Zöldség-Gyümölcs

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

Agrofórum Online

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

– A Gardin használata előtt elsősorban az üvegházban kialakult hőmérsékleti viszonyokra összpontosítottam. Igyekeztem ezt a növények számára a lehető legoptimálisabb módon beállítani. A Gardin segítségével ma már a növényeken keresztül tudom mérni ezeknek az éghajlat-viszonyoknak a hatását. Ez lehetővé teszi számomra, hogy célzottabban szabályozzam az üvegházi klímát, és sokkal gyorsabban mérjem fel a változások hatását – mondta Leonard Boer, a FromBoer (holland családi vállalkozás) társalapítója, amelyet jelenleg Arjan és Leonard testvérek vezetnek.

A Boer testvérek felismerték, hogy a gazdaságuk potenciáljának fokozásában jelentős akadályt jelentett, hogy a klímastratégia módosításait követően nem kaptak közvetlen visszajelzést a növényektől, ami hátráltatta őket abban, hogy hatékonyan tudják finomhangolni az egyes salátafajtákat. A salátatermesztésben betöltött úttörő státuszuk megőrzése és e hiányosság áthidalása érdekében a Gardinhoz és annak úttörő növényi fotoszintézis érzékelőjéhez fordultak. 1968 óta a FromBoer folyamatosan megújulva fejlődik. A hollandiai Dinteloordban található 4 hektáros létesítményüket széles körben elismerik az ágazatban, mint az innováció és a fenntartható módszerek etalonját.

Növényközpontú termesztés

A FromBoer hét különböző salátafajtát termeszt közvetlenül magról, és Európa-szerte szupermarketeknek szállít friss termékeket. Ez a sokféleség azonban egyedülálló kihívást jelent Leonard számára, mivel minden egyes salátafajtának sajátos igényei vannak a hőmérséklet, a fény, a páratartalom és a tápanyagok tekintetében. Ezeknek az elvárásoknak a kielégítése az összes fajta termelékenységének egész évben történő optimalizálása érdekében még a FromBoerhez hasonló, széles körű kertészeti ismeretekkel rendelkező termelők számára is komplex feladat, amely az egyes növények igényeinek részletes ismeretét igényli. 2023 nyara óta FromBoer és Gardin elindult a „növényvezérelt” termesztés gyakorlati megvalósítása felé, amely a növények fiziológiájának közvetlen mérésén alapuló üvegház-gazdálkodási döntéseket irányít.

– A Gardin érzékelőjének segítségével valós idejű visszajelzést kaptam arról, hogy a fejessalátáink hogyan reagálnak a környezetre. Ez az előrelépés lehetővé tette számunkra, hogy az intuícióra való hagyatkozásról áttérjünk a számszerűsített növényi fotoszintézis aktivitáson alapuló döntések meghozatalára.

Reagál a változásokra

A növényközpontú termesztés lehetővé teszi a termelők számára, hogy gyorsan reagáljanak a termesztő környezetben bekövetkező változásokra, és értékeljék döntéseik hatékonyságát. A FromBoer és a Gardin együttműködése olyan kulcsfontosságú területeken vezetett előrelépésekhez, mint a VPD (Vapor Pressure Deficit) szabályozása, a világítás hatékonysága és az öntözési stratégiák. A növényoptimalizálásnak ez az adatvezérelt megközelítése segít a termesztőknek finomítani módszereiket az idő múlásával, ami fokozatosan jobb eredményekhez vezet mind a terméshozam, mind az erőforrás-hatékonyság tekintetében.

A FromBoer és Gardin története izgalmas előrelépést jelent a mezőgazdaság jövője szempontjából, hiszen nem csupán úttörő technológiát alkalmaz; a Gardinnal együttműködve példát állít az élelmiszer-termelés jövője elé, megmutatva a növények által irányított termesztésben rejlő hatalmas lehetőségeket a modern mezőgazdaságban.

(Fotó: 41330/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

2019. január 17. 05:36

Salátából a termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen.

Hogyan neveljünk palántát a fejes salátából?

2025. február 3. 04:39

Miként nevelhetünk palántát a fejes salátából? Mikor kezdjük, és mikor lehet kiültetni szabadföldbe?

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.