Zöldség-Gyümölcs

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

Agrofórum Online

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Az Egyesült Államokban a háztartások a megvásárolt élelmiszerek több mint 30 százalékát dobják ki – annak ellenére, hogy a legtöbb szupermarketben kapható gyümölcsöt és zöldséget tartósítószerrel kezelik, vagy áttetsző fóliába csomagolják.

Az izraeli startup vállalkozás, a Sufresca kidolgozott egy természetes alternatívát, amely felváltja ezt a kétféle módszert: egy olyan spray-t, amely lehetővé teszi, hogy a termények „lélegezni tudjanak” – és amely ezáltal akár hetekkel meghosszabbítja az élettartamukat.

A spray-t úgy tervezték, hogy a viaszbevonatot és a csomagolóanyagot egyaránt helyettesítse, ezáltal csökkentve az egyszer használatos csomagolóanyagokat és az élelmiszer-hulladékot.

Ehető bevonatokat fejlesztünk gyümölcsök és zöldségek számára, hogy meghosszabbítsuk azok szavatossági idejét. A két legfőbb célunk az, hogy csökkentsük a hatalmas élelmiszer-hulladék mennyiségét, valamint a műanyag használatát, ami jelenleg a legelterjedtebb módszer a friss gyümölcsök és zöldségek tartósítására

– nyilatkozta Tal Marmur Sirota, a vállalat kutatás-fejlesztési részlegének alelnöke.

A bepermetezett termékek szobahőmérsékleten napokkal, a hűtőben pedig hetekkel tovább elállnak. A természetes összetevőkből, például vízből, zsírsavakból és poliszacharidokból álló bevonat szagtalan, íztelen, és egy mikronnál is vékonyabb – vagyis a milliméter ezredrészét sem éri el.

A gyümölcsök és zöldségek gyorsan fonnyadásnak és romlásnak indulnak, de a Sufresca új bevonatának köszönhetően ezek a folyamatok lassulnak – függetlenül attól, hogy a terményt a világ másik végére szállítják, vagy éppen egy helyi vásárló konyhapultján álldogál.

A legkönnyebben úgy tudják elképzelni a mi megoldásunkat, hogy egy hálóra gondolnak: a termékek molekulái között még így is maradnak rések, ami lehetővé teszi számukra a légzést

– magyarázta Efrat Boker Ferri, társalapító és vezérigazgató. A megoldásunk minden egyes terméktípushoz hozzáigazítható.

A mi megoldásunk egyedisége abban rejlik, hogy teljes mértékben természetes. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél egyaránt működik, az eredmények pedig jobbak, mint bármelyik versenytársunké.

A gyümölcsök a betakarítás után vesztenek a bennük lévő tápanyagokból, és a héjukon keresztül vizet is veszítenek, így lassan elfonnyadnak és kiszáradnak. Minden terméket a víztartalmától, a héjától vagy a héjától függően kissé eltérő összetevőket kell bevonni, hiszen minden gyümölcs és zöldség más-más kihívást jelent.

A paprikának például nem ugyanolyan a víztartalma, mint a paradicsomnak – hangsúlyozta Marmur Sirota, aki a startupnak a paprika bevonására szolgáló prototípus elkészítésében segédkezett.

A vállalat eddig uborkára, mangóra, avokádóra, paradicsomra, fokhagymára, hagymára és gránátalmamagra fejlesztett ki bevonatot.

A startup gondolata egy fogadásból indult. Amos Nussinovitch, a Sufresca társalapítója és a jeruzsálemi Héber Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Környezetvédelmi Karának professzora ehető bevonatokat tanulmányozott. Egy kollégája fogadást kötött vele, hogy nem tudja tartósítani a paprikát – amely 90 százalékban vízből áll, így gyorsan összezsugorodik és elveszíti tápanyagtartalmát. A professzor azonban tizenöt évnyi kutatás után végül bebizonyította, hogy tévedtek.

A Sufresca hamarosan elkezdi árusítani a csomagolóüzemekben alkalmazható permetszereit – amelyeket azután lehet használni, hogy a termékeket megtisztították és antibakteriális anyagokkal kezelték.

A termék olcsóbb, mint a jelenleg használt wax, és hasonlóképpen helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy a csomagoló üzemek a meglévő gépeikkel is kijuttathatják.

A konkurens megoldásokkal szemben, mint amilyen például az Apeel ehető bevonata, itt nincs szükség speciális felszerelésre, akár kézzel is fel lehet vinni az anyagot.

Még azok a fejlődő országok is képesek lesznek a bevonat felvitelére, ahol nincsenek csomagolóüzemek

– mondja.

Marmur Sirota szerint a termékek kisebb súllyal érkezhetnek a forgalmazókhoz, mert a szállítás során nedvességet veszítenek. Ez problémákat okozhat, ha például egy 10 kg-os paprikás láda csak 9,5 kg súlyú paprikával érkezik a kiskereskedőkhöz. Tehát ha azok a vállalatok, amelyek a csomagolóházaknak szállítják az árut, jobban tudják tartósítani a gyümölcsöket, a kiskereskedők egyre több Sufresca-termékért fognak visszajönni.

A megoldás valószínűleg az európai forgalmazóknak fog leginkább tetszeni. Tavaly Franciaország 30 gyümölcs- és zöldségfajta esetében tiltotta be a műanyag csomagolás használatát. Idén várhatóan Spanyolország is követi ezt a példát. És mivel 34 ország polgárainak átlagosan 70 százaléka akarja megszüntetni a műanyag használatát (egy több mint 23 000 felnőtt körében végzett felmérés szerint), valószínűleg még több ország csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez.

Forrás: https://nocamels.com/2023/03/natural-spray-adds-weeks-to-life-of-fresh-fruit-and-veg-produce/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.