Zöldség-Gyümölcs

A füge levele is hasznosítható, ezt kevesen tudják

Agrofórum Online

Már a múlté az, hogy a fügét az egzotikus növények közé soroljuk, hiszen napjainkban – minimális odafigyeléssel – gyakorlatilag az ország bármely részén sikerrel lehet neveli.

Lehet és érdemes is, hiszen számos olyan tulajdonsága van, ami miatt örömmel látjuk kertünkben. Ezeket a tulajdonságokat már az ókorban is ismerték, a füge fontos része volt az akkori étrendnek.

Többek között igen magas a rosttartalma, valamint számos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Így, többek között, B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is. Arról azonban csak az elkötelezett fügerajongók tudnak, hogy a növény levelét, mielőtt komposztáljuk, érdemes felhasználni.

A fügefa levele is gyógyhatású

Leveléből tea készíthető, amely hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és így a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét is. Ennek eléréséhez napi egy bögre elfogyasztása javasolt. Külsőleg is hasznosíthatjuk, hiszen ha a friss leveleit pépesítjük, akkor gyulladásgátló hatása miatt a pattanások ellen is felveszi a harcot. Tehát kenjük az arcunkra, és hagyjuk, fejtse ki a hatását 10-15 percig, majd ezt követően távolítsuk el.

Allergiások óvatosan!

Akadnak olyanok azonban, akik különböző mértékben érzékenyek a füge levelében és éretlen terméseiben lévő tejnedvekre. Emiatt először kis mennyiségben, apró felületen teszteljük, és csak akkor alkalmazzuk a fentieknek megfelelően, ha semmiféle allergiás reakciót nem tapasztaltunk magunkon.

Ez mind jó, de azért a füge helye alapvetően a gyomrunkban van

A füge gyorsan romlásnak indul, nem tartozik a könnyen tárolható és szállítható gyümölcsök közé. A legcélszerűbb, ha a friss fügét a lehető leghamarabb megesszük, vagy ha lehetőségünk van rá, akkor dolgozzuk fel. Többek között készülhet belőle fügelikőr, fügebor is.

Végezetül egy egzotikus recept a forró júliusi napokra:

Török fügepuding

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt füge
  • 1 liter 3,5%-os tej
  • 200 ml 30%-os tejszín (opcionális)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 8 dkg darált dió (a tálaláshoz)
  • 5-6 teáskanál szőlőmelasz (vagy juharszirup) a tálaláshoz

Elkészítése:

Miután az aszalt fügékről eltávolítottuk a szárrészeket, vágjuk mindegyiket öt-hat darabra. Majd áztassuk őket egy órára meleg vízbe. Ezt követően szedjük ki száraz papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni. Eközben a tejet melegítsük fel annyira, hogy az ujjunkat beledugva meleg legyen, de még ne égesse meg a bőrünket. Vegyük le a tűzről a tejet.

A feldarabolt aszalt fügét tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy merőkanál meleg tejet, és botmixerrel pépesítsük. Ha nincs botmixer, elvégezhetjük ezt turmixgépben vagy forgó késes aprítóban is. Amikor elég pépes, adjuk hozzá a fahéjat és a pépet a meleg tejhez, majd keverjük össze jó alaposan. Töltsük kis tálkákba a leendő pudingot, majd mindegyiket takarjuk le egy textillel (pl.: konyhai törlőkendő). Hagyjuk így pihenni nagyjából három órát szobahőmérsékleten, hogy összeérjen, végül tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Ha krémesebb változatra vágyunk, akkor 800 ml tej + 200 ml 30%-os tejszín keverékét is használhatjuk.

(Forrás: fugesember.hu / Fotó: Daniela Mackova/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Így készítsünk csalódásmentes eperlekvárt, tartósítószer nélkül

2024. április 20. 08:10

Kevés finomabb lekvár van a házi eperlekvárnál, pláne, ha tartósítószer-mentesen készítjük el.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.