Zöldség-Gyümölcs

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

Agrofórum Online

Kényelmes megoldás Észak-Afrikába „delegálni” az európai paradicsomtermesztést, de a marokkói mintáknak a fele peszticidekkel való fertőzöttséget mutat.

A DDT fél évszázada számít „rémségnek” a növénytermesztésben. A diklór-difenil-triklóretán ugyanis egy ultrahatékony rovarméreg, amely nehezen bomlik le, ezáltal felhalmozódik az élő szervezetekben, károsítva az élővilágot, és azzal együtt természetesen az emberi egészséget is.

A világon elsőként Magyarországon tiltották be a forgalmazását és felhasználását 1967-ben, majd a fejlett országok sorra követték a példát. A DDT-ről biztosan tudjuk, hogy rákkeltő és spermiumgátló hatású, éppen ezért ijesztő, hogy a kevésbé fejlett térségekben még ma is használják.

Malária ellen

Afrika mindenképpen a sötét foltok közé tartozik a térképen ezen a téren, hiszen ki tudja, hány kistermelő használja ezt a veszélyes anyagot még mindig kártevőirtásra. Ráadásul az utóbbi években egyre szélesebb körben terjed a kontinensen a maláriaszúnyogok populációinak kordában tartására is, ami kétélű fegyver.

Egyrészt a betegség látványosan visszaszorul, ugyanakkor ezzel párhuzamosan súlyos egészégügyi problémák ütik fel a fejüket a DDT miatt. A totális tiltás felvetése élénk vitákat gerjesztett Afrikában, pedig a probléma nemcsak őket érinti, hiszen a DDT a talaj, a vizek, a levegő és persze a különféle termények révén szerte a világba „exportálódik”, még az anyatejben is kimutatták.

Az EU éléskamrája

Ez számunkra azért is nyugtalanító, mert egyre többször hangzik el, hogy Marokkóban minden adott ahhoz, hogy az Európai Unió első számú paradicsomtermesztője legyen. Egyedül a Souss Massa régióban 21 ezer hektárnyi üvegházban termesztik a zöldséget, és az észak-afrikai országot már csak a spanyolok előzik meg kapacitásban.

Marokkóban a munkaerőköltség csupán a nyolcada annak, amit például Almeríában kapnak a dolgozók, így a spanyolok előnye gyorsan elfogyhat. De mi a helyzet az Afrikában termesztett áru minőségével?

A közelmúltban 432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született, míg a buprofezin nevű fejlődésgátló anyagnál kifejezetten veszélyes mértéket (0,095 mg/kg) mutattak ki az EU-szabványok szerint. Olyan tiltott peszticideket is találtak, mint a benalaxil, a spirodiclofen és az imidacloprid. DDT nem volt kimutatható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt palánták?

2024. március 19. 04:39

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt paprika- és paradicsompalántáim?

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

2023. december 19. 12:40

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.