Zöldség-Gyümölcs

Az íz legyen az első

Agrofórum Online

Ha arra gondolunk, hogy a gyümölcsök és zöldségek íze nem minden esetben élvez előnyt a kereskedelemben, talán némileg meglepődhetünk. Napjainkban azonban az ízközpontú nemesítés egy újjáéledő tendenciát mutat - mondja Franco Fubini, a Natoora, gyümölcs- és zöldségbeszállító vállalat alapítója.

Igazán ízletes terméket leemelni az üzletláncok polcairól nem is olyan egyszerű feladat. A paradicsomnak például meg kell felelnie a felvásárlói követelményeknek: a vastagabb, kevésbé sérülékeny héj biztosítja a hosszabb polcon tarthatóságot. Tehát, a nemesítés irányát ez a kívánalom határozza meg, miközben az ízre vonatkozó tulajdonságok háttérbe szorulnak: amennyiben egy tulajdonság javára nemesítünk, úgy a másik hanyatlásnak indul.

A Fubini vállalat az ízszelektált, szezonális termékeivel van jelen a piacon, és első sorban csúcskategóriás éttermek, és üzletek számára értékesít. Ennek az ízközpontú újjászületésnek, illetve ízkeresésnek a hátterében elsősorban a nagy befolyással rendelkező szakácsok állnak. Az ízek feltérképezésében kutatók és nemesítők egyaránt részt vesznek olyan ízanyagokkal rendelkező tradicionális fajták azonosításával, amelyek magas szintű kulináris élményt képesek biztosítani.

Harry Klee, az University of Florida kertészettudományi tanszékének munkatársa azon dolgozik, hogy beazonosítsa a gyümölcsök és zöldségek zamatáért felelős kémiai és genetikai hátteret – mindezt a paradicsomra összpontosítva. A paradicsom remek modellnövényként funkcionál a kutatásokban, mivel rövid életciklussal, jól feltárt genetikai bázissal rendelkezik, és gazdasági értelemben az egyik legfontosabb gyümölcsnek tekinthető világszinten. A növényi ízvilág egy komplex jelenség. A paradicsom esetében ez cukrok, savak, és több mint egy tucat illékony vegyület kölcsönhatásából ered, amelyek aminosavakból, zsírsavakból és karotinoidokból származnak.

Klee professzor azoknak a géneknek az azonosítására törekszik, amelyek az ízanyagok szintézisét szabályozzák, és kedvezőbb ízvilág kialakítását teszik lehetővé. Ennek egyik módja a genetikai módosítás (GM) lehet (ebben az esetben egy másik szervezet génje kerül átültetésre a célszervezetbe), ugyanakkor a genetikai manipuláció egyéb formái szélesebb körben elfogadottak. Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával, amely a Harvard, a Broad Institute és a Massachusetts General Hospital szabadalma. Ez utóbbi technológia lényege, hogy a szervezeten belül már megtalálható géneket módosítják. Az ilyen génszerkesztést Észak-Amerika, Dél-Amerika és Japán területének nagy részén „nem GM” technológiának tekintik, azonban Európában, ahol a génmódosítás igen vitatott témakör, szigorú szabályozási rendszer övezi. Még az Egyesült Államokban is, ahol a nézetek rugalmasabbnak mondhatók, egyes termelők óvakodnak a génmanipulációs megoldásoktól.

A génszerkesztés olyan gyors megoldásokat kínál, amely klasszikus nemesítési eljárásokkal akár 100-150 évig is eltartana. A Pairwise egyik első terméke, várhatóan egy-két év múlva, egy mag nélküli szeder lesz, amely kiegyenlítettebb ízvilágot biztosít, mint a hagyományos fajták. A vállalat egy magmentes cseresznyefajta kialakítását is tervezi.

Forrás: https://www.bbc.com/news/business-57332484

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Miért nem képez fejet a karfiol?

2022. december 7. 04:36

Évek óta próbálkozom karfiolt termeszteni kertemben, de sajnos sikertelenül. A növények ugyanis nem fejesednek. Miért nem képez fejet a karfiol?

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.