8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

Euronews

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közölt adatokat arról, hogy az egyes tagállamokban milyen arányban esznek az emberek legalább naponta egyszer zöldséget illetve gyümölcsöt 2017-ben - írja az Euronews.

A magyarok mindkét kategóriában elég rosszul szerepelnek. Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állnak. Romániában ez az arány 41 százalék, az harmadik legrosszabb letteknél pedig 44 százalék. Az élen az írek és a belgák állnak holtversenyben, a lakosság 84 százaléka evett legalább napi egyszer zöldséget. A harmadikok az olaszok 80 százalékkal. Az EU-átlag 64 százalék, több mint a kétszerese a magyar arányszámnak.

Kicsit jobb a helyzet gyümölcsevés szempontjából. A magyarok 40 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer gyümölcsöt, ezzel listán hátulról a negyedikek. A legkisebb arányban a lettek esznek gyümölcsöt (35 százalék), őket követik a bolgárok és a litvánok holtversenyben (37 százalék). Arányaiban a legtöbben Olaszországban esznek gyümölcsöt (85 százalék), a másodikok a portugálok (81 százalék), a harmadikok pedig a spanyolok. Az EU-átlag a zöldségevéshez hasonlóan 64 százalék.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Tiltólistás ételek, amelyeket soha ne adjunk a kutyánknak

2024. augusztus 16. 11:10

Előző cikkünkben a kutyáknak javasolt zöldség-gyümölcs csemegéket mutattuk be. Most következzenek azok, amelyek kifejezetten mérgezőek.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.