Zöldség-Gyümölcs

A friss hazai gyümölcs drágult a legjobban

Agrofórum Online

Az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt májusban az előző év hasonló időszakához képest. Legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg.

Az élelmiszereken belül a párizsié és kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt. A sorban a szalonna a második 22,9 százalékos drágulással, de a párizsi felvágott, kolbász kategória is 22 százalékkal drágult. A sertéshúsért 20,7, a cukorért 15, a hús- és halkészítményekért, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategóriába tartozó élelmiszerekért átlagosan is 14,5-14,5 százalékkal kell többet fizetni. A sertészsiradék 13,3, a szalámi, szárazkolbász, sonka kategória 12,6, a büféáruk pedig 9,1 százalékkal kerülnek többe, mint 2019 májusában.

A bolti kávé viszont 2,4 százalékkal olcsóbb lett, így az előző év hasonló időszakát 100 százaléknak véve jelenleg 97,6 százalékos az ára. A burgonyáért külön és az édesipari lisztes áruért 1,6 százalékkal kell kevesebbet fizetni. A száraztészta is olcsóbb lett 1,3 százalékkal, míg a vaj és a vajkrém ára 0,5 százalékkal csökkent. A diók, mák, mogyoró kategória ára viszont 0,6 százalékkal drágult, a tea 0,8, a margarin 1, a csokoládé és kakaó 1,2, a tartósított hústalan ételek pedig 1,5 százalékkal drágultak.

Összességében 2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A múlt hónapban negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme a januári 4,7 százalékosról és az áprilisi 2,4 százalék után. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyi évnél mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. A teljes fogyasztóiár-indexben az élelmiszerek súlya 26,4 százalék, a nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztóiár-indexben 29,3 százalékos a szerepe ennek a főcsoportnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Gyümölcsfeldolgozó és sűrítmény-gyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán

2018. március 29. 16:47

Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes.