Zöldség-Gyümölcs

A zöldségtermesztő, aki kókusz szubsztrátra váltott

Agrofórum Online

A paradicsomtermesztéssel foglalkozó Van den Berg számára kulcsfontosságú, hogy friss és megbízható termékeket kínáljon a fogyasztóinak. Marcel, a tulajdonos teljes mértékben elkötelezett ebben a kérdésben. Két évvel ezelőtt váltott kőzetgyapotról a Van der Knaap Forteco kókusz szubsztrátjára, és azóta Growficient szubsztrát-érzékelőket használ. Ez a váltás magas terméshozamot eredményezett ebben a szezonban.

7%-kal magasabb hozam

Számos termesztő használta már a kókusz szubsztrátot a snack paradicsomoknál. A kókuszos szubsztrátumon történő paradicsomtermesztés jól bevált számukra. A terméshozamuk minimum azonos szinten volt. Az átállásnak azonban volt egy másik oka is: a kókusz szubsztrát fenntarthatóbb, mint a kőzetgyapot.

– Ez a szubsztrát természetes termék, és nem keletkezik belőle hulladék – magyarázta Marcel. – Ily módon hozzájárul a hollandiai zöldségtermesztés jövőjéhez.

A kókusz szubsztrát hozama az első évben a kőzetgyapotéhoz hasonló volt, de a második évben már jobb lett. A siker fő mércéje a terméshozam. Sokkal alacsonyabb energiafelhasználás mellett a terméshozam tavaly mintegy 7 százalékkal jobb eredményeket mutatott.

A vásárlást követő első év azonban sok újítást igényelt. Marcelnek új öntözési stratégiát kellett kidolgoznia a paradicsom kókusz aljzaton történő termesztéséhez, de megérte.

– A Growficient szubsztrát-érzékelőinek köszönhetően tökéletesen nyomon tudtam követni az öntözést – magyarázta. – Erre azért volt szükség, mert a kókusznak más a szerkezete, mint a kőzetgyapotnak. A műszerfalon megjelenő információk révén most már éjszaka is öntözünk.

Megbízható adatok

A kőzetgyapotban Marcel három érzékelőt használt az öntözés vezérlésére. Jelenleg a Growficient 12 érzékelőjét használja a 3 hektáros üvegházában.

– Most már sokkal megbízhatóbb adatokat kapok. A grafikonon látom például a határértéket. Ha átlépjük azokat, akkor tudok intézkedni – mutatott rá Marcel, és hozzátette, az új rendszernek köszönhetően a kiszáradás is tökéletesen nyomon követhető, hiszen az adatok segítségével a növények vízigénye is könnyebben megállapítható. A kőzetgyapotról a kókusz szubsztrátra való áttérés, Growficient érzékelőkkel kombinálva nagy befektetés volt:

– Hosszú távon előnyösebb, ha sikerül megtartani a többlettermést. A növény sokkal aktívabb a kókusz szubsztrátban – folytatta Marcel, aki elégedett a döntésével, különösen az emelkedő energiaköltségek miatt. Jelenleg egy kicsit hűvösebb helyen termeszt: – Mivel ez a termesztőközeg reggelente egy kicsit hamarabb felmelegszik, a növény aktivitása gyorsabban beindul.

Következő lépés: az öntözés automatizálása

Hogyan fest a jövő?

– Az ágazat a fenntartható termesztés felé orientálódik. A termesztők egyre inkább szenzorokkal dolgoznak. A kókusz szubsztrát és a Growficient szenzorok kombinációja jól illeszkedik ehhez – mondta Marcel, aki visszatekintve újra megtenné ezt a lépést. – Nagyon elégedett vagyok, hiszen a terméshozam a tervezettnél magasabb.
Idővel Marcel az öntözést is automatizálni szeretné. Ez nem meglepő, hisz mindig a fejlődésre törekszik, hogy a fogyasztók számára a legjobb terméket biztosítsa.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.

Fejlődésben a vietnámi kertészet

2023. május 1. 11:34

A vietnámi kertészet több szempontból is fejlődésnek indult, ami az ország agrárágazatának folyamatos fejlődésére utal.

Indukált növényi stressz: a korszerű zöldségtermesztési technológiák szabályozási eszköze

2018. november 2. 12:43

Ha a stressz okozta változások és reakciók élettani összefüggéseit jól ismerjük, úgy azokat a növénytermesztési technológiákba beépíthetjük.

Hajtatott padlizsán palántázása és nevelése

2020. február 18. 04:37

A padlizsán termesztésének egyik akadálya a környezettel szemben támasztott magas igénye. Ilyen tekintetben leginkább a paprikához hasonlít, de még annál is több meleget kíván.