Zöldség-Gyümölcs

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

Agrofórum Online

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

– A Gardin használata előtt elsősorban az üvegházban kialakult hőmérsékleti viszonyokra összpontosítottam. Igyekeztem ezt a növények számára a lehető legoptimálisabb módon beállítani. A Gardin segítségével ma már a növényeken keresztül tudom mérni ezeknek az éghajlat-viszonyoknak a hatását. Ez lehetővé teszi számomra, hogy célzottabban szabályozzam az üvegházi klímát, és sokkal gyorsabban mérjem fel a változások hatását – mondta Leonard Boer, a FromBoer (holland családi vállalkozás) társalapítója, amelyet jelenleg Arjan és Leonard testvérek vezetnek.

A Boer testvérek felismerték, hogy a gazdaságuk potenciáljának fokozásában jelentős akadályt jelentett, hogy a klímastratégia módosításait követően nem kaptak közvetlen visszajelzést a növényektől, ami hátráltatta őket abban, hogy hatékonyan tudják finomhangolni az egyes salátafajtákat. A salátatermesztésben betöltött úttörő státuszuk megőrzése és e hiányosság áthidalása érdekében a Gardinhoz és annak úttörő növényi fotoszintézis érzékelőjéhez fordultak. 1968 óta a FromBoer folyamatosan megújulva fejlődik. A hollandiai Dinteloordban található 4 hektáros létesítményüket széles körben elismerik az ágazatban, mint az innováció és a fenntartható módszerek etalonját.

Növényközpontú termesztés

A FromBoer hét különböző salátafajtát termeszt közvetlenül magról, és Európa-szerte szupermarketeknek szállít friss termékeket. Ez a sokféleség azonban egyedülálló kihívást jelent Leonard számára, mivel minden egyes salátafajtának sajátos igényei vannak a hőmérséklet, a fény, a páratartalom és a tápanyagok tekintetében. Ezeknek az elvárásoknak a kielégítése az összes fajta termelékenységének egész évben történő optimalizálása érdekében még a FromBoerhez hasonló, széles körű kertészeti ismeretekkel rendelkező termelők számára is komplex feladat, amely az egyes növények igényeinek részletes ismeretét igényli. 2023 nyara óta FromBoer és Gardin elindult a „növényvezérelt” termesztés gyakorlati megvalósítása felé, amely a növények fiziológiájának közvetlen mérésén alapuló üvegház-gazdálkodási döntéseket irányít.

– A Gardin érzékelőjének segítségével valós idejű visszajelzést kaptam arról, hogy a fejessalátáink hogyan reagálnak a környezetre. Ez az előrelépés lehetővé tette számunkra, hogy az intuícióra való hagyatkozásról áttérjünk a számszerűsített növényi fotoszintézis aktivitáson alapuló döntések meghozatalára.

Reagál a változásokra

A növényközpontú termesztés lehetővé teszi a termelők számára, hogy gyorsan reagáljanak a termesztő környezetben bekövetkező változásokra, és értékeljék döntéseik hatékonyságát. A FromBoer és a Gardin együttműködése olyan kulcsfontosságú területeken vezetett előrelépésekhez, mint a VPD (Vapor Pressure Deficit) szabályozása, a világítás hatékonysága és az öntözési stratégiák. A növényoptimalizálásnak ez az adatvezérelt megközelítése segít a termesztőknek finomítani módszereiket az idő múlásával, ami fokozatosan jobb eredményekhez vezet mind a terméshozam, mind az erőforrás-hatékonyság tekintetében.

A FromBoer és Gardin története izgalmas előrelépést jelent a mezőgazdaság jövője szempontjából, hiszen nem csupán úttörő technológiát alkalmaz; a Gardinnal együttműködve példát állít az élelmiszer-termelés jövője elé, megmutatva a növények által irányított termesztésben rejlő hatalmas lehetőségeket a modern mezőgazdaságban.

(Fotó: 41330/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

2023. szeptember 4. 13:10

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.