőlő metszése során?

2021. március 30. 11:00

Tavasszal a metszést addig végezzük el, míg a szőlő nedvkeringése nem indul el, ezzel csökkentve a rügyek bevakulásának kockázatát.

Idén gyakori kártevő a szivarsodró eszelény a szőlőben

2023. június 17. 05:37

A szivarsodró eszelény egyedek május elejétől jelennek meg a szőlő, illetve sokszor más gyümölcsfajok levelein, és június elejéig intenzív érési táplálkozást folytatnak.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.