Szőlő-Bor

Spanyol rozéból „varázsoltak” francia bort

Szuperfarm

A franciák komolyan veszik az eredetvédelmet: nem lehet csak úgy spanyol rozét franciaként árulni, komoly pénzbírság jár érte.

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók. A francia gazdasági minisztérium adatai szerint a hamisítók azért titkolták el a borok pontos származási országát, és választották helyette a mindenhol jól hangzó Franciaországot, mert így dupla annyi pénzt tudtak keresni az immáron franciaként árult borral, mintha arra spanyol eredetet írtak volna. Aki kicsit is ismeri a borvilágot, már sejtheti: a termék így sem volt drága.

A franciaként árult spanyol rozé nagykereskedelmi ára 90 eurócent volt literenként, vagyis kétszer annyi, mint amennyibe egy spanyol rozé amúgy kerülni szokott, állapította meg a francia fogyasztóvédelmi hatóság. A hatóság vizsgálatai során számos borkereskedőt, éttermet és szupermarketet ellenőrzött, majd megállapította, hogy minden ötödik helyen kapható volt olyan spanyol olcsó rozé, amin hamis címke szerepelt.

De mégis, milyen egy hamis címke?

Jelen esetben kétféle feliratot is használtak a fogyasztók megtévesztésére. Az egyik szerint a bort „Franciaországban gyártották”, a másik szerint pedig „Franciaországban palackozták” – egy átlagos fogyasztó fejében ilyenkor meg sem fordul az a lehetőség, hogy a palackban nem valamely franciaországi borvidék termése legyen.

Csak a legfigyelmesebb fogyasztók jöhettek rá a turpisságra a hatóságokat leszámítva: akik vették a fáradságot, és elolvasták a hátcímke kisbetűkkel írt szövegét. Abból ugyanis rögtön kiderült, hogy a bor valójában nem Franciaországból, hanem Spanyolországból, vagy ami még jobb: az EU-ból jön. Vagyis akár több EU-s ország borait is összekeverhették.

Francia hatóságok tudnak olyan borkereskedő cégről, amely az elmúlt három évben 30 ezer hektoliternyi spanyol borból varázsolt franciát. A hamisítókra magas pénzbüntetések várnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Borban az igazság

2018. szeptember 14. 11:34

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.