11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség-Gyümölcs

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

Agrofórum Online

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

– A Gardin használata előtt elsősorban az üvegházban kialakult hőmérsékleti viszonyokra összpontosítottam. Igyekeztem ezt a növények számára a lehető legoptimálisabb módon beállítani. A Gardin segítségével ma már a növényeken keresztül tudom mérni ezeknek az éghajlat-viszonyoknak a hatását. Ez lehetővé teszi számomra, hogy célzottabban szabályozzam az üvegházi klímát, és sokkal gyorsabban mérjem fel a változások hatását – mondta Leonard Boer, a FromBoer (holland családi vállalkozás) társalapítója, amelyet jelenleg Arjan és Leonard testvérek vezetnek.

A Boer testvérek felismerték, hogy a gazdaságuk potenciáljának fokozásában jelentős akadályt jelentett, hogy a klímastratégia módosításait követően nem kaptak közvetlen visszajelzést a növényektől, ami hátráltatta őket abban, hogy hatékonyan tudják finomhangolni az egyes salátafajtákat. A salátatermesztésben betöltött úttörő státuszuk megőrzése és e hiányosság áthidalása érdekében a Gardinhoz és annak úttörő növényi fotoszintézis érzékelőjéhez fordultak. 1968 óta a FromBoer folyamatosan megújulva fejlődik. A hollandiai Dinteloordban található 4 hektáros létesítményüket széles körben elismerik az ágazatban, mint az innováció és a fenntartható módszerek etalonját.

Növényközpontú termesztés

A FromBoer hét különböző salátafajtát termeszt közvetlenül magról, és Európa-szerte szupermarketeknek szállít friss termékeket. Ez a sokféleség azonban egyedülálló kihívást jelent Leonard számára, mivel minden egyes salátafajtának sajátos igényei vannak a hőmérséklet, a fény, a páratartalom és a tápanyagok tekintetében. Ezeknek az elvárásoknak a kielégítése az összes fajta termelékenységének egész évben történő optimalizálása érdekében még a FromBoerhez hasonló, széles körű kertészeti ismeretekkel rendelkező termelők számára is komplex feladat, amely az egyes növények igényeinek részletes ismeretét igényli. 2023 nyara óta FromBoer és Gardin elindult a „növényvezérelt” termesztés gyakorlati megvalósítása felé, amely a növények fiziológiájának közvetlen mérésén alapuló üvegház-gazdálkodási döntéseket irányít.

– A Gardin érzékelőjének segítségével valós idejű visszajelzést kaptam arról, hogy a fejessalátáink hogyan reagálnak a környezetre. Ez az előrelépés lehetővé tette számunkra, hogy az intuícióra való hagyatkozásról áttérjünk a számszerűsített növényi fotoszintézis aktivitáson alapuló döntések meghozatalára.

Reagál a változásokra

A növényközpontú termesztés lehetővé teszi a termelők számára, hogy gyorsan reagáljanak a termesztő környezetben bekövetkező változásokra, és értékeljék döntéseik hatékonyságát. A FromBoer és a Gardin együttműködése olyan kulcsfontosságú területeken vezetett előrelépésekhez, mint a VPD (Vapor Pressure Deficit) szabályozása, a világítás hatékonysága és az öntözési stratégiák. A növényoptimalizálásnak ez az adatvezérelt megközelítése segít a termesztőknek finomítani módszereiket az idő múlásával, ami fokozatosan jobb eredményekhez vezet mind a terméshozam, mind az erőforrás-hatékonyság tekintetében.

A FromBoer és Gardin története izgalmas előrelépést jelent a mezőgazdaság jövője szempontjából, hiszen nem csupán úttörő technológiát alkalmaz; a Gardinnal együttműködve példát állít az élelmiszer-termelés jövője elé, megmutatva a növények által irányított termesztésben rejlő hatalmas lehetőségeket a modern mezőgazdaságban.

(Fotó: 41330/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, II. 

2024. január 15. 11:10

A fejes saláta trágyázását – abból adódóan, hogy viszonylag kevés tápanyagot igényel - sokan könnyen teljesíthető termesztési kritériumnak tekintik, pedig mint írásunk első részében is jeleztük, rövid tenyészidejéből, és a környezeti tényezőkkel szembeni bizonyos érzékenységéből adódóan, nem egyszerűen megvalósítható technológiai elem.

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, I.

2024. január 12. 10:10

A hajtatott primőröket szokásos felosztani hőmérsékleti igényük szerint melegigényesekre (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán és sárgadinnye) és alacsony hőmérsékletet jobban tűrőkre (hónapos retek, káposztafélék és levélzöldségek). Ilyen formában történő felosztás nemcsak környezeti igényük esetében helytálló, sok vonatkozásban a termeszthetőségükre is igaz.

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a madársaláta és termesztése

2022. június 27. 05:36

A madársaláta honos egész Európában, így a Kárpát-medencében is, a háborút követő években fejes saláta hiányában sokan fogyasztották.