Zöldség-Gyümölcs

A füge levele is hasznosítható, ezt kevesen tudják

Agrofórum Online

Már a múlté az, hogy a fügét az egzotikus növények közé soroljuk, hiszen napjainkban – minimális odafigyeléssel – gyakorlatilag az ország bármely részén sikerrel lehet neveli.

Lehet és érdemes is, hiszen számos olyan tulajdonsága van, ami miatt örömmel látjuk kertünkben. Ezeket a tulajdonságokat már az ókorban is ismerték, a füge fontos része volt az akkori étrendnek.

Többek között igen magas a rosttartalma, valamint számos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Így, többek között, B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is. Arról azonban csak az elkötelezett fügerajongók tudnak, hogy a növény levelét, mielőtt komposztáljuk, érdemes felhasználni.

A fügefa levele is gyógyhatású

Leveléből tea készíthető, amely hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és így a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét is. Ennek eléréséhez napi egy bögre elfogyasztása javasolt. Külsőleg is hasznosíthatjuk, hiszen ha a friss leveleit pépesítjük, akkor gyulladásgátló hatása miatt a pattanások ellen is felveszi a harcot. Tehát kenjük az arcunkra, és hagyjuk, fejtse ki a hatását 10-15 percig, majd ezt követően távolítsuk el.

Allergiások óvatosan!

Akadnak olyanok azonban, akik különböző mértékben érzékenyek a füge levelében és éretlen terméseiben lévő tejnedvekre. Emiatt először kis mennyiségben, apró felületen teszteljük, és csak akkor alkalmazzuk a fentieknek megfelelően, ha semmiféle allergiás reakciót nem tapasztaltunk magunkon.

Ez mind jó, de azért a füge helye alapvetően a gyomrunkban van

A füge gyorsan romlásnak indul, nem tartozik a könnyen tárolható és szállítható gyümölcsök közé. A legcélszerűbb, ha a friss fügét a lehető leghamarabb megesszük, vagy ha lehetőségünk van rá, akkor dolgozzuk fel. Többek között készülhet belőle fügelikőr, fügebor is.

Végezetül egy egzotikus recept a forró júliusi napokra:

Török fügepuding

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt füge
  • 1 liter 3,5%-os tej
  • 200 ml 30%-os tejszín (opcionális)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 8 dkg darált dió (a tálaláshoz)
  • 5-6 teáskanál szőlőmelasz (vagy juharszirup) a tálaláshoz

Elkészítése:

Miután az aszalt fügékről eltávolítottuk a szárrészeket, vágjuk mindegyiket öt-hat darabra. Majd áztassuk őket egy órára meleg vízbe. Ezt követően szedjük ki száraz papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni. Eközben a tejet melegítsük fel annyira, hogy az ujjunkat beledugva meleg legyen, de még ne égesse meg a bőrünket. Vegyük le a tűzről a tejet.

A feldarabolt aszalt fügét tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy merőkanál meleg tejet, és botmixerrel pépesítsük. Ha nincs botmixer, elvégezhetjük ezt turmixgépben vagy forgó késes aprítóban is. Amikor elég pépes, adjuk hozzá a fahéjat és a pépet a meleg tejhez, majd keverjük össze jó alaposan. Töltsük kis tálkákba a leendő pudingot, majd mindegyiket takarjuk le egy textillel (pl.: konyhai törlőkendő). Hagyjuk így pihenni nagyjából három órát szobahőmérsékleten, hogy összeérjen, végül tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Ha krémesebb változatra vágyunk, akkor 800 ml tej + 200 ml 30%-os tejszín keverékét is használhatjuk.

(Forrás: fugesember.hu / Fotó: Daniela Mackova/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

Süssünk árvácskás kekszet!

2024. április 1. 08:10

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?