Zöldség-Gyümölcs

A zöldségtermesztő, aki kókusz szubsztrátra váltott

Agrofórum Online

A paradicsomtermesztéssel foglalkozó Van den Berg számára kulcsfontosságú, hogy friss és megbízható termékeket kínáljon a fogyasztóinak. Marcel, a tulajdonos teljes mértékben elkötelezett ebben a kérdésben. Két évvel ezelőtt váltott kőzetgyapotról a Van der Knaap Forteco kókusz szubsztrátjára, és azóta Growficient szubsztrát-érzékelőket használ. Ez a váltás magas terméshozamot eredményezett ebben a szezonban.

7%-kal magasabb hozam

Számos termesztő használta már a kókusz szubsztrátot a snack paradicsomoknál. A kókuszos szubsztrátumon történő paradicsomtermesztés jól bevált számukra. A terméshozamuk minimum azonos szinten volt. Az átállásnak azonban volt egy másik oka is: a kókusz szubsztrát fenntarthatóbb, mint a kőzetgyapot.

– Ez a szubsztrát természetes termék, és nem keletkezik belőle hulladék – magyarázta Marcel. – Ily módon hozzájárul a hollandiai zöldségtermesztés jövőjéhez.

A kókusz szubsztrát hozama az első évben a kőzetgyapotéhoz hasonló volt, de a második évben már jobb lett. A siker fő mércéje a terméshozam. Sokkal alacsonyabb energiafelhasználás mellett a terméshozam tavaly mintegy 7 százalékkal jobb eredményeket mutatott.

A vásárlást követő első év azonban sok újítást igényelt. Marcelnek új öntözési stratégiát kellett kidolgoznia a paradicsom kókusz aljzaton történő termesztéséhez, de megérte.

– A Growficient szubsztrát-érzékelőinek köszönhetően tökéletesen nyomon tudtam követni az öntözést – magyarázta. – Erre azért volt szükség, mert a kókusznak más a szerkezete, mint a kőzetgyapotnak. A műszerfalon megjelenő információk révén most már éjszaka is öntözünk.

Megbízható adatok

A kőzetgyapotban Marcel három érzékelőt használt az öntözés vezérlésére. Jelenleg a Growficient 12 érzékelőjét használja a 3 hektáros üvegházában.

– Most már sokkal megbízhatóbb adatokat kapok. A grafikonon látom például a határértéket. Ha átlépjük azokat, akkor tudok intézkedni – mutatott rá Marcel, és hozzátette, az új rendszernek köszönhetően a kiszáradás is tökéletesen nyomon követhető, hiszen az adatok segítségével a növények vízigénye is könnyebben megállapítható. A kőzetgyapotról a kókusz szubsztrátra való áttérés, Growficient érzékelőkkel kombinálva nagy befektetés volt:

– Hosszú távon előnyösebb, ha sikerül megtartani a többlettermést. A növény sokkal aktívabb a kókusz szubsztrátban – folytatta Marcel, aki elégedett a döntésével, különösen az emelkedő energiaköltségek miatt. Jelenleg egy kicsit hűvösebb helyen termeszt: – Mivel ez a termesztőközeg reggelente egy kicsit hamarabb felmelegszik, a növény aktivitása gyorsabban beindul.

Következő lépés: az öntözés automatizálása

Hogyan fest a jövő?

– Az ágazat a fenntartható termesztés felé orientálódik. A termesztők egyre inkább szenzorokkal dolgoznak. A kókusz szubsztrát és a Growficient szenzorok kombinációja jól illeszkedik ehhez – mondta Marcel, aki visszatekintve újra megtenné ezt a lépést. – Nagyon elégedett vagyok, hiszen a terméshozam a tervezettnél magasabb.
Idővel Marcel az öntözést is automatizálni szeretné. Ez nem meglepő, hisz mindig a fejlődésre törekszik, hogy a fogyasztók számára a legjobb terméket biztosítsa.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Növénytermesztés az űrben

2023. január 2. 08:14

Ahogy a felfedezzük a világűrt, esztétikai és gyakorlati okokból egyaránt fontos lesz majd növényeket is feljuttatni oda. Úttörő űrhajósainktól már tudjuk, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a friss virágok és a kertek csodás hangulatot teremtenek, és lehetővé teszik, hogy utazásaink során magunkkal vigyünk egy kis darabot a Földből. Ezek jót tesznek a lelkiállapotunknak a Földön és az űrben egyaránt. A növények az űrhajósok egészségének megőrzésében is kulcsfontosságúak lesznek a hosszútávú küldetések során.

Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

2020. június 9. 10:06

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban?

Sokkal kevesebb vegyszert használnak, és az oldat pontosan oda jut, ahol szükség van rá

2023. október 25. 08:10

A németországi Bietigheim-Bissingenben működő családi vállalkozás, a Kiemle zöldségfélék termesztésére specializálódott. A mintegy 35 hektáron elhelyezkedő telephelyen 7,5 hektárnyi üveg- és fóliaház, valamint körülbelül 25 hektárnyi szabadföldi termőföld található.

Jó időzítéssel és megosztással fokozható a tápanyagellátás hatékonysága a szabadföldi zöldségtermesztésben I.

2023. május 22. 09:06

A növénytermesztésben a tápanyag-utánpótlásnak négy eleme van, de szokás úgy is mondani, hogy négy alappillérre épül.