Zöldség-Gyümölcs

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

Agrofórum Online

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája. A létesítmény 2022-ben kezdte meg működését, amit „áldásként” üdvözölt egy olyan régió, mely a növekvő szárazság miatt egyre nehezebb helyzetbe került.

A sótalanító üzem megkönnyebbülést hozott számunkra. A vízhiány régóta Damoklész kardjaként lebegett a termelők feje felett. Most újra nyugodtan dolgozhatnak a rendelkezésre álló vízmennyiség miatt. Persze a víz ára nagyon magas, de ez mégis nagy áldásnak tekinthető, hiszen garantálja a folytonosságot a termelők által vállalt, meglehetősen komoly beruházásokhoz. Ami pedig a vízellátást illeti, a Souss Massa térségében csak jobbra fordulhatnak a dolgok

– mondta Amine Maataoui Belabbes, a Comaprim vezérigazgatója.

A régió tehát meg fogja őrizni pozícióját Marokkó első számú paradicsomszállítójaként:

A Souss Massa régióban az éghajlat kifejezetten alkalmas a paradicsomtermesztésre. Nem túl hideg és nem is túl meleg. Évente 360 nap napsütéses nap van, és a szezon nagy részében enyhe az időjárás. Marokkóban vannak más régiók is, amelyek ilyen adottságokkal rendelkeznek, de ezekhez még mindig szükség van a termőföldek, valamint a mezőgazdasági és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére. Jelenleg is zajlanak olyan projektek, amelyek ezen régiók fejlesztésére irányulnak, különösen Dakhlában, az ország legdélebbi részén

– folytatta Amine, aki azt is elárulta, hogy a marokkói kormány 2022-ben indította el a dakhlai sótalanító üzem projektjét, amely növelni fogja az export paradicsom termelési kapacitását.

Az üzem 5200 hektárnyi terület vízellátására lesz képes, és erősíteni fogja a paradicsom és más gyümölcsök és zöldségek termelését, valamint exportját. A pályázati felhívás néhány hónapja került kiírásra, és már több nagy paradicsomtermelő is jelezte a részvételi szándékát.

A Comaprimnél mi is jeleztük, hogy szeretnénk részt venni ebben a projektben. Mi vagyunk a kormány által „aggregátorként” számon tartott termelői szervezet, amely egy jelentős csoportot alkot

– magyarázta Amine.

Ezt a státuszt olyan szervezetek esetében ismerik el, amelyek alkalmasak arra, hogy támogassák a kis és átlagtermelőket, és segítik őket abban, hogy növeljék a szakmai színvonalukat és javítsák a termékeik minőségét. Az aggregátorok társadalmi hatása miatt a kormány úgy döntött, hogy a projekt erre szánt területein elsőbbséget biztosít számukra.

A dakhlai sótalanító üzemet a logisztikai infrastruktúrába történő beruházások is kísérik, beleértve a dakhlai kikötő bővítését. Amine szerint ez egy nagy ambíciójú beruházás lesz, amely Marokkó számára a mezőgazdasági termelés egy újabb régióját biztosítja majd, többek között a paradicsom termesztését is. A dakhlai sótalanító üzem 180 millió eurós beruházást igényel, és várhatóan 2025-ben kezdi meg működését.

A Comaprim a maga részéről 400 hektárnyi területen gazdálkodik a Souss Massa régióban, és elsősorban az Egyesült Királyságba exportál.

Régóta a brit piacra pozicionáljuk magunkat. Az Egyesült Királyságban értékesített marokkói paradicsomból minden negyedik, valamint a marokkói uborka felét a Comaprim termeszti

– mutatott rá Amine.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9515660/the-moroccan-tomato-industry-is-increasingly-relying-on-seawater-desalination-plants/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.

Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

2020. június 9. 10:06

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban?

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására I.: zöldbab hajtatás

2023. június 30. 09:10

A zöldbabot a fogyasztók, mint tipikus szabadföldi zöldségnövényt ismerik, kertészek között is kevesen vannak, akik már láttak vagy hallottak a zöldbab hajtatásáról.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.