Szőlő-Bor

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

Agrofórum Online

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Bemutatjuk a Duna menti borrégió őshonos szőlőfajtáit és visszatekintünk a pécsi szőlészeti kutatás elmúlt 70 évére. Olvasóink figyelmébe ajánljuk az éghajlatváltozással és a szőlő szárazságstresszre adott válaszával foglalkozó írásainkat, valamint a talajápolásra, tápanyagfeltöltésre, erózióvédelemre fókuszálókat. Kitérünk a szőlő szaporítóanyag-előállítás tendenciáira, aktuális kérdéseire, valamint a szőlő metszésének idejével kapcsolatos tudnivalókra és a magvatlan csemegeszőlő fajtákra vonatkozó nemesítési eredményekre is. Egy tanulmányban bemutatunk néhányat a hagyományos ampelográfiai eljárásokból, és időrendben haladva kalauzoljuk az olvasót a napjainkban elterjedt módszerekig.

A szőlő növényvédelmét érintő területről is számos szakcikkel jelentkezünk. Visszatekintünk a 2018-as évjárat növényvédelmi jellegzetességeire, megosztjuk a szőlő aranyszínű sárgaság betegség terjedésével kapcsolatos tapasztalatokat. A nagy hatékonyságú szövettenyésztési eljárásoknak növekvő szerepe van a kiváló minőségű szőlő szaporítóanyag-bázis kialakításában és fenntartásában. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán a szőlő patogénmentesítésére alkalmazott modern szövettenyésztési eljárások is megismerthetők a Szőlő Extra kiadványunkból. A kártevők közül külön cikk foglalkozik az atkákkal főként a szőlő-levélatkával és a szőlő-gubacsatkával. A szőlő növényvédelmét érintő ismereteket tovább bővítik a szakmai rendezvényekről szóló beszámolók, valamint a Gál Szőlőbirtok és Pincészet növényvédelmi gyakorlatának bemutatása.

A borászat témaköréből kiemeljük a klímaváltozás borászati vonatkozásait ismertető írást és a Tokaji borvidék történetét, jelenét és jövőjét vizsgáló tanulmányt.

A szőlőültetvényekben tavasszal többféle feladatot kell végrehajtani, amelyek műveleteit és gépeit ismertetjük – a szakcikk kitér a szőlővesszők kötözésére, a szőlő nyitására, lemosó permetezésére, a törzsek tisztítására és tápanyagellátására, továbbá az ültetvények sorközeinek ápolására. Az analóg ampelometriából a digitális dűlőkbe című írás a távérzékelés és a digitalizáció adta lehetőségeket veszi számba.

Végül a lapszámban található Mellékletet ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely a szőlő növényvédelméhez használható termékek választékát mutatja be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Legyen képben, olvassa el a Nufarmer Magazin 29. számát!

2020. augusztus 10. 12:44

Őszi növényvédelem a szántóföldön, a gyümölcsösökben és a szőlőben.

Hogyan menthetem meg a fehéres bevonattal belepett szőlőfürtöket?

2022. július 10. 04:36

Egyhetes távollétünk alatt a szőlőfürtök betegek lettek. Finom, fehéres bevonat látszik rajtuk. Hogyan tudom megmenteni a termést?

Két betegséget egy csapásra!  

2018. május 30. 11:19

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szőlő az a kultúrnövény, amely a legtöbbet tett hozzá termesztett növényeink közül az emberi kultúrához. Jézus születése előtt 400 évvel Thukydidész görög történetíró már így írt.

Három generáció együtt: Rózsa pincészet

2023. március 15. 07:41

Aszút nyilvánvaló, hogy nem minden évben készítünk, csak akkor, amikor az évjárat ezt lehetővé teszi.