Szőlő-Bor

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

Syngenta Blog

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.

„Az éghajlatváltozás eljutott hozzánk is. A rizling vegetációs időszakában, amely április és október között tart, az átlaghőmérséklet több mint egy fokkal emelkedett 1988 óta, és ez megváltoztatja a bor jellegét” – magyarázta az Euractivnak Ernst Büscher, a Német Bor Intézet szóvivője.

A rizling a hűvös időjárást kedveli, mert az érés és az aromák kifejlődése hosszú ideig tart. Az elmúlt harminc évben azonban a Wiesbaden melletti Rheingau és más borvidékek egyre melegebb nyarakat tapasztalnak. Emellett egyre gyakoribbak a szélsőséges esőzések és a heves viharok, amelyek elpusztíthatják a teljes termést.

A borászok nem kis meglepetésére nagy évnek bizonyult 2018, jóllehet a szőlő csak a szokásos csapadék 54 százalékát kapta. Igaz, amint Büscher elmondta a portálnak, a rizling meglehetősen jól tűri az aszályt, mivel gyökerei nagyon mélyen ülnek a talajban. Ennek ellenére tavaly nem egy szőlész csodálkozott, hogy honnan jutott vízhez a szőlő a szárazság közepette.

Másrészt viszont ha a forróság miatt a szőlő túl korán érik, édesebbé válik, még mielőtt kialakulna a rizlingre jellemző friss íz.

„A szőlő cukortartalma manapság sokkal magasabb, mint a múltban. Az értékek néha kétszer annyira magasak, mint az 1960-as és 1970-es években” – mondta a szőlőtermesztésre szakosodott geisenheimi egyetem professzora, Otmar Löhnertz, aki szerint nem feltétlenül jó, hogy a szőlő nagyobb cukortartalmának következménye a bor magasabb alkoholszintje.

„Az alkohol hordozza az ízeket. Ha a bor alkoholtartalma 11 százalék helyett 13 vagy 14 százalékos, megváltozik az erjedési folyamat, így a bor íze is” – jelentette ki a kutató, hozzátéve, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a rizling típusú borokat: „A jövőben a rizling teljesen más ízű lesz. Ekkor már akár egy másik borfajtáról beszélhetünk.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Othello, Noah: továbbra se készülhessen bor ezekből a szőlőkből!

2019. január 29. 09:43

Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból.

150 tétel az Olaszrizling Október Nagykóstolón

2020. október 12. 14:02

Több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatják meg az érdeklődők az Olaszrizling Október Nagykóstolón október 17-én a Corinthia Hotel Budapestben.

A kén-dioxid szerepe a borászati technológiában, különös tekintettel a kombinált alkalmazásra

2019. november 2. 14:12

A piaci árutermelés kereteiben történő borászati tevékenység során nem kerülhetők meg a termék minőségét meghatározó ismérvek.

31 millió euróért árvereztek el bort Franciaországban

2022. november 24. 07:37

A Sotheby's aukciósház bejelentette Párizsban, hogy megdőlt a jótékonysági borárverés világrekordja.