Szőlő-Bor

Növekszik a kereslet a magnélküli csemegeszőlő iránt

Agrofórum Online

Jellemzően import csemegeszőlőt kínálnak a hazai élelmiszer-áruházak, ugyanakkor a saszla mellett egyre népszerűbb a magyar nemesítésű Arkadija, Pannónia kincse és Éva is. A nemzetközi trendeknek megfelelően idehaza is a magnélküli étkezési szőlő iránt nő a kereslet legjobban.

Magyarországon idén nagy mennyiségben augusztus közepén jelent meg a piacokon a hazai termesztésű csemegeszőlő, a korai érésű fajtákkal azonban arányait tekintve viszonylag kevés, sokszor csak mutatóban jelenik magyar származású áru. Mivel a piacokon, áruházak zöldség-gyümölcs pultjain – szezontól függő választékkal – a gyümölcskínálatnak egész évben része a csemegeszőlő, főként behozatalból származó csemegeszőlővel találkozhatunk. Elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui áru szerepel a választékbővítő kínálatban. Az import az utóbbi öt évben jelentősen nőtt: 5000 tonnáról 7300 tonnára, ami a csemegeszőlő iránti kereslet növekedésével magyarázható. A felmérések szerint a magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kilogramm csemegeszőlőt esznek.

Az importszükséglet egyértelműen a megtermelt mennyiség jelentős csökkenésével és a kereslet növekedésével magyarázható: míg az 1970-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára a termőfelület ennek csupán töredéke, mintegy 1000 hektár – a legnagyobb területek Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában találhatók –, ahonnan nagyjából 15 ezer tonna hazai termelésű szőlő származik.

A fajták tekintetében az étkezési szőlő kínálatában a hazai termesztésű szőlők körében hagyományosan jelentős arányban találunk saszlát (Chasselas), illetve annak változatait (piros, fehér) a piacon, ugyanakkor egyre jobban terjednek a hazai termesztésben is a tipikus csemegeszőlőfajták, mint a fehérek közül a korai érésű Arkadija – amely nagy szemű és fűszeres ízű, viszont repedésre hajlamos –, a szintén hazai nemesítésű Pannónia kincse vagy az Éva. A kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia. A nagy klasszikusok között tartjuk számon az Itáliát és a Cardinált, amely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható. Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, főként a világon is tapasztalható trendeknek megfelelően a magnélküli kategória iránt nő a kereslet.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Újabb lépés a tökéletességhez vezető úton

2018. május 3. 12:11

Mindannyiunk számára ismert tény, hogy a fogyasztók részéről alapvető elvárás, hogy a vásárolt termékek szermaradéktól mentesek legyenek.

A csemegeszőlő nem utóérő, ezért csak éretten vegyük meg

2023. augusztus 15. 12:10

Hamarosan megjelenik a piacok kínálatában a zamatos hazai csemegeszőlő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképe szerint évente mintegy 10–12 ezer tonna friss fogyasztásra szánt étkezési szőlő kerül a piacra, a hazai fogyasztás azonban ennél magasabb.

Kalifornia elesett – spanyol szőlő megy Kínába

2019. január 28. 04:37

Spanyolország idén akár 3000 tonna csemegeszőlőt is exportálhat Kínába a spanyol gyümölcs- és zöldségtermelők és -exportálók egyesületének (APOEXPA) elnöke szerint.

Miért sárgulnak a csemegeszőlő alsó levelei?

2022. június 20. 04:38

Áprilisban növényi eredetű trágyával (levágott fű, faág nyesedékek, szőlő metszési anyagok) dúsítottam a szőlőm talaját. A növényi hulladék azonban még csak részlegesen bomlott le. Júniusban a szőlő alsó levelein sárgulást, és levélhullást figyeltem meg. A levelek levélnyél nélkül esnek le a tőkéről. Lehet a pentozán hatás következménye ez a jelenség?