Zöldség-Gyümölcs

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

Agrofórum Online

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája. A létesítmény 2022-ben kezdte meg működését, amit „áldásként” üdvözölt egy olyan régió, mely a növekvő szárazság miatt egyre nehezebb helyzetbe került.

A sótalanító üzem megkönnyebbülést hozott számunkra. A vízhiány régóta Damoklész kardjaként lebegett a termelők feje felett. Most újra nyugodtan dolgozhatnak a rendelkezésre álló vízmennyiség miatt. Persze a víz ára nagyon magas, de ez mégis nagy áldásnak tekinthető, hiszen garantálja a folytonosságot a termelők által vállalt, meglehetősen komoly beruházásokhoz. Ami pedig a vízellátást illeti, a Souss Massa térségében csak jobbra fordulhatnak a dolgok

– mondta Amine Maataoui Belabbes, a Comaprim vezérigazgatója.

A régió tehát meg fogja őrizni pozícióját Marokkó első számú paradicsomszállítójaként:

A Souss Massa régióban az éghajlat kifejezetten alkalmas a paradicsomtermesztésre. Nem túl hideg és nem is túl meleg. Évente 360 nap napsütéses nap van, és a szezon nagy részében enyhe az időjárás. Marokkóban vannak más régiók is, amelyek ilyen adottságokkal rendelkeznek, de ezekhez még mindig szükség van a termőföldek, valamint a mezőgazdasági és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére. Jelenleg is zajlanak olyan projektek, amelyek ezen régiók fejlesztésére irányulnak, különösen Dakhlában, az ország legdélebbi részén

– folytatta Amine, aki azt is elárulta, hogy a marokkói kormány 2022-ben indította el a dakhlai sótalanító üzem projektjét, amely növelni fogja az export paradicsom termelési kapacitását.

Az üzem 5200 hektárnyi terület vízellátására lesz képes, és erősíteni fogja a paradicsom és más gyümölcsök és zöldségek termelését, valamint exportját. A pályázati felhívás néhány hónapja került kiírásra, és már több nagy paradicsomtermelő is jelezte a részvételi szándékát.

A Comaprimnél mi is jeleztük, hogy szeretnénk részt venni ebben a projektben. Mi vagyunk a kormány által „aggregátorként” számon tartott termelői szervezet, amely egy jelentős csoportot alkot

– magyarázta Amine.

Ezt a státuszt olyan szervezetek esetében ismerik el, amelyek alkalmasak arra, hogy támogassák a kis és átlagtermelőket, és segítik őket abban, hogy növeljék a szakmai színvonalukat és javítsák a termékeik minőségét. Az aggregátorok társadalmi hatása miatt a kormány úgy döntött, hogy a projekt erre szánt területein elsőbbséget biztosít számukra.

A dakhlai sótalanító üzemet a logisztikai infrastruktúrába történő beruházások is kísérik, beleértve a dakhlai kikötő bővítését. Amine szerint ez egy nagy ambíciójú beruházás lesz, amely Marokkó számára a mezőgazdasági termelés egy újabb régióját biztosítja majd, többek között a paradicsom termesztését is. A dakhlai sótalanító üzem 180 millió eurós beruházást igényel, és várhatóan 2025-ben kezdi meg működését.

A Comaprim a maga részéről 400 hektárnyi területen gazdálkodik a Souss Massa régióban, és elsősorban az Egyesült Királyságba exportál.

Régóta a brit piacra pozicionáljuk magunkat. Az Egyesült Királyságban értékesített marokkói paradicsomból minden negyedik, valamint a marokkói uborka felét a Comaprim termeszti

– mutatott rá Amine.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9515660/the-moroccan-tomato-industry-is-increasingly-relying-on-seawater-desalination-plants/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Jó időzítéssel és megosztással fokozható a tápanyagellátás hatékonysága a szabadföldi zöldségtermesztésben I.

2023. május 22. 09:06

A növénytermesztésben a tápanyag-utánpótlásnak négy eleme van, de szokás úgy is mondani, hogy négy alappillérre épül.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására I.: zöldbab hajtatás

2023. június 30. 09:10

A zöldbabot a fogyasztók, mint tipikus szabadföldi zöldségnövényt ismerik, kertészek között is kevesen vannak, akik már láttak vagy hallottak a zöldbab hajtatásáról.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.