18℃ 9℃
március 26. Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád
Szőlő-Bor

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

Syngenta Blog

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.

„Az éghajlatváltozás eljutott hozzánk is. A rizling vegetációs időszakában, amely április és október között tart, az átlaghőmérséklet több mint egy fokkal emelkedett 1988 óta, és ez megváltoztatja a bor jellegét” – magyarázta az Euractivnak Ernst Büscher, a Német Bor Intézet szóvivője.

A rizling a hűvös időjárást kedveli, mert az érés és az aromák kifejlődése hosszú ideig tart. Az elmúlt harminc évben azonban a Wiesbaden melletti Rheingau és más borvidékek egyre melegebb nyarakat tapasztalnak. Emellett egyre gyakoribbak a szélsőséges esőzések és a heves viharok, amelyek elpusztíthatják a teljes termést.

A borászok nem kis meglepetésére nagy évnek bizonyult 2018, jóllehet a szőlő csak a szokásos csapadék 54 százalékát kapta. Igaz, amint Büscher elmondta a portálnak, a rizling meglehetősen jól tűri az aszályt, mivel gyökerei nagyon mélyen ülnek a talajban. Ennek ellenére tavaly nem egy szőlész csodálkozott, hogy honnan jutott vízhez a szőlő a szárazság közepette.

Másrészt viszont ha a forróság miatt a szőlő túl korán érik, édesebbé válik, még mielőtt kialakulna a rizlingre jellemző friss íz.

„A szőlő cukortartalma manapság sokkal magasabb, mint a múltban. Az értékek néha kétszer annyira magasak, mint az 1960-as és 1970-es években” – mondta a szőlőtermesztésre szakosodott geisenheimi egyetem professzora, Otmar Löhnertz, aki szerint nem feltétlenül jó, hogy a szőlő nagyobb cukortartalmának következménye a bor magasabb alkoholszintje.

„Az alkohol hordozza az ízeket. Ha a bor alkoholtartalma 11 százalék helyett 13 vagy 14 százalékos, megváltozik az erjedési folyamat, így a bor íze is” – jelentette ki a kutató, hozzátéve, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a rizling típusú borokat: „A jövőben a rizling teljesen más ízű lesz. Ekkor már akár egy másik borfajtáról beszélhetünk.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

A franciák elvből nem isznak amerikai bort

2018. december 2. 06:49

Az olasz, francia, spanyol, és portugál emberek büszkék a boraikra, és nem óhajtanak kaliforniait inni, bármilyen jó szőlő is terem odaát. Ennek tehát semmi köze a vámtarifákhoz.

Balatoni borok győztek a bioborversenyen

2019. április 18. 05:33

A 13. bioborverseny is azt mutatja, hogy egyre több borász készít kiemelkedően jó bioborokat a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő ágazatban.