8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Szőlő-Bor

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

Syngenta Blog

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.

„Az éghajlatváltozás eljutott hozzánk is. A rizling vegetációs időszakában, amely április és október között tart, az átlaghőmérséklet több mint egy fokkal emelkedett 1988 óta, és ez megváltoztatja a bor jellegét” – magyarázta az Euractivnak Ernst Büscher, a Német Bor Intézet szóvivője.

A rizling a hűvös időjárást kedveli, mert az érés és az aromák kifejlődése hosszú ideig tart. Az elmúlt harminc évben azonban a Wiesbaden melletti Rheingau és más borvidékek egyre melegebb nyarakat tapasztalnak. Emellett egyre gyakoribbak a szélsőséges esőzések és a heves viharok, amelyek elpusztíthatják a teljes termést.

A borászok nem kis meglepetésére nagy évnek bizonyult 2018, jóllehet a szőlő csak a szokásos csapadék 54 százalékát kapta. Igaz, amint Büscher elmondta a portálnak, a rizling meglehetősen jól tűri az aszályt, mivel gyökerei nagyon mélyen ülnek a talajban. Ennek ellenére tavaly nem egy szőlész csodálkozott, hogy honnan jutott vízhez a szőlő a szárazság közepette.

Másrészt viszont ha a forróság miatt a szőlő túl korán érik, édesebbé válik, még mielőtt kialakulna a rizlingre jellemző friss íz.

„A szőlő cukortartalma manapság sokkal magasabb, mint a múltban. Az értékek néha kétszer annyira magasak, mint az 1960-as és 1970-es években” – mondta a szőlőtermesztésre szakosodott geisenheimi egyetem professzora, Otmar Löhnertz, aki szerint nem feltétlenül jó, hogy a szőlő nagyobb cukortartalmának következménye a bor magasabb alkoholszintje.

„Az alkohol hordozza az ízeket. Ha a bor alkoholtartalma 11 százalék helyett 13 vagy 14 százalékos, megváltozik az erjedési folyamat, így a bor íze is” – jelentette ki a kutató, hozzátéve, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a rizling típusú borokat: „A jövőben a rizling teljesen más ízű lesz. Ekkor már akár egy másik borfajtáról beszélhetünk.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Az őszi káposztarepce tápanyagutánpótlása és kondicionálása 2020 őszén

2020. október 8. 06:05

A bór fontos szerepet játszik az olajos növények, így az őszi káposztarepce anyagcseréjében is. Részt vesz a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát-anyagcserében, a sejtosztódásban és megnyúlásban, így a gyökérképzésre is kihatással van.

Kedvező a termelőknek az új borszabályozás

2020. március 9. 12:02

A piaci és technológiai folyamatok rendkívül felgyorsultak, de a tervezett új borszabályozás jobb feltételeket biztosít az értékesítéshez és csökkenti az adminisztrációs terheket.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.