16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

Agrofórum Online

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

– A Gardin használata előtt elsősorban az üvegházban kialakult hőmérsékleti viszonyokra összpontosítottam. Igyekeztem ezt a növények számára a lehető legoptimálisabb módon beállítani. A Gardin segítségével ma már a növényeken keresztül tudom mérni ezeknek az éghajlat-viszonyoknak a hatását. Ez lehetővé teszi számomra, hogy célzottabban szabályozzam az üvegházi klímát, és sokkal gyorsabban mérjem fel a változások hatását – mondta Leonard Boer, a FromBoer (holland családi vállalkozás) társalapítója, amelyet jelenleg Arjan és Leonard testvérek vezetnek.

A Boer testvérek felismerték, hogy a gazdaságuk potenciáljának fokozásában jelentős akadályt jelentett, hogy a klímastratégia módosításait követően nem kaptak közvetlen visszajelzést a növényektől, ami hátráltatta őket abban, hogy hatékonyan tudják finomhangolni az egyes salátafajtákat. A salátatermesztésben betöltött úttörő státuszuk megőrzése és e hiányosság áthidalása érdekében a Gardinhoz és annak úttörő növényi fotoszintézis érzékelőjéhez fordultak. 1968 óta a FromBoer folyamatosan megújulva fejlődik. A hollandiai Dinteloordban található 4 hektáros létesítményüket széles körben elismerik az ágazatban, mint az innováció és a fenntartható módszerek etalonját.

Növényközpontú termesztés

A FromBoer hét különböző salátafajtát termeszt közvetlenül magról, és Európa-szerte szupermarketeknek szállít friss termékeket. Ez a sokféleség azonban egyedülálló kihívást jelent Leonard számára, mivel minden egyes salátafajtának sajátos igényei vannak a hőmérséklet, a fény, a páratartalom és a tápanyagok tekintetében. Ezeknek az elvárásoknak a kielégítése az összes fajta termelékenységének egész évben történő optimalizálása érdekében még a FromBoerhez hasonló, széles körű kertészeti ismeretekkel rendelkező termelők számára is komplex feladat, amely az egyes növények igényeinek részletes ismeretét igényli. 2023 nyara óta FromBoer és Gardin elindult a „növényvezérelt” termesztés gyakorlati megvalósítása felé, amely a növények fiziológiájának közvetlen mérésén alapuló üvegház-gazdálkodási döntéseket irányít.

– A Gardin érzékelőjének segítségével valós idejű visszajelzést kaptam arról, hogy a fejessalátáink hogyan reagálnak a környezetre. Ez az előrelépés lehetővé tette számunkra, hogy az intuícióra való hagyatkozásról áttérjünk a számszerűsített növényi fotoszintézis aktivitáson alapuló döntések meghozatalára.

Reagál a változásokra

A növényközpontú termesztés lehetővé teszi a termelők számára, hogy gyorsan reagáljanak a termesztő környezetben bekövetkező változásokra, és értékeljék döntéseik hatékonyságát. A FromBoer és a Gardin együttműködése olyan kulcsfontosságú területeken vezetett előrelépésekhez, mint a VPD (Vapor Pressure Deficit) szabályozása, a világítás hatékonysága és az öntözési stratégiák. A növényoptimalizálásnak ez az adatvezérelt megközelítése segít a termesztőknek finomítani módszereiket az idő múlásával, ami fokozatosan jobb eredményekhez vezet mind a terméshozam, mind az erőforrás-hatékonyság tekintetében.

A FromBoer és Gardin története izgalmas előrelépést jelent a mezőgazdaság jövője szempontjából, hiszen nem csupán úttörő technológiát alkalmaz; a Gardinnal együttműködve példát állít az élelmiszer-termelés jövője elé, megmutatva a növények által irányított termesztésben rejlő hatalmas lehetőségeket a modern mezőgazdaságban.

(Fotó: 41330/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Fejes saláta hajtatásakor nincs idő a tévedések korrigálására

2023. november 24. 13:10

A fejes salátának, mint a többi hidegtűrőnek nevezett zöldségféle (pl.: karalábé, fejes káposzta, kínai kel, hónapos retek, spenót) hajtatása kiszorult a korszerűbb, jól fűthető üvegházakból, fóliás hajtatóházakból és blokkok alól, termesztésük döntő mértékben a hideg vagy enyhén, 6-10 Δt°C hőlépcsővel rendelkező fóliasátrakba történik.

Kevesebb fejes salátát termesztenek

2023. március 15. 14:33

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években – hívja fel a figyelmet az AKI. Az elemzés szerint 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek.

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, I.

2024. január 12. 10:10

A hajtatott primőröket szokásos felosztani hőmérsékleti igényük szerint melegigényesekre (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán és sárgadinnye) és alacsony hőmérsékletet jobban tűrőkre (hónapos retek, káposztafélék és levélzöldségek). Ilyen formában történő felosztás nemcsak környezeti igényük esetében helytálló, sok vonatkozásban a termeszthetőségükre is igaz.