Szőlő-Bor

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

Agrofórum Online

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

A Syngenta előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.

Az elmúlt év remekül sikerült a hazai szőlőágazat számára: 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók. Az idei évben a szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek tűnik, így optimistán tekintenek a termesztők az idei év eredményei elé is, ismertette Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere.

Hagyományosan a Csabagyöngyével indulhat az idei szüret, ám a többi szőlőfajta is jelentősen előrébb tart a fejlődésben.  Az idei évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán elmondta: az idei év sem növényvédelmi, sem pedig időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak. „A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is”, ismertette a szakember.

– Kártevők szempontjából érdemes odafigyelni az atkapopuláció gyérítésére. Erre a Syngenta Vertimec Pro-t ajánlja. Ha pedig moly vagy szőlőkabóca problémával küszködünk, a Luzindo vagy az Affirm lehet a jó megoldás. Ez nagyon fontos fázis, hiszen a jó fürthigiénia és az egészséges szőlő jelenti a sikeres szüret alapját.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása viszont kedvez a kórokozóknak. Minden olyan esetben, ahol egy kicsit lazábban védekeztünk, felüthetik a betegségek a fejüket. Lisztharmat ellen kén (Thiovit Jet), peronoszpóra ellen réztartalmú (Neo-ram) szerek használhatóak. Figyeljük az előrejelzéseket és okszerűen védekezzünk. Ha a tünetek jelen vannak, ne felejtünk el a kezelést, mert annak elmaradását a következő évben fogjuk „megfizetni”, hiszen a kórokozók könnyen áttelelnek.

Varga Zoltán hangsúlyozta: a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása, mert ez olyan mértékű károkat tud okozni, amelyre az egész évi munka rámehet. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte, és a fürtön képződő mechanikai sérülések keletkezése. A nedves, párás levegő indukálja a fertőzést, de ahhoz, hogy kialakuljon, szükség van egy mechanikai sérülésre, amin keresztül a kórokozó bejut a növényi szövetekbe. A sérülések keletkezésének számos oka lehet, ilyen például a szőlőmoly rágása. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul. A rothadt fürtök szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget.

– A Syngenta kínálatában találunk specifikusan szürkepenész elleni készítményeket, ilyen a Chorus és a Switch. Felhasználásukkor figyeljünk oda az egészségügyi várakozási időre, egyrészt a fogyaszthatóság, másrészt a must fermentációjára gyakorolt hatásuk miatt.

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők, derül ki a Syngenta helyzetképéből.

A vállalat előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.

Az elmúlt év remekül sikerült a hazai szőlőágazat számára: 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók. Az idei évben a szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek tűnik, így optimistán tekintenek a termesztők az idei év eredményei elé is, ismertette Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere.

Hagyományosan a Csabagyöngyével indulhat az idei szüret, ám a többi szőlőfajta is jelentősen előrébb tart a fejlődésben.  Az idei évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán elmondta: az idei év sem növényvédelmi, sem pedig időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak. „A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is”, ismertette a szakember.

– Kártevők szempontjából érdemes odafigyelni az atkapopuláció gyérítésére. Erre a Syngenta Vertimec Pro-t ajánlja. Ha pedig moly vagy szőlőkabóca problémával küszködünk, a Luzindo vagy az Affirm lehet a jó megoldás. Ez nagyon fontos fázis, hiszen a jó fürthigiénia és az egészséges szőlő jelenti a sikeres szüret alapját.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása viszont kedvez a kórokozóknak. Minden olyan esetben, ahol egy kicsit lazábban védekeztünk, felüthetik a betegségek a fejüket. Lisztharmat ellen kén (Thiovit Jet), peronoszpóra ellen réztartalmú (Neo-ram) szerek használhatóak. Figyeljük az előrejelzéseket és okszerűen védekezzünk. Ha a tünetek jelen vannak, ne felejtünk el a kezelést, mert annak elmaradását a következő évben fogjuk „megfizetni”, hiszen a kórokozók könnyen áttelelnek.

Varga Zoltán hangsúlyozta: a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása, mert ez olyan mértékű károkat tud okozni, amelyre az egész évi munka rámehet. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte, és a fürtön képződő mechanikai sérülések keletkezése. A nedves, párás levegő indukálja a fertőzést, de ahhoz, hogy kialakuljon, szükség van egy mechanikai sérülésre, amin keresztül a kórokozó bejut a növényi szövetekbe. A sérülések keletkezésének számos oka lehet, ilyen például a szőlőmoly rágása. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul. A rothadt fürtök szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget.

Fotó: Varga Máté

Megkezdték a legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szüretelését Ordacsehiben, ezzel a megszokottnál mintegy tíz nappal korábban megkezdődött a szüret Magyarországon és egész Európában is – közölte a Varga Pincészet Kft.

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Varga Máté, a pincészet ügyvezetője kifejtette: az idén minden korábbinál előbb indult a virágzás, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás, és a korábbi években megszokottnál mintegy tíz nappal előbb kezdődhetett a szüret.

Ordacsehiben várhatóan összesen 350 ezer kilogramm szőlőt szüretelnek 38 hektárról, amit több mint 60 termelőtől vásárol meg a pincészet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

„Nemcsak a palackban van a csoda, hanem ez az egész itt az”

2023. május 11. 10:21

Ahogy a megfelelő palack után kutat fütyörészik. Ismerős a dallam, bosszant, hogy nem jut eszembe, hogy mi is ez. „Galántai táncok-mondja-Kodály Zoli bácsi.” Erdőbényén jártam, Dávid Rémusz borásznál, a Budaházy-Fekete Kúriában.

Mitől színeződik már a szőlő levele?

2018. július 20. 11:51

F. Mária kérdése: A szőlőink levele sárgulni, kezdett, olyan, mintha már ősz lenne. Csapadékhiány okozza, vagy valamilyen betegség?

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

2019. december 28. 12:33

A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban.