16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Zöldség-Gyümölcs

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

Agrofórum Online

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája. A létesítmény 2022-ben kezdte meg működését, amit „áldásként” üdvözölt egy olyan régió, mely a növekvő szárazság miatt egyre nehezebb helyzetbe került.

A sótalanító üzem megkönnyebbülést hozott számunkra. A vízhiány régóta Damoklész kardjaként lebegett a termelők feje felett. Most újra nyugodtan dolgozhatnak a rendelkezésre álló vízmennyiség miatt. Persze a víz ára nagyon magas, de ez mégis nagy áldásnak tekinthető, hiszen garantálja a folytonosságot a termelők által vállalt, meglehetősen komoly beruházásokhoz. Ami pedig a vízellátást illeti, a Souss Massa térségében csak jobbra fordulhatnak a dolgok

– mondta Amine Maataoui Belabbes, a Comaprim vezérigazgatója.

A régió tehát meg fogja őrizni pozícióját Marokkó első számú paradicsomszállítójaként:

A Souss Massa régióban az éghajlat kifejezetten alkalmas a paradicsomtermesztésre. Nem túl hideg és nem is túl meleg. Évente 360 nap napsütéses nap van, és a szezon nagy részében enyhe az időjárás. Marokkóban vannak más régiók is, amelyek ilyen adottságokkal rendelkeznek, de ezekhez még mindig szükség van a termőföldek, valamint a mezőgazdasági és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére. Jelenleg is zajlanak olyan projektek, amelyek ezen régiók fejlesztésére irányulnak, különösen Dakhlában, az ország legdélebbi részén

– folytatta Amine, aki azt is elárulta, hogy a marokkói kormány 2022-ben indította el a dakhlai sótalanító üzem projektjét, amely növelni fogja az export paradicsom termelési kapacitását.

Az üzem 5200 hektárnyi terület vízellátására lesz képes, és erősíteni fogja a paradicsom és más gyümölcsök és zöldségek termelését, valamint exportját. A pályázati felhívás néhány hónapja került kiírásra, és már több nagy paradicsomtermelő is jelezte a részvételi szándékát.

A Comaprimnél mi is jeleztük, hogy szeretnénk részt venni ebben a projektben. Mi vagyunk a kormány által „aggregátorként” számon tartott termelői szervezet, amely egy jelentős csoportot alkot

– magyarázta Amine.

Ezt a státuszt olyan szervezetek esetében ismerik el, amelyek alkalmasak arra, hogy támogassák a kis és átlagtermelőket, és segítik őket abban, hogy növeljék a szakmai színvonalukat és javítsák a termékeik minőségét. Az aggregátorok társadalmi hatása miatt a kormány úgy döntött, hogy a projekt erre szánt területein elsőbbséget biztosít számukra.

A dakhlai sótalanító üzemet a logisztikai infrastruktúrába történő beruházások is kísérik, beleértve a dakhlai kikötő bővítését. Amine szerint ez egy nagy ambíciójú beruházás lesz, amely Marokkó számára a mezőgazdasági termelés egy újabb régióját biztosítja majd, többek között a paradicsom termesztését is. A dakhlai sótalanító üzem 180 millió eurós beruházást igényel, és várhatóan 2025-ben kezdi meg működését.

A Comaprim a maga részéről 400 hektárnyi területen gazdálkodik a Souss Massa régióban, és elsősorban az Egyesült Királyságba exportál.

Régóta a brit piacra pozicionáljuk magunkat. Az Egyesült Királyságban értékesített marokkói paradicsomból minden negyedik, valamint a marokkói uborka felét a Comaprim termeszti

– mutatott rá Amine.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9515660/the-moroccan-tomato-industry-is-increasingly-relying-on-seawater-desalination-plants/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Önkéntes vizeletgyűjtő pontot nyitottak, a francia gazdák lesznek a különleges haszonélvezői

2024. október 1. 13:10

A nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag „erőforrást" a helyi gazdák számára trágyává alakítják át.

Lépéselőnyben lehetnek a magyar zöldségtermelők

2023. április 4. 13:54

Kitörési lehetőséget kapnak a magyar zöldségek az extrém időjárási körülmények, az energia- és az inputanyagárak emelkedése miatt átrendeződő piacon – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából.

Lehetőségek fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására III.: metélőhagyma hajtatása

2023. szeptember 1. 07:10

Kora tavasszal sokak által szívesen fogyasztott csemege a zöldhagyma, így a metélőhagyma is, amit a vásárlók általában addig keresnek, amíg a primőrök és más zöldségfélék nagyobb tömegben nem jelennek meg a piacon.

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

2023. november 27. 07:10

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.