Zöldség-Gyümölcs

A füge levele is hasznosítható, ezt kevesen tudják

Agrofórum Online

Már a múlté az, hogy a fügét az egzotikus növények közé soroljuk, hiszen napjainkban – minimális odafigyeléssel – gyakorlatilag az ország bármely részén sikerrel lehet neveli.

Lehet és érdemes is, hiszen számos olyan tulajdonsága van, ami miatt örömmel látjuk kertünkben. Ezeket a tulajdonságokat már az ókorban is ismerték, a füge fontos része volt az akkori étrendnek.

Többek között igen magas a rosttartalma, valamint számos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Így, többek között, B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is. Arról azonban csak az elkötelezett fügerajongók tudnak, hogy a növény levelét, mielőtt komposztáljuk, érdemes felhasználni.

A fügefa levele is gyógyhatású

Leveléből tea készíthető, amely hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és így a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét is. Ennek eléréséhez napi egy bögre elfogyasztása javasolt. Külsőleg is hasznosíthatjuk, hiszen ha a friss leveleit pépesítjük, akkor gyulladásgátló hatása miatt a pattanások ellen is felveszi a harcot. Tehát kenjük az arcunkra, és hagyjuk, fejtse ki a hatását 10-15 percig, majd ezt követően távolítsuk el.

Allergiások óvatosan!

Akadnak olyanok azonban, akik különböző mértékben érzékenyek a füge levelében és éretlen terméseiben lévő tejnedvekre. Emiatt először kis mennyiségben, apró felületen teszteljük, és csak akkor alkalmazzuk a fentieknek megfelelően, ha semmiféle allergiás reakciót nem tapasztaltunk magunkon.

Ez mind jó, de azért a füge helye alapvetően a gyomrunkban van

A füge gyorsan romlásnak indul, nem tartozik a könnyen tárolható és szállítható gyümölcsök közé. A legcélszerűbb, ha a friss fügét a lehető leghamarabb megesszük, vagy ha lehetőségünk van rá, akkor dolgozzuk fel. Többek között készülhet belőle fügelikőr, fügebor is.

Végezetül egy egzotikus recept a forró júliusi napokra:

Török fügepuding

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt füge
  • 1 liter 3,5%-os tej
  • 200 ml 30%-os tejszín (opcionális)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 8 dkg darált dió (a tálaláshoz)
  • 5-6 teáskanál szőlőmelasz (vagy juharszirup) a tálaláshoz

Elkészítése:

Miután az aszalt fügékről eltávolítottuk a szárrészeket, vágjuk mindegyiket öt-hat darabra. Majd áztassuk őket egy órára meleg vízbe. Ezt követően szedjük ki száraz papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni. Eközben a tejet melegítsük fel annyira, hogy az ujjunkat beledugva meleg legyen, de még ne égesse meg a bőrünket. Vegyük le a tűzről a tejet.

A feldarabolt aszalt fügét tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy merőkanál meleg tejet, és botmixerrel pépesítsük. Ha nincs botmixer, elvégezhetjük ezt turmixgépben vagy forgó késes aprítóban is. Amikor elég pépes, adjuk hozzá a fahéjat és a pépet a meleg tejhez, majd keverjük össze jó alaposan. Töltsük kis tálkákba a leendő pudingot, majd mindegyiket takarjuk le egy textillel (pl.: konyhai törlőkendő). Hagyjuk így pihenni nagyjából három órát szobahőmérsékleten, hogy összeérjen, végül tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Ha krémesebb változatra vágyunk, akkor 800 ml tej + 200 ml 30%-os tejszín keverékét is használhatjuk.

(Forrás: fugesember.hu / Fotó: Daniela Mackova/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

Főzés nélküli leves bogyós gyümölcsökből

2024. március 31. 08:10

A gyerekek, amíg picik, imádnak minden gyümölcsöt. Aztán bekerülnek az iskolába, jön a menza és a többi biggyesztő gyerek, akik elmondják, hogy ezt nem szeretik, és azt meg utálják. A bogyós gyümölcsökből rengeteg finomságot készíthetünk, amit a nagyobb lurkók is imádni fognak.

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

2019. november 2. 09:05

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.