Terményárak
Terményárak

Egy hónapos mélyponton a szója ára

Egy hónapos mélyponton a szója ára

Agrofórum Online

Enyhe, 0,1 százalékos csökkenést követően 916,75 dollárcentre süllyedt a szójabab vékánkénti ára. Ez jó egy hónapos mélypontot jelent a termény kurzusában. Ennél alacsonyabb áron utoljára október 8-án kereskedtek a szójababbal a piacon, akkor a vékánkénti ár 914 dollárcent volt. Ez a szint egyébként egy alaposabb emelkedő utáni oldalazásnak volt tekinthető, hiszen szeptember 9-én még 855 dollárcentet mutatott a szójabab árjelzője.

A szója piacán sokan Donald Trump amerikai elnök beszédére figyeltek, amit a New York-i gazdasági klubban mondott el. Bár dicsérte az amerikai gazdaság erejét, de újabb vámtarifa-emelésekkel fenyegette meg Kínát arra az esetre, ha nem sikerül egyetértésre jutniuk az amerikai tárgyalóknak Pekingben. Az amerikai-kínai kereskedelmi vitáról úgy vélekedett: “közel van” a tárgyalások első szakaszának sikeres lezárása, ez “bármikor megtörténhet”. Konkrétumokat azonban nem említett, így egy esetleges megállapodás aláírásának várható dátumáról sem tette említést.

“A gabonapiacon továbbra is fokozódnak a félelmek a kereskedelmi tárgyalások kapcsán, mert nem látni érdemi előrehaladást. Ezen túlmenően nyomást gyakorol az árakra, hogy sok gazdálkodó küzd a szokatlanul hideg időjárással az Egyesült Államokban. Ez a betakarítási munkálatokat néhol különösen nehezíti” – nyilatkozta az Allendale elemzőház egyik munkatársa a Reuters hírügynökségnek.

A kukorica ára 0,4 százalékkal 377,5 dollárcentig emelkedett vékánként, míg a búzáé az 516 dollárcentes szinten stagnált. A heti termésjelentési adatok adhatnak majd irányt a kereskedésnek, miközben sokan még a havi adatokat értékelik és azok eredményei alapjáén kötnek üzleteket. A búzával kereskedők élénken figyelték az Ukrajnából érkező híreket is a CNBC szerint. Kijevi információk szerint rekordmennyiségű, 74 millió tonnás lehet az idei ukrán búzatermés.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Kína emelte az amerikai szójabab importját

2019. december 11. 12:17

A kereskedelmi tárgyalások folytatódnak, vasárnap jár le egy fontos határidő, amennyiben addig nem sikerül legalább részben megállapodni, emelkedhetnek az amerikai vámtarifák, és ismét elmérgesedhet a viszony a két nagyhatalom között.

Az exportőrök kitartása eredményt hozott

2019. december 10. 06:37

A búza piacán látható leginkább, hogy ha egy nagy termelő ország tudatosan értékesíti terményét, az a piaci folyamatokban előnnyel jár.

Olajozottan az olajosmag piacról

2019. március 12. 15:37

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

Terménypiac: megnyugvó kedélyek – lemorzsolódó nyereség

2018. március 26. 16:41

Az elcsendesedő negatív hangok eredményeként a gabonapiacok ismételten inkább gyengültek a 12. héten.

Majdnem nyolcmillió tonna az idei kukoricatermés

2019. november 14. 13:36

A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött.

SAATEN-UNION – új távlatok a szójatermesztésben

2018. március 5. 10:06

A SAATEN-UNION szójafajtái gombaölő szerrel és oltóanyaggal csávázva, 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.