Zöldség-Gyümölcs

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

Agrofórum Online

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

– A Gardin használata előtt elsősorban az üvegházban kialakult hőmérsékleti viszonyokra összpontosítottam. Igyekeztem ezt a növények számára a lehető legoptimálisabb módon beállítani. A Gardin segítségével ma már a növényeken keresztül tudom mérni ezeknek az éghajlat-viszonyoknak a hatását. Ez lehetővé teszi számomra, hogy célzottabban szabályozzam az üvegházi klímát, és sokkal gyorsabban mérjem fel a változások hatását – mondta Leonard Boer, a FromBoer (holland családi vállalkozás) társalapítója, amelyet jelenleg Arjan és Leonard testvérek vezetnek.

A Boer testvérek felismerték, hogy a gazdaságuk potenciáljának fokozásában jelentős akadályt jelentett, hogy a klímastratégia módosításait követően nem kaptak közvetlen visszajelzést a növényektől, ami hátráltatta őket abban, hogy hatékonyan tudják finomhangolni az egyes salátafajtákat. A salátatermesztésben betöltött úttörő státuszuk megőrzése és e hiányosság áthidalása érdekében a Gardinhoz és annak úttörő növényi fotoszintézis érzékelőjéhez fordultak. 1968 óta a FromBoer folyamatosan megújulva fejlődik. A hollandiai Dinteloordban található 4 hektáros létesítményüket széles körben elismerik az ágazatban, mint az innováció és a fenntartható módszerek etalonját.

Növényközpontú termesztés

A FromBoer hét különböző salátafajtát termeszt közvetlenül magról, és Európa-szerte szupermarketeknek szállít friss termékeket. Ez a sokféleség azonban egyedülálló kihívást jelent Leonard számára, mivel minden egyes salátafajtának sajátos igényei vannak a hőmérséklet, a fény, a páratartalom és a tápanyagok tekintetében. Ezeknek az elvárásoknak a kielégítése az összes fajta termelékenységének egész évben történő optimalizálása érdekében még a FromBoerhez hasonló, széles körű kertészeti ismeretekkel rendelkező termelők számára is komplex feladat, amely az egyes növények igényeinek részletes ismeretét igényli. 2023 nyara óta FromBoer és Gardin elindult a „növényvezérelt” termesztés gyakorlati megvalósítása felé, amely a növények fiziológiájának közvetlen mérésén alapuló üvegház-gazdálkodási döntéseket irányít.

– A Gardin érzékelőjének segítségével valós idejű visszajelzést kaptam arról, hogy a fejessalátáink hogyan reagálnak a környezetre. Ez az előrelépés lehetővé tette számunkra, hogy az intuícióra való hagyatkozásról áttérjünk a számszerűsített növényi fotoszintézis aktivitáson alapuló döntések meghozatalára.

Reagál a változásokra

A növényközpontú termesztés lehetővé teszi a termelők számára, hogy gyorsan reagáljanak a termesztő környezetben bekövetkező változásokra, és értékeljék döntéseik hatékonyságát. A FromBoer és a Gardin együttműködése olyan kulcsfontosságú területeken vezetett előrelépésekhez, mint a VPD (Vapor Pressure Deficit) szabályozása, a világítás hatékonysága és az öntözési stratégiák. A növényoptimalizálásnak ez az adatvezérelt megközelítése segít a termesztőknek finomítani módszereiket az idő múlásával, ami fokozatosan jobb eredményekhez vezet mind a terméshozam, mind az erőforrás-hatékonyság tekintetében.

A FromBoer és Gardin története izgalmas előrelépést jelent a mezőgazdaság jövője szempontjából, hiszen nem csupán úttörő technológiát alkalmaz; a Gardinnal együttműködve példát állít az élelmiszer-termelés jövője elé, megmutatva a növények által irányított termesztésben rejlő hatalmas lehetőségeket a modern mezőgazdaságban.

(Fotó: 41330/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása II.

2022. április 7. 04:36

Folytatva a hajtatott zöldségfélék páratartalom-igényéről megkezdett írást, az egyes fajok igényéről és a légnedvesség szabályozásának lehetőségéről szándékozunk információt adni.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, I.

2024. január 12. 10:10

A hajtatott primőröket szokásos felosztani hőmérsékleti igényük szerint melegigényesekre (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán és sárgadinnye) és alacsony hőmérsékletet jobban tűrőkre (hónapos retek, káposztafélék és levélzöldségek). Ilyen formában történő felosztás nemcsak környezeti igényük esetében helytálló, sok vonatkozásban a termeszthetőségükre is igaz.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.