Szőlő-Bor

Spanyol rozéból „varázsoltak” francia bort

Szuperfarm

A franciák komolyan veszik az eredetvédelmet: nem lehet csak úgy spanyol rozét franciaként árulni, komoly pénzbírság jár érte.

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók. A francia gazdasági minisztérium adatai szerint a hamisítók azért titkolták el a borok pontos származási országát, és választották helyette a mindenhol jól hangzó Franciaországot, mert így dupla annyi pénzt tudtak keresni az immáron franciaként árult borral, mintha arra spanyol eredetet írtak volna. Aki kicsit is ismeri a borvilágot, már sejtheti: a termék így sem volt drága.

A franciaként árult spanyol rozé nagykereskedelmi ára 90 eurócent volt literenként, vagyis kétszer annyi, mint amennyibe egy spanyol rozé amúgy kerülni szokott, állapította meg a francia fogyasztóvédelmi hatóság. A hatóság vizsgálatai során számos borkereskedőt, éttermet és szupermarketet ellenőrzött, majd megállapította, hogy minden ötödik helyen kapható volt olyan spanyol olcsó rozé, amin hamis címke szerepelt.

De mégis, milyen egy hamis címke?

Jelen esetben kétféle feliratot is használtak a fogyasztók megtévesztésére. Az egyik szerint a bort „Franciaországban gyártották”, a másik szerint pedig „Franciaországban palackozták” – egy átlagos fogyasztó fejében ilyenkor meg sem fordul az a lehetőség, hogy a palackban nem valamely franciaországi borvidék termése legyen.

Csak a legfigyelmesebb fogyasztók jöhettek rá a turpisságra a hatóságokat leszámítva: akik vették a fáradságot, és elolvasták a hátcímke kisbetűkkel írt szövegét. Abból ugyanis rögtön kiderült, hogy a bor valójában nem Franciaországból, hanem Spanyolországból, vagy ami még jobb: az EU-ból jön. Vagyis akár több EU-s ország borait is összekeverhették.

Francia hatóságok tudnak olyan borkereskedő cégről, amely az elmúlt három évben 30 ezer hektoliternyi spanyol borból varázsolt franciát. A hamisítókra magas pénzbüntetések várnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Erősítik az állami bormarketing tevékenységet

2020. január 10. 13:21

A közösségi bormarketing állami feladatainak hatékony ellátása érdekében Magyarország Kormánya 2020 elejétől a magyar bor eladásösztönzését célzó feladatokat az Agrárminisztérium irányítása alatt működő AMC-hez delegálja.

A borágazat sikerének kulcsa: együttműködés és integráció

2023. július 2. 06:36

Nagy István kifejtette, a megoldandó feladatok közé tartozik a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, valamint a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás.

Megéri manapság szőlőtermesztéssel foglalkozni?

2018. június 26. 04:00

Az egri borvidék egyik friss telepítésű szőlőjében jártunk.

559 nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

2019. március 7. 07:58

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.