Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Túligénylés a borászati pályázaton

Túligénylés a borászati pályázaton

Agrofórum Online

A borászati fejlesztésekre beadott pályázatok forrásigénye már most meghaladja a rendelkezésre álló negyvenmilliárd forintot – tudta meg a Magyar Hírlap. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szeretné, ha a pályázati keretösszeg megemelkedne.

A borászatok már negyvenkétmilliárd forint értékben pályáztak beruházásokra – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatására című kiírásra a pályázatokat tavaly szeptember 12-től lehet beadni. A versenyképesség javítását és az energiahatékonyság növelését szolgáló beruházásokra ötvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a nyertes pályázók. Budapesten és Pest megyében – mivel nem konvergenciarégió – negyvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni.

A meghirdetett pályázati keretösszeg negyvenmilliárd forint. A mostani uniós költségvetési ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében eredetileg az ágazat támogatására húszmilliárd forintot irányoztak elő, ám a szakmai szervezetekkel történt konzultációt követően – a nagy igény miatt – a Miniszterelnökség az összeget megduplázta.

Gál Péter elmondta: az uniós és hazai forrásokat is felölelő pályázatra elméletileg idén egész évben lehet pályázni, jelenleg a kiírás negyedik szakaszban járunk. Az ötödik szakasz március 13-án nyílik, de a beérkezett igénylések összege alapján az Irányító Hatóság a felhívás felfüggesztéséről is dönthet. A helyettes államtitkár szerint nem elképzelhetetlen, hogy a később pályázóknak is jut még forrás.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a lapnak azt mondta: nagyon örülnének, ha a pályázat keretösszegét megemelnék, és nem negyvenmilliárd forint lenne a plafon. A pályázati forrásból borászati gépeket, tartályokat, tárolóedényeket is vásárolhatnak a pincészetek. A HNT elnöke szerint rendkívül fontos a borászatoknak a beruházási lehetőség, mert így növelhetik versenyképességüket, és még jobb borokat készíthetnek.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Borkonferencia: robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben?

2024. január 24. 08:40

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a 2024. március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

Így válasszunk bort, ha nem ismerjük a megajándékozott ízlését

2023. december 21. 08:40

Színház- vagy koncertjegy, könyv, ékszer, parfüm – világszerte ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok, ám a férfiaknál még mindig a bor az igazi jolly joker. De hogyan találjuk meg a tökéletes bort, ha nem ismerjük a megajándékozni kívánt ismerős, rokon vagy munkatárs ízlését?

Borok, garantáltan másnaposság nélkül

2023. december 17. 09:10

Zsiros Bernadett közgazdász, a Mentes Bor webshop megálmodója a saját érintettsége miatt – és gondolva hisztaminérzékeny társaira – hozta létre a Mentes Utakon receptes blogot, majd ennek sikerén felbuzdulva továbblépett és meghonosította hazánkban a hisztaminszegény tételeket is.

Nagyot csökkent a bor termelői ára

2019. július 8. 09:03

Szakértők szerint a felsorolt árak azért is megdöbbentően alacsonyak, mert Magyarországon a borszőlő termelési költségei lényegesen magasabbak, mint a nagy bortermelő nyugat-európai országokban.

Drágábban vehetünk bort idén

2018. július 26. 06:32

Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája.

Ismét borászati támogatás: ezúttal 3,4 milliárd forint

2020. október 30. 13:31

A szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó gépek vásárlására 2020. november 2-ával közel 3,4 milliárd forintos, több ütemben megnyíló támogatási lehetőség érhető el a borászatok számára.

Komoly gondokat okozhat a felhalmozódott bormennyiség

2020. július 27. 09:17

A világ legnevesebb bortermelő vidékein is problémákat okoz, hogy a koronavírus miatt bevezetett vásárlási korlátozások, illetve a borexport visszaesése miatt nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott borral.