A Vinalies Internationales legjobb vörös bora címet Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Görögszó bora nyerte. A 16. németországi MUNDUS VINI borversenyen a Balatonboglári Borgazdasági Zrt. 2013-as évjáratú BB Muskotály édes borát aranyéremmel díjazták.
Hétvégén rendezték meg a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyét, a Vinalies Internationales-t. Idén negyven országból 3582 bort neveztek, ebből mindössze 65 bor volt magyar. A hazai borászok 9 aranyérmet (13,8%) és 11 ezüstérmet (16,9%) nyertek, ami kimagasló eredménynek számít. A legmagasabb pontszámokat elért borokat 7 kategóriában külön trófeával díjazták. Ami igazán nagy dolog, és amire nagyon büszkék lehetünk, hogy a világverseny legjobb vörös bora címet magyar, szekszárdi bor nyerte: Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Görögszó bora.
Néhány hete csak annak, hogy Dúzsi Tamás átvehette a „2014. Év Bortermelője” megtisztelő címet, amely nagy boldogsággal és büszkeséggel töltötte el az egész családot. Az ünneplésből alig ocsúdtak fel, és most ismét izzanak a telefonvonalak Dúzsiéknál, ami érthető: számtalan rajongó, barát és ismerős szeretne személyesen gratulálni ezért a kivételes eredményért.
Dúzsi Tamás, Görögszó 2011
A pohárban méltóságteljes, mély gránátvörös színnel érkezik, itt-ott megcsillanó bíbor reflexekkel, melyek utalnak még mindig fiatal korára. Az illatkép összetett, a kakaó, az étcsokoládé és a pörkölt fa dominál, mellette konyakmeggy és egy kis ánizs. Ezzel szemben a szánkban meglepő módon az első élmény a rengeteg gyümölcs, kiváló savgerinccel, lendülettel, frissességgel – még ifjú ez a bor a maga kategóriájában. Nem túlkoncentrált, már most az egyensúly jeleit mutatja, pár év palackérés, és egy gyönyörű, elegáns, fineszes tétel lesz belőle. Vegyünk tehát legalább két palackkal: egyet igyunk meg jó ízzel most, a másikat pedig tegyük el egy-két évre pihenni.
Második alkalommal választották ki a Vörös Borkiválóságokat
Immár második alkalommal választotta ki a Vörös Borkiválóságokat az Országos Borszakértő Bizottság (OBB). A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott kötet várhatóan 2015 tavaszán kerül az olvasók elé. A Nemzeti Borkiválóság Program keretében megjelenő kiadvány célja, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi közönség számára segítséget nyújtson a széles borkínálatban való eligazodásban.
Idén a bizottság nem választott rozéborokat, így valamivel kevesebb volt a nevezett tételek száma, mint tavaly. Összesen 321 tételt küldtek be a termelők és borkereskedők, amelyeket az OBB tagjai négy nap alatt bíráltak el érzékszervileg, egy-egy tételt gyakran többször is visszakóstolva, valamint a nemzetközi standard rendszert is figyelembe véve, hiszen a külföldiek is érdeklődnek a magyar borok iránt és exportra is jut.
A 321 tételből összesen 185 bor kapott „csillagos” minősítést és kerül bele a Vörös Borkiválóság 2015 kötetbe. A csillagok megoszlása a következőképpen alakult: 3 csillagot 140 bor, 4 csillagot 42 bor, 5 csillagot pedig összesen 3 bor kapott (Fekete Borpince Mókamester 2011, Vesztergombi Pince Turul 2012, és a Wassmann Pince Cabernet Franc 2012). A bizottság örömmel látta, hogy a legmagasabb kategóriában, az 5 csillagosban, illetve a 4 csillagos borok között is a tavalyi évhez képest növekedést figyelhetünk meg.
A Pannon vidék még mindig a legerősebb, ami a csillagok számát illeti, összesen 96 tétel kapott három vagy annál magasabb „csillagos” besorolást, illetve a borok 64 százaléka jutott tovább, ami a harmadik legmagasabb százalékos értéket képviseli, a határon túli borok és a Felső Pannon vidék után.
A legtöbb nevezett tétel 2011-es évjáratú, majd ezt követi szorosan a 2012-es év. A legidősebb bor, amit neveztek, 2006-os volt. Ami a fajták megoszlását illeti, a házasítások dominálták az összképet, melyet követett hazánk legtöbbet telepített szőlőfajtája, a kékfrankos, majd pedig a világfajták, illetve a kadarka. A kadarkából összesen 17 tétel érkezett, és 11 jutott tovább, ezzel a fajta elérte a legjobb továbbjutási arányt.
A Nemzeti Borkiválóság Program munkatársai fontos eredménynek tekintik, hogy a termelők és a kereskedők hasonlóan komolyan vették a lehetőséget, és a legjobb boraikat küldték be a válogatásra, ezáltal a szakmának és a fogyasztóknak is kommunikálva e köteten keresztül a magyar borok magas és különleges értékét.
A tavalyi mustrákra beérkezett összes fehér, vörös, rozé, aszú és pezsgő tétel elérte az 1100-at, a kiadványokból pedig több mint tízezer példány került a fogyasztókhoz. 2015-ben a tervek között szerepel a Fehér Borkiválóságok kötet kiadása, mely őszre várható.
BB arany- és ezüst a MUNDUS VINI-n!
A 16. németországi MUNDUS VINI Great International Wine Awards borversenyen a Balatonboglári Borgazdasági Zrt. 2013-as évjáratú BB Muskotály édes borát arany, a kizárólag export piacokon forgalmazott félédes Balaton bort ezüstéremmel díjazták. A megmérettetésen 150 bíráló, 37 ország több mint 4000 mintáját kóstolta meg.
Büszkék lehetünk rá, hogy a magyar kézműves borászatok mellett a nagy kedveltségnek örvendő, sokak számára elérhető BB termékek is érmet szereztek ezen az elismert versenyen.
BB Balatonboglári Muskotály (édes) 2013
A BB Muskotály bor a Balatonboglári Borvidék kiválósága. Zöldessárga színe, csillogó üdesége, finom muskotály illata és zamata örökre emlékezetessé teszi fogyasztója számára. Ez a muskotály bor a világ szőlővidékein, sok helyen megtalálható, a legkiválóbb tulajdonságú, úgynevezett muskotályos fajtákból áll (pl.: Muscat lunel, Muscat ottonel). A balatonboglári édes esetében azonban fontos megemlíteni a híres magyar származású csemegeszőlő fajtát a Csabagyöngyét, mely a boglári muskotály egyéni és minden más muskotálytól eltérő ízhatásának kialakulásában nagy szerepet játszik. Az édes BB Muskotály egy igazi desszert bor, teltsége és erős karaktere, desszertek, fagylaltok, gyümölcsök kitűnő kísérője. Ha igazi kulináris élvezetre vágyunk, jól lehűtött sárgadinnyére öntve kiváló desszertet kapunk. A gasztronómiai élvezeteken túl, ez a bor könnyen válik a barátnők délutáni pletykapartijának központjává is. Ideális fogyasztási hőmérséklete 10- 12 °C.
Balaton (félédes fehérbor) 2013
Ha röviden kellene minősíteni, akkor ez egy „kedves” bor. Már illatával megkedvelteti magát fogyasztójával. Ez azért nagyon fontos, mert az illatélmény a borkóstolás, borivás egyik legmeghatározóbb része. Az illat, a teltség, a finom savak és zamatok a bor cukortartalmával nagyon kellemes harmóniát hoznak létre. A népies szóhasználattal élve ez a bor igazi „konty alá való”. Kiváló a gyümölcsök felhasználásával készített szárnyas ételekhez. Ugyancsak páratlan élményt ad a Gundel palacsinta fogyasztásakor is.
(Sajtóközlemények)